Nu este o ciudată, nu aparţine vreunui cult religios cu practici bizare şi nici nu trăieşte în codru. Este o femeie modernă, cu manichiură perfectă şi sprâncene pensate impecabil. Este naturală şi puternică. Poate de aceea a ales să nască acasă, într-o poziţie neobişnuită: pe vine.
În timpul ambelor sarcini, tânăra a avut mare grijă de corpul ei şi de copilaşii care i se dezvoltau în burtică. A mâncat sănătos, dar nu mult, a făcut masaje, a mers la medic. Toate acestea au ferit-o de probleme şi au ajutat-o să aibă o naştere uşoară. Ana Maiţă le împărtăşeşte azi din experienţa ei cititoarelor Libertăţii. Iată 10 sfaturi utile pentru viitoarele mămici:
1. Împrieteneşte-te cu ginecologul. “Am făcut toate investigaţiile posibile ca să mă asigur că sarcina decurge normal. Mergeam la cabinet şi de două ori pe lună. Orice femeie trebuie să facă la fel, fie că naşte în spital, fie că naşte acasă. Doar aşa se poate asigura că poate naşte pe cale naturală”, consideră Ana.
2. Mănâncă sănătos! “Şase mese micuţe pe zi, multe legume, fructe, brânză şi carne uşoară. E adevărat că aveam poftă de sărat, dar m-am abţinut. Visam merdenele şi mâncam iaurt dietetic!”, ne-a dezvăluit mămica.
La prima sarcină, ea a reuşit să ia în greutate doar şapte kilograme. “Mi-am jurat că, orice s-ar întâmpla, nu voi deveni o gravidă grasă, transpirată şi cu picioarele umflate. Chiar dacă eşti însărcinată, nu este normal să mănânci cât pentru două persoane”, adaugă Ana Măiţă.
3. Fă mişcare! “Alergam pe bandă cam 40 de minute pe zi. Asta m-a ajutat să rămân în formă. Purtam colanţi şi cizme cu toc chiar şi în luna a noua”, ne-a mărturisit bucureşteanca.
4. Apucă-te de yoga! Ana spune că a scăpat de dureri, precum cele de şold, cu ajutorul exerciţiilor de stretching şi de respiraţie pe care le-a făcut cu instructorul de Yumeiho Ovidiu Cordiş (e-mail ovidiu.cordis @gmail.com ).
5. Masează-te cu ulei de măsline! Nu, nu e vorba de un tratament pentru piele, ci unul pentru zona intimă. “Împreună cu soţul, făceam un masaj manual pentru dilatare progresivă a ţesuturilor perineale (zona dintre vagin şi anus). Mulţumită acestui ritual al nostru, nu am avut nici o fisură perineală la naştere. Nu mi s-a rupt nimic, cum s-ar spune”, a dezvăluit tânăra.
6. Vorbeşte cu mama ta! “Dacă ea a avut o sarcină dificilă, există riscul să ai şi tu probleme. Aşa afli sigur la ce să te aştepţi”, este de părere Ana.
7. Informează-te! “Internetul este plin de informaţii pentru viitoarele mămici. Îţi este de ajutor dacă ştii engleză, pentru că site-urile americane sunt foarte practice”, te învaţă Ana.
8. Nu te neglija! “Oricât de obosită ai fi, e foarte important să nu îţi neglijezi igiena corporală. Fă-ţi manichiura, fardează-te şi aranjează-ţi părul! Dacă vei arăta bine, respectul de sine va fi pe măsură”, subliniază tânăra.
9. Pregăteşte-te pentru schimbări! “Venirea unui copil în familie schimbă totul. Vorbeşte cu persoane care au crescut copii, ca să afli la ce să te aştepţi”, este avertizarea Anei.
10. Nu trata naşterea ca pe o boală! “Bucură- te de miracolul vieţii care se întâmplă cu tine. Chiar dacă eşti în spital, nu înseamnă că eşti bolnavă”.
Pregătise o trusă de prim-ajutor
Deşi a născut acasă, Ana Măiţă nu încurajează acest lucru, pentru că pot apărea probleme. “Pregătisem o trusă pentru urgenţă, iar soţul meu învăţase tehnici de resuscitare. Eram pregătiţi şi să ajungem în timp record la maternitate. Din fericire, am putut naşte acasă fără probleme”, a explicat tânăra.
Ce spune medicul
Atenţie, nu toate femeile însărcinate pot face sport!
Sfaturile Anei Măiţă nu pot fi urmate de toate viitoarele mămici, pentru că, în cazul unora, acest lucru le pune sarcina în pericol. Pentru multe femei, efortul fizic e foarte riscant. “Mişcarea e indicată doar pacientelor care nu au probleme.
Altora, sportul le poate induce contracţii uterine, naşteri premature şi chiar avort”, ne-a explicat dr. Valeriu Cornea, şeful secţiei 1 obstetrică-ginecologie, de la Maternitatea Polizu din Capitală. Specialistul le sfătuieşte pe gravide ca, înainte de a-şi impune un anumit regim de viaţă, să se consulte cu medicul lor ginecolog.
Nu rataţi povestea Anei în revista Unica!
Ediţia din luna iulie a revistei Unica se găseşte încă la toate chioşcurile de ziare din ţară. În paginile acesteia veţi găsi, în exclusivitate, povestea Anei Măiţă, scrisă chiar de ea, precum şi fotografii incredibile de la cele două naşteri.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!