Cuprins:
Ce este eggnog sau lichior de ouă
Eggnog este o băutură despre care se crede că își are originea în Insulele Britanice. Acest tip de băutură este compus din ouă bătute, zahăr, smântână sau lapte și servit de obicei în timpul sărbătorilor de Crăciun și de Anul Nou.
O cremă lichidă, lichiorul de ouă poartă această denumire pentru că adesea conține și o cantitate mică de alcool – romul, coniacul și whisky-ul fiind printre cele mai frecvente.
Pe vremuri se credea că folosirea ingredientelor „de lux”, cum ar fi smântâna și alcoolul va aduce prosperitate în gospodărie pentru anul ce urma. În majoritatea gospodăriilor din ziua de azi însă, un pahar de lichior de ouă este mai degrabă despre bucuria sărbătorii, decât despre vreo posibilă bogăție.
Inițial, băutura s-a numit posset și era făcută din lapte și ouă, de obicei, combinate cu bere, vin sau vin de orz.
Este atestată pentru prima dată în Anglia medievală în secolul al XIV-lea. Cu toate acestea, termenul eggnog a apărut pentru prima dată în coloniile nord-americane ale Marii Britanii – care ulterior vor deveni Statele Unite.
George Washington a servit băutura în timpul sărbătorilor de Crăciun familiei și oaspeților, la casa lui din Mount Vernon, Virginia și, cel mai probabil, de acolo și tradiția ca această băutură să fie savurată în jurul sărbătorilor de iarnă.
Popularitatea timpurie a eggnog-ului în Statele Unite poate fi explicată, probabil, prin faptul că toate ingredientele sale constitutive se găseau relativ ușor și erau mai puțin costisitoare decât în Insulele Britanice. Astăzi, lichiorul de ouă este popular în întreaga lume. Eggnog este de obicei servit la temperatura camerei, dar în Australia și Noua Zeelandă, unde Crăciunul e la începutul verii, este răcit bine.
Cum se face lichior de ouă
Eggnog este o băutură tradițională asociată cu sezonul festiv și o poți face și acasă. Pentru a prepara acest lichior de ouă, începi cu ingredientul de bază: ouă proaspete. Se separă albușurile de gălbenușuri. și albușurile se bat spumă. Gălbenușurile se amestecă apoi cu zahărul, după care sunt adăugate laptele și smântâna, ingrediente esențiale care conferă onctuozitate.
Esența de vanilie, adaugă o notă subtilă și parfumată, completând paleta de arome. Un strop de nucșoară și scorțișoară se adaugă pentru a intensifica caracterul și a da profunzime băuturii, transformându-l într-un spectacol gustativ numai bun pentru mesele festive.
De asemenea, nu trebuie uitat romul, conicul sau whiskey-ul. În final, această băutură cremoasă și aromată este gata să fie savurată în compania celor dragi, înconjurați de atmosfera plină de magie a sărbătorilor.
Ce gust are lichiorul de ouă eggnog
Lichiorul de ouă eggnog este o combinație subtilă și echilibrată de arome, oferind o experiență gustativă festivă, potrivită pentru a fi savurată în timpul sezonului de sărbători sau în orice moment în care doriți să vă bucurați de o băutură reconfortantă și delicioasă.
Baza consistentă, obținută din ouă și smântână, are o textură catifelată și o cremozitate delicioasă, pe când gustul subtil de ou conferă o notă distinctă și familiară. În plus, nucșoara, scorțișoara și vanilia te duc cu gândul la Crăciun. La toate astea, se adaugă un pic de alcool, pentru a da tărie, însă o cantitate destul de mică, pentru a nu domina aromele.
Tipuri de eggnog
Unora le place să bea eggnog cald, așa cum se servea pe vremuri, altii prefera rece, unii îl vor cu alcool, alții fără. Unii țin la rețeta tradițională, cu ouă crude, alții nici nu vor să audă de așa ceva, așadar, de-a lungul timpului, au apărut tipuri diferite de lichior de ouă.
