Există mai multe legende despre Moș Crăciun, însă una dintre cele mai cunoscute este cea conform căreia acesta a fost un om rău, dar printr-o minune făcută de Fecioara Maria, s-a transformat într-o persoană bună.
Cuprins:
Legenda lui Moș Crăciun
Legenda spune că în noaptea în care a intrat în travaliu, Fecioara Maria a bătut la prima uşă ce i-a ieşit în cale, pentru a cere ajutor. I-a răspuns Crăciuniţa, soţia lui Moş Crăciun, care, ştiind de frica lui, a trimis-o în grajd şi a ajutat-o să-l aducă pe lume pe Iisus. Când a aflat ce s-a întâmplat fără ştirea lui, Moş Crăciun s-a răzbunat pe Crăciuniţa şi i-a tăiat mâinile, drept pedeapsă.
Însă, Maica Domnului i le lipeşte la loc, chiar în faţa lui Crăciun, care află, cu această ocazie, cine este Fecioara Maria. De bucurie că nevasta sa a scăpat nevătămată de pedeapsa lui necugetată, Crăciun aprinde din trunchiuri de brad un rug în curtea casei sale și încinge o horă cu toate slugile.
După joc, Crăciun, care era cioban la bază, împarte sfintei familii daruri păstoresti: lapte, caș, urdă și smântână. De aici transformarea lui Moș Crăciun într-un sfânt care aduce, în ajunul nașterii lui Iisus, daruri copiilor.
Povestea renilor lui Moș Crăciun
Povestea renilor lui Moş Crăciun a început în poemul „Noaptea de dinaintea Crăciunului”, scris de Clement Clarke Moore în 1822. Poemul era cadoul de Crăciun al lui Moore pentru copiii săi. El este cel care a creat imaginea familiară a lui Moş Crăciun care zboară în sania trasă de cei opt reni.
Al nouălea ren al lui Moş Crăciun, Rudolf, a apărut mult mai târziu, într-o carte scrisă de Robert May. Se spune că Moş Crăciun şi spiriduşii săi au descoperit formula secretă a prafului magic pentru reni, care îi face să zboare. Acest praf magic este împrăştiat peste fiecare ren cu puţin timp înainte de a pleca în Ajun, din Laponia, în jurul Pământului.
Citește întreaga poveste a Renilor lui Moș Crăciun.
Legenda celor 11 spiriduși ai lui Moș Crăciun
Legenda lui Moș Crăciun îi aduce în fața noastră și pe cei 11 spiriduși ai Moșului, ajutoarele și asistenții săi poznași. Spiridușii îl ajută pe Moșul în fabrica secretă de jucării, pentru a se asigura că toate dorințele copiilor sunt îndeplinie până în noaptea magică de Crăciun.
Semnificația culorilor Crăciunului
Atât culoarea hainelor lui Moș Căciun, cât și a bradului împodobit și a luminițelor de Crăciun au o semnificație aparte.
- Roșul reprezintă sânge, foc și ne amintește de sacrificiul Mântuitorului;
- Verde reprezintă viață, regenerare. Este verdele naturii, al bradului și este culoarea tinereții, simbol al eternității;
- Auriul, culoarea luminițelor de Crăciun și a decorațiunilor din brad, amintește de steaua ce le-a fost călăuză celor trei magi, în drumul lor spre Iisus;
- Argintiul ne duce către lumea de basm a sărbătorilor de iarnă, veșmântul strălucitor de gheață pe care îl poartă pământul de Crăciun;
- Albul este simbolul purității și ne îndeamnă către simplitate, bunătate și împăcare cu sine și cu cei din jur.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Andreeafunduc • 21.12.2023, 09:11
Ce nerabdatoare eram si eu in copilarie cand trebuia sa vina mosul🤣🤣🤓