Cuprins:
Descoperă cum se consumă ienupărul, care sunt proprietățile lui, dar și ce beneficii aduce organismului dacă este consumat corect. Cum este indicat să consumi semințe de ienupăr.
Ce este ienupărul și câte tipuri de ienupăr există
Ienupărul este coniferul care face parte din familia cupresaceelor, cu denumirea științifică Juniperus communis, care se întâlnește în pădurile din zona montană. Are fructe denumite și semințe de ienupăr care se consumă datorită beneficiilor medicale în diferite forme precum ceai, ulei esențial, infuzie sau tinctură. Ienupărul cuprinde peste 50 de specii, iar printre cele mai cunoscute amintim:
- Ienupărul albastru – Juniperus Blue Arrow, cu o formă îngustă și o înălțime de până la 8 metri.
- Ienupăr Columnar – o specie de arbust cu o formă conică, frunze verde albăstrui și înălțime de până la 5 metri.
- Ienupăr chinezesc – Juniperus Chinensis, cu formă arbustivă, frunze solziforme ce au două linii albe pe revers și conuri negre. Poate ajunge la o înălțime de până la 20 de m.
- Ienupăr târâtor – Juniperus Horizontalis, este o specie ce are ramuri care cresc orizontal și frunze în culoarea verde-albăstruie. Poate ajunge la înălțimea de până într-un metru.
- Ienupăr Comun – o specie de arbust care crește spontan în România, în zonele montane, ce poate avea o înălțime de până la 5 metri, frunze în verde deschis și o linie albăstruie pe partea superioară a acestora.
- Ienupăr Bradișor – o specie care se găsește în Carpații Orientali, cu frunze verde albăstrui, frunze aciculare și conuri negre albăstrui. Specia de ienupăr poate avea dimensiuni de până la 3 m.
Fructele de ienupăr au forma unor boabe de culoare maronie sau neagră. Pulpa interioară a fructelor este albicioasă sau galben verzuie, iar gustul fructelor este dulce, ușor acidulat.
Ienupăr – proprietăți și beneficii
Proprietățile ienupărului sunt:
- Antioxidante;
- Antimicrobiene;
- Antiinflamatorii;
- Antibacteriene;
- Antifungice;
- Terapeutice;
- Antidiabetice;
- Antiseptice;
- Antireumatice;
- Antivitale.
Ienupărul este bogat în compuși vegetali, substanțe nutritive, vitamina C. Boabele de ienupăr conțin compuși aromatici, acizi grași, proteine, rășină, acizi formic. De asemenea, boabele de ienupăr pot ameliora simptomele problemelor gastrointestinale și autoimune.
Beneficiile ienupărului
Fructele de ienupăr sunt bogate în vitamin C, iar consumul lor acționează ca un antioxidant puternic, protejând celulele și vasele de sânge și îmbunătățind sistemul imunitar.
Semințele de ienupăr îmbunătățesc nivelul colestereolului bun, HDL, și ajută în reducerea nivelurilor ridicate de trigliceride. De asemenea, pot contribui în mod natural la sănătatea inimii și pot preveni apariția bolilor de inimă.
Extractul din ienupăr are efecte antibacteriene și poate ajuta în lupta împotriva bacteriilor care pot cauza intoxicații alimentare, dar și Staphylococcus aureus, bacterie care poate provoca infecții la nivelul pielii sau oaselor.
Fructele de ienupăr conțin compuși vegetali și chimici, uleiuri volatile care pot avea efect protector asupra organismului și pot proteja împotriva afecțiunilor cronice, inclusiv în caz de boli cardiace sau neurodegenerative.
Datorită concentrației ridicate de antioxidanți, boabele de ienupăr pot ameliora simptomele diabetului, având proprietăți antidiabetice, și pot reduce grăsimile din sânge, ajutând astfel glicemia să scadă în mod natural.
Cum se consumă ienupărul pentru sănătate
Decoct din ienupăr
2 lingurițe de plantă mărunțită la o cană de 200 ml apă fiartă. Se pune amestecul la fiert pentru 10 minute, apoi se strecoară și din băutură se pot consuma până la două căni pe zi.
Ceai din muguri de ienupăr
Vei amesteca 2 linguri de boabe uscate de ienupăr cu 300 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat pentru 5-7 minute, apoi se consumă.
Tinctură de ienupăr
Vei avea nevoie de 150 gr boabe de ienupăr uscate și mărunțite, care se pun la macerat în 200 ml de alcool alimentar. Se lasă pentru 14 zile la macerat într-un recipient din sticlă închis ermetic.
Ulterior, se strecoară tinctura și se consumă în 20 de picături amestecate cu apă, de 3 ori pe zi, înainte cu 30 de minute de masă, pe o perioadă de până la 3 săptămâni.
Consum de ienupăr pe cale orală
Pe cale orală, boabele de ienupăr și extractul de ienupăr nu pot fi consumat pe o perioadă mai lungă de timp, nu mai mult de o cură de 4 săptămâni. De asemenea, nu se consumă mai mult de 10 gr de boabe sau mai mult de 100 mg extract de ienupăr.
Cum se consumă ienupărul în rețete culinare
Ienupărul este condimentul ce poate oferi un gust aparte multor rețete culinare. Acesta va da o aromă deosebită preparatelor ce au la bază carne de porc, carne de miel, carne de oaie sau carne de rață, carne de vânat.
De asemenea, fructele de ienupăr puse împreună cu restul de condimente și carnea pot fi lăsate la marinat pentru câteva ore înainte de pregătirea rețetei.
Se folosesc boabe de ienupăr, pentru a da gust și aromă, și pentru afumarea cărnii sau pentru conservarea anumitor ingrediente.
Alături de boabe de piper, foi de dafin sau usturoi, ienupărul poate condimenta orice preparat culinar pe care îl pregătești acasă, pe bază de carne.
Ienupărul poate fi folosit și în rețete de deserturi, în special în prăjituri cu mere sau pere, deoarece au o aromă deosebită care se îmbină perfect cu dulcele fructelor.
Boabele de ienupăr sunt cunoscute și drept aromă în băuturi alcoolice, în special în gin.
Contraindicații ienupăr
Consumul de ienupăr nu este recomandat femeilor însărcinate ori care alăptează. Ienupărul poate avea efecte puternice asupra uterului.
În cazul persoanelor cu diabet zaharat, consumul de ienupăr poate scădea prea mult ghicemia. Nu este recomandat consumul de ienupăr nici înainte de o intervenție chirurgicală, cu minim două săptămâni înainte, deoarece poate afecta nivelul zahărului din sânge.
De asemenea, consumul de ienupăr pe perioade prea lungi, cure mai lungi de 3 sau 4 săptămâni, poate irita stomacul și poate produce tulburări intestinale.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Citește și: Ceapă roșie – beneficii, proprietăți și rețete cu ceapă roșie
Sursă info: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov; healthline.com
Sursă foto: 123rf.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Daniel9090 • 30.12.2023, 11:57
Frumusețea sa simplă și adaptabilitatea sa îl fac un element prețios în peisajele naturale
Daniel9090 • 30.12.2023, 11:56
in multe culturi și tradiții, ienupărul are semnificații spirituale și simbolizează puritatea, protecția sau chiar imortalitatea datorită frunzelor sale verzi și perene care rezistă chiar și în cele mai aspre condiții
Daniel9090 • 30.12.2023, 11:56
Ienupărul este o plantă fascinantă și plină de semnificații simbolice