Eggnog cu ouă crude
Lichiorul de ouă tradițional este făcut cu ouă crude. Totuși, recomandările autorităților din sănătate sunt să evităm consumul de ouă care nu sunt gătite sau care sunt insuficient gătite, din cauza posibilelor infecții cu Salmonella. Și pentru cei care se bazează pe alcool pentru a reduce efectul bacteriilor, trebuie menționat că alcoolul trebuie să fie peste 60 la sută concentrație pentru a avea acest efect.
Cu ouă preparate
Versiunile de eggnog gătite presupun de obicei încălzirea gălbenușurilor de ou. Chiar și așa, în general, temperatura acceptată pentru ca ouăle să fie sigure este de aproximativ 70 de grade, ceea ce poate fi dificil de atins fără ca ouăle să devină solide.
Cei care prepară eggnog pentru consumul public folosesc de obicei ouă pasteurizate pentru a evita pericolul infectării cu Salmonella.
Eggnog fără alcool
Chiar dacă alcoolul face parte din povestea și tradiția eggnog-ului, nu există nicio regulă împotriva unui eggnog fără alcool. Multe rețete omit lichiorul, păstrând aroma tradițională.
Eggnog vegan
Versiunile de eggnog fără lactate pot fi făcute cu lapte vegetal, cum ar fi laptele de ovăz și laptele de cocos și cu înlocuitori de ouă.
Cum se face lichior de ouă – rețete de eggnog
Rețeta tradițională de eggnog
Ingrediente
- 6 ouă mari, separate
- ¾ cană zahăr superfin
- 2 căni de lapte integral
- 3 căni de smântână groasă, plus încă puțină pentru garnitură
- vanilie de bourbon,
- ¼ de cană de rom negru
- ¼ cană de coniac
- Nucșoară proaspăt rasă, pentru deocor
Mod de preparare
Bateți gălbenușurile într-un castron foarte mare până când au textură groasă și se deschid la culoare. Se adaugă încet zahărul.
Se amestecă laptele și 2 căni de smântână.
Amestecați bourbon, rom și coniac. Acoperiți și lăsați la frigider.
Chiar înainte de servire, bate albușurile până se fac spumă tare. Bateți restul de 1 cană de smântână până se face spumă și și amestecați-le în eggnog. Stropiți cu nucșoară.
Descoperă și Ce este Kombucha și cum se prepară băutura considerată elixir pentru sănătate
Eggnog cu lapte de ovăz
Ingrediente:
- 4 ouă proaspete
- 1/2 ceașcă de zahăr
- 2 căni de lapte de ovăz
- 1 cană de smântână
- 1 linguriță extract de vanilie
- 1/2 linguriță nucșoară măcinată
Mod de preparare:
Într-un bol, bateți ouăle cu zahărul până când obțineți o compoziție spumoasă.
Încălziți laptele de ovăz și smântâna într-un ibric. Adăugați treptat amestecul de ou și zahăr, amestecând constant.
Adăugați extractul de vanilie și nucșoara. Opțional, puteți adăuga un strop de oțet de mere pentru a tempera ouăle.
Continuați să gătiți la foc mic până când amestecul se îngroașă. Nu lăsați să fiarbă pentru a evita coagularea ouălor.
Răciți și serviți băutura presărată cu nucșoară.
Eggnog vegan
Ingrediente:
- 2 căni de lapte de migdale (sau orice alt lapte vegetal)
- 1/2 cană de năut lichid (sau alt înlocuitor de ou)
- 1/3 ceașcă de zahăr de cocos
- 1 linguriță extract de vanilie
- 1/2 linguriță scorțișoară măcinată
- 1/4 linguriță cuișoare măcinate
Mod de preparare:
Într-un blender, combinați laptele de migdale, năutul lichid, zahărul de cocos, extractul de vanilie, scorțișoara și cuișoarele.
Mixați până când obțineți o compoziție omogenă.
Încălziți amestecul într-un ibric la foc mic, amestecând constant.
Răciți și puneți lichiorul de ou vegan în frigider pentru a se îngroșa înainte de servire.
Lichior de ouă cu rom
Ingrediente:
- 6 ouă proaspete
- 1 cană de zahăr
- 2 căni de lapte integral
- 1 cană de smântână
- 1 cană de rom
- 1 linguriță extract de vanilie
- 1/2 linguriță nucșoară măcinată
Mod de preparare:
Bateți ouăle cu zahărul într-un bol mare până când obțineți o compoziție omogenă și spumoasă. Adăugați laptele și smântâna, amestecând bine. Adăugați romul, extractul de vanilie și nucșoara.
Gătiți amestecul la foc mic până când începe să se îngroașe. Nu lăsați să fiarbă.
Răciți și serviți lichiorul de ou cu rom în pahare ornate cu nucșoară deasupra.
Eggnog fără alcool
Ingrediente:
- 4 ouă proaspete
- 1/2 ceașcă de zahăr
- 2 căni de lapte
- 1 cană de smântână
- 1 linguriță extract de vanilie
- 1/2 linguriță scorțișoară măcinată
- 1/4 linguriță nucșoară măcinată
Mod de preparare:
Într-un bol, bateți ouăle cu zahărul până când obțineți o compoziție omogenă, spumoasă și deschisă șa culoare. Încălziți laptele și smântâna într-un ibric până la punctul de fierbere. Adăugați treptat amestecul de ou și zahăr, amestecând constant.
Adăugați extractul de vanilie, scorțișoara și nucșoară. Continuați să gătiți la foc mic până când amestecul se îngroașă. Nu lăsați să fiarbă pentru a evita coagularea ouălor.
Răciți și serviți eggnog-ul fără alcool, eventual decorat cu puțină scorțișoară.
Lichior de ouă cu mentă
Ingrediente
- 6 ouă mari
- 2 galbenusuri mari
- ½ cană zahăr
- 2 linguri în plus de zahar
- ¼ linguriță de sare
- ½ linguriță extract de mentă
- 1 lingură extract de vanilie
- 4 căni de lapte integral
- 12 bomboane de mentă, rupte în bucăți
- ciocolată albă, tocată grosier
- ½ cană smântână groasă
Mod de preparare
Pregătiți un recipient cu apă cu gheață și puneți-l deoparte. Bateți ouăle, gălbenușurile, zahărul, sarea și extractele într-o cratiță mare la foc mediu-mic până se combină. Se toarnă laptele într-un jet lent și constant, amestecând până se încorporează complet. Gătiți, amestecând constant, până când amestecul înregistrează 60 de grade pe un termometru cu citire instantanee și este suficient de gros pentru a acoperi spatele unei linguri.
Turnați amestecul de lapte printr-o sită fină într-un bol mediu. Pune vasul în baia cu apă cu gheață; lasa amestecul să se racească complet. Transferați crema într-un recipient ermetic și dați-o la frigider pentru cel puțin 4 ore sau peste noapte.
Topiți ciocolata într-un castron termorezistent pus peste o tigaie cu apă clocotită. Lăsați să se raceasca 5 minute. Înmuiați marginea fiecărei cești în ciocolată topită, apoi în bucțile de bomboane de mentă zdrobite. Dă la frigider până se fixează, aproximativ 5 minute.
Scoateți crema din frigider. Pune smântâna în vasul unui mixer electric prevăzut cu accesoriul pentru tel; amestecați la viteză medie până se formează spumă. Amestecați-o cu crema, umpleți paharele și presărați cu bomboane de mentă zdrobite.
Sursă foto – Shutterstock.com.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
AlinaMaca • 03.01.2024, 23:52
Interesant. Știu că este folosit și de anumiți artiști, nume "mari".
Daniel9090 • 19.12.2023, 15:27
Este apreciat pentru gustul său dulce și cremos, fiind o băutură populară în sezonul sărbătorilor de iarnă sau în diferite ocazii festive
Daniel9090 • 19.12.2023, 15:26
Acest lichior este adesea servit ca aperitiv sau digestiv și poate fi băut simplu, cu gheață sau folosit în diverse cocktailuri