Acest aliment este foarte bogat în vitamina D, susţin medicii
Vitamina D este produsă în principal în piele, dintr-un compus înrudit colesterolului, iar atunci când este insuficientă, cantitatea de vitamina D din organism poate fi completată prin alimentaţie. Prof. dr. Horaţiu D. Boloşiu, şeful Secţiei de reumatologie a Spitalului Judeţean Cluj, spune că sursele cele mai bune sunt peştele gras, uleiul de peşte, gălbenuşul de ou şi ficatul de vacă, viţel sau porc, iar vara, expunerea la soare.
Insuficienţa favorizează bolile osoase
În lipsa vitaminei D, copiii suferă de rahitism, iar adulţii, de o boală osoasă numită osteoporoză, ambele fiind caracterizate prin mineralizarea deficitară a ţesutului osos. În cazul osