Am treizeci și doi de ani și sunt recăsătorită, din prima căsnicie având un băiețel, Andrei, pe care-l iubesc ca pe ochii din cap. Când m-am măritat prima oară, aveam douăzeci și unu de ani, eram studentă, ca și soțul meu. Am fost fericită timp de patru ani, după care dracul și-a băgat coada și a reușit să mă despartă de Doru. Dracul fiind, aici, întruchipat de mama. Dar, ca să vă dați seama cum de s-a putut întâmpla așa ceva, trebuie să v-o prezint în câteva vorbe. Mama a fost o femeie foarte frumoasă, cochetă, căreia i-au plăcut banii mai mult decât orice pe lumea asta. Era bolnavă după bani, ar fi făcut orice compromisuri pentru a-i avea. și, din câte am mai auzit și eu când am crescut, nu s-a sfiit să le facă. Mereu îmi zicea:

— Ascultă la mine, Mara! Dacă ai bani, ai tot ce vrei. Poți să-ți cumperi dragoste, bărbați, putere. Cu bani, ești stăpâna lumii. Fără bani, ești un nimeni.

Așa stând lucrurile, nu e de mirare că nu i-a convenit că viitorul meu soț era sărac lipit pământului.

— Ești o mare bleagă, mi-a zis ea când am anunțat-o că am un prieten și că s-ar putea să mă căsătoresc cu el. Ce-ți trebuie ție să te legi la cap? Uită-te în oglindă, te-ai văzut? Ești frumoasă, poți face oricând o partidă bună. Nu e păcat ca fața asta delicată să nu aibă parte de cremele cele mai scumpe, cele mai bune?

Mă trăsese de mână, forțându-mă să mă uit în oglinda cea mare de pe hol. Uram oglinda aceea. De fiecare dată când plecam la școală, mama mă obliga să mă uit în ea și să-mi spun că sunt frumoasă, deșteaptă. Dacă aș fi avut voie să sparg ceva din casa aceea, atunci cu siguranță că oglinda ar fi fost obiectul ales de mine. Nu o dată mi-am imaginat un cutremur și oglinda făcându-se bucăți… Simțeam, așa, o satisfacție, numai imaginându-mi scena.

Poate că de-asta l-am și ales pe Doru ca soț, un tip care nu corespundea deloc cerințelor mamei mele. Pentru a mă răzbuna pe ea. Asta nu înseamnă că eram masochistă sau că-mi uram mama atât de mult, încât să mă orientez spre un bărbat care să nu-mi placă. Nu, am ales ca soț pe cineva pe care îl iubeam. Fiindcă era așa cum nu-i plăcea mamei: frumos, deștept și sărac.

— Să te ferești de bărbații frumoși, că sunt precum șerpii. Nu știi când se duc spre alte femei, alunecă așa, spre ele, fiindcă-și cunosc puterea de seducție. Un alt gen de bărbat pe care trebuie să-l eviți e bărbatul deștept. N-ai ce face cu el, acasă. Să facă fel de fel de legături în minte, unde ai fost, cu cine? Să-și dea seama ce gândești?

— Dar ce e rău în asta?

— Cum ce e rău?! Păi să te simți mereu sub lupă, disecată? De asta ai nevoie?

— Nu, nu în sensul în care spui. Dar am nevoie de un om care să fie curios, să știe ce e în sufle-tul meu, cu care să pot comunica, să mă înțeleagă…

— Dragă, astea sunt niște prostii din romanele alea pe care le tot citești tu seara! Bărbatul trebuie să înțeleagă atâta: că ai nevoie de bani. și mai trebuie să ți-i și aducă. Restul sunt prostii.

Deci, când i-am spus mamei că mă voi căsători, a sărit în sus.

— Nu te înțeleg deloc, zău, parcă nu s-a lipit de tine nimic din tot ce ți-am zis! Un student frumos, deștept și sărac, fără un ban în buzunar?

A leșinat atunci și, când și-a revenit, a început să plângă.

— Nu pricep… După toate sacrificiile pe care le-am făcut pentru tine… Meritam și eu ca, la bătrânețe, să trăiesc liniștită, fără grija zilei de mâine. Fără să mă gândesc că va trebui să vă fac mâncare sau să vă plătesc lumina sau telefonul.

Mama deja se vedea făcând oale de mâncare pentru fiica și ginerele ei sărac. Adevărul e că ea gătea foarte rar, întotdeauna se mulțumise cu hrană rece. Mâncare ne făcea tanti Lina, o femeie din bloc, care venea de două ori pe săptămână la noi, fiindcă mama era doamnă și nu concepea să-și piardă timpul gătind sau călcând.

— Hai, zău, măi mamă, ai patruzeci și cinci de ani, ce Dumnezeu? Cum poți să zici că ești bătrână? Până la pensie mai ai destul și până atunci o să terminăm facultatea, o să lucrăm, o să câștigăm bani destui ca să stai liniștită…

— Da, poate, dar nimic nu e sigur… Nu e mai bine să iei un bărbat cu bani, ca să fii sigură?

S-a opus foarte mult mama, dar n-a avut sorți de izbândă. După ce m-am căsătorit, m-am mutat la părinții lui Doru, care erau niște oameni simpli și cumsecade. Mama însă nu pierdea niciun prilej să-l jignească pe Doru, să-i bage în cap că e un coate-goale, că fiica sa ar fi putut face o partidă mai bună dacă nu-mi sucea el capul. Nu-i spunea direct, dar făcea niște aluzii destul de străvezii.

— Mara, cu cine crezi că m-am întâlnit? Cu Ela, colega ta de bancă. Vai ce elegantă era! Avea niște pantofi în picioare de câteva milioane bune, știu, că i-am văzut în magazin. Ce mai, s-a orientat, și-a luat un bărbat cu trei firme. Fată deșteaptă…

îl rugasem pe Doru s-o ignore, să n-o bage în seamă, ca și cum nu ar fi auzit-o. îl vedeam cum scrâșnea din dinți, fiindcă-i stătea pe limbă răspunsul, dar mă uitam la el și-i făceam semn s-o lase în pace. Dar mama continua, așa încât era foarte greu să n-o bagi în seamă. în rest, n-am avut probleme, ne-am iubit, l-am avut pe băiețelul nostru, care-i seamănă foarte mult lui Doru. Am terminat facultatea, dar, din păcate, atunci s-au terminat căsnicia și dragostea noastră. Mi-aduc aminte și acum, de parcă ar fi fost ieri. Mama a venit într-o zi la mine cu niște fotografii.

— Nu vrei să știi ce face Doru al tău, iubitul tău pentru care ți-ai neglijat mama și ți-ai bătut joc de ea, condamnând-o la sărăcie pe viață?

Mi-a aruncat fotografiile pe pat. Mai mult așa, de gura ei, le-am luat și le-am privit. Am înlemnit: din fotografie îmi zâmbea Doru, alături de o tipă foarte frumușică, o brunetă. în alta erau tot ei doi, pozați la o cafea, zâmbindu-și tandru. Celelalte, vreo cinci la număr, îl înfățișau pe Doru fie în fața unei stații de metrou, fie intrând într-un bloc. Erau din zile diferite, fiindcă de fiecare dată era îmbrăcat altfel. Iar în ultima, tipa brunetă, ieșind din același imobil. Mă albisem la față, în timp ce mama jubila și tropăia pe lângă mine de bucurie.

— Vrei să știi ce face bărbatul tău în fiecare după-amiază, pe la cinci, când zice că e la cursuri? Te-ai întrebat vreodată? Că nu m-ai ascultat, ai făcut ce-ai vrut tu!

— Am încredere în el, am zis eu cu jumătate de gură. încrederea mea în el se spulberase când privisem acele fotografii, dar am zis așa, mai mult ca s-o contrazic. Presimțeam că avea să-mi spună ceva neplăcut.

— Da? Ai încredere, zici? Ia du-te tu la ora cinci la adresa asta…

— Lasă-mă, nu te cred!

— Nu mă crezi? Dar fotografiile alea ce-or fi? Nici când vezi cu ochii tăi nu crezi?

și mi-a aruncat pe pat o bucată de hârtie pe care era trecută o adresă. A doua zi, pândeam intrarea acelui bloc. L-am văzut pe Doru venind grăbit, uitându-se la ceas. După ce a intrat, am verificat pe lista de întreținere numărul și numele care erau notate pe hârtie: la adresa respectivă locuia o femeie singură.

— Nu vă supărați, doamna Crina e acasă, nu știți? am întrebat-o eu pe una dintre bătrânele ce coborau scările. Voiam să aflu mai multe despre ea.

— A, vreți să spuneți domnișoara Crina, nu? Domnișoara aceea frumoasă, brunetă, cu părul lung și ochii verzi, nu-i așa? Nu, nu știu nimic, dar de ce nu încercați la sonerie? Dar stați, că parcă-mi amintesc! Ah, da, trebuie să fie acasă, da, că de ceva vreme vine la ea un domn drăguț, vine la aceeași oră, cred că e iubitul ei. Dar dumneata cine ești?

— Nu contează, lăsați! am zis eu, fiind gata, gata să leșin.

Dacă mai avusesem vreo speranță, apoi, după descrierea făcută de acea bătrână, nu mai aveam niciun dubiu: Doru avea o amantă. Ea era în fotografii, domnișoara Crina. Totul era foarte clar acum.

Când Doru s-a întors acasă seara, a găsit camera goală. Strânsesem lucrurile, îl luasem pe Andrei și mă întorsesem la mama. Soacra mea a încercat să mă oprească, întrebându-mă ce s-a întâmplat, de ce fac asta, dar, oricât a insistat să rămân, să discut mai întâi cu Doru înainte de a face un asemenea pas, eu n-am cedat.

— întrebați-l, vă rog, pe Doru, i-am răspuns eu cu lacrimi în ochi. știe el de ce-l părăsesc. Să vă spună el unde se duce de la cinci la șapte, în fiecare zi.

Când am ajuns la mama, am izbucnit în plâns. Ea, ca niciodată, a încercat să mă liniștească, să fie aproape de mine:

— Mara, îmi pare rău pentru ce s-a întâmplat. Dacă știam că vei suferi atât de mult, nu știu, poate că nu ți-aș fi spus…

— Nu, ai făcut bine că mi-ai deschis ochii. Am crezut în el orbește și uite ce a ieșit… Trebuia să te ascult, dar n-am făcut-o. Acum plătesc pentru că am fost atât de fraieră.

Bineînțeles că soacra mea i-a redat lui Doru discuția purtată cu mine, căci m-am pomenit cu el la ușă.

— Deschide, striga el de pe hol. Deschide ușa, că, dacă nu, o sparg!

Mama a vrut să cheme poliția, dar am oprit-o.

— Nu! Lasă-l! Pentru cei patru ani pe care i-am petrecut împreună, merit măcar o explicație. Vreau să-i văd figura când îmi vorbește despre amanta lui.

Când a intrat, i-am aruncat fotografiile în față.

— Acum mai vrei să știi de ce-am plecat? l-am întrebat eu în timp ce el, îngenuncheat, se uita la fotografii. Nu ți se pare destul de limpede? Ce-ai de zis?

Doru a tăcut, uitându-se la ele de parcă le vedea atunci pentru prima oară, întorcându-le, cercetându-le, după care m-a privit și m-a întrebat:

— Unde-i cotoroanța aia de maică-ta? Era negru de furie.

— Ce-ai cu mama?

— Ce-am cu maică-ta? Ia întreab-o ce-a pus la cale! Zi, cotoroanțo, cum ai putut face așa ceva? 0 dată ți-am încredințat și eu un secret, ca să-ți câștig simpatia, că ești bolnavă după bani și am zis că poate mă lași în pace când o să vezi că și un student poate câștiga ceva. și tu? ți-ai folosit mintea bol-navă ca să pui la cale o asemenea murdărie!

— Nu-i adevărat nimic din ce zici! Nu știu despre ce vorbești, s-a apărat mama.

— Nu știi?! Păi nu ți-am zis că m-am apucat să dau meditații ca să strâng bani? Fata asta mă plătește pentru meditații, nu pentru ce-ți trece ție prin minte! Iar în poza asta, când am ieșit la o cafea, negociam suma. Au început să-mi tremure genunchii.

— Mamă, așa este? M-ai mințit?

— știi ce mă doare cel mai tare? a zis Doru, întorcându-se spre mine. Nu răutatea mamei tale, ipocrizia, micimea ei, ci faptul că ai crezut-o, că nu te-ai îndoit o clipă. știi, voiam să adun bani pentru vacanța de vară, să mergem în Grecia. De-asta dădeam meditații. Dar prin neîncrederea ta m-ai pierdut. Te-ai lăsat păcălită prea ușor și nu pot trece peste asta. Acum rămâi cu maică-ta!

— Nu, am țipat eu, înțelegând toată povestea. Nu, te rog, stai, stai să discutăm!

Deși l-am implorat să rămână, să stăm de vorbă, să mă ierte, n-a vrut să mai audă o vorbă. După ce a ieșit, m-am năpustit asupra mamei.

— De ce? Ce-ai avut cu noi?

— De ce? Vrei să știi de ce? Pentru că era un coate-goale, de-aia, pentru că nu te meri-ta. Mare scofală ce făcea! Dădea meditații! Parcă era o găină care cotcodăcea că a ouat o mărgică… Prostul, el mi-a dat ideea. Am urmărit unde intră, la meditații, apoi am făcut niște poze… ți-am făcut un bine, de ce nu vrei să pricepi? Poate mai târziu o să-mi fii recunoscătoare, chiar dacă acum ești furioasă.

— Dar cu ce drept hotărăști tu ce e bine pentru mine și ce nu?

Ne-am certat la cuțite. Ce-a urmat mai departe? Doru a divorțat. Oricât de mult am încercat să-l fac să mă ierte, a fost de neînduplecat.

— Nu, nu mai am încredere în tine, a spus. Dragostea mea pentru tine a murit. Te-ai îndoit de mine atât de ușor, deși mă cunoșteai. Dacă o să faci același lucru și mai târziu? E mai bine să ne despărțim. Rămânem amici, prieteni, cum vrei, dar atât. 0 să am grijă de Andrei, o să vin să-l văd, dar nu mai putem trăi împreună.

Așa s-a terminat prima mea căsnicie. Mama a reușit să mă despartă de omul iubit. Nu m-a câștigat, prin gestul ei nedemn de o mamă. Din contră. N-am vrut să mai aud de ea, de atunci nu i-am mai vorbit, am plecat cu Andrei în Brașov, unde aveam o verișoară singură. La ea am stat o perioadă, până când mi-am putut permite o garsonieră cu chirie. Doru ne-a vizitat destul de des, dar n-am mai putut să-l conving să mă ierte. Acum doi ani, l-am cunoscut pe actualul meu soț, care mă iubește foarte mult, și eu îl iubesc, dar ceva totuși îmi lipsește. Mă gân-desc destul de des la perioada fericită petrecută împreună cu Doru și mă gândesc că, dacă nu s-ar fi amestecat mama, atunci, am fi fost și astăzi împreună.

De ce v-am scris? Pentru că am citit o poveste asemănătoare cu a mea, situația era alta, dar și acea femeie s-a despărțit de bărbat tot din cauza unor bârfe. Atunci m-am hotărât să pun mâna pe stilou. Pentru a sfătui femeile, dar și bărbații, să măsoare de trei ori înainte de a tăia. Adică, deși ar avea dovezi palpabile – cum a fost la mine, cu fotografiile – să nu se arunce așa, orbește, cu acuzațiile. Să verifice foarte bine dovezile, informațiile. Pentru că, altfel, riscă să strice tot…

Povestea de viață prezentată în acest material este ficțională. Unele întâmplări sunt inspirate din viața reală, dar numele personajelor și anumite aspecte au fost modificate.

„Ce chirurg poate să facă asta?!” » Incredibil cum arăta această femeia înainte
PARTENERI - GSP.RO
„Ce chirurg poate să facă asta?!” » Incredibil cum arăta această femeia înainte
Marian, dezvăluire ȘOCANTĂ despre moartea Mădălinei Manole. Se schimbă TOT ce știam!!
Playtech.ro
Marian, dezvăluire ȘOCANTĂ despre moartea Mădălinei Manole. Se schimbă TOT ce știam!!
Cum a fost găsit Petrișor, românul care a dispărut la granița dintre Slovacia și Ungaria. Mesajul familiei
Observatornews.ro
Cum a fost găsit Petrișor, românul care a dispărut la granița dintre Slovacia și Ungaria. Mesajul familiei
Horoscop 25 iunie 2021. Peștii își vor pune mai multe întrebări și vor găsi și răspunsurile cele mai bune
HOROSCOP
Horoscop 25 iunie 2021. Peștii își vor pune mai multe întrebări și vor găsi și răspunsurile cele mai bune
Se întorceau acasă din Italia, când au fost loviți de tragedie. Nimeni nu înțelege ce s-a întâmplat când au ajuns în Cluj. VIDEO
Știrileprotv.ro
Se întorceau acasă din Italia, când au fost loviți de tragedie. Nimeni nu înțelege ce s-a întâmplat când au ajuns în Cluj. VIDEO
VIDEO | Moment ULUITOR în direct. Vedeta TV n-a realizat că nu poartă lenjerie intimă
Telekomsport
VIDEO | Moment ULUITOR în direct. Vedeta TV n-a realizat că nu poartă lenjerie intimă
1.000mp de ziduri devin opere de artă ce purifică aerul din București (PUBLICITATE)
PUBLICITATE
1.000mp de ziduri devin opere de artă ce purifică aerul din București (PUBLICITATE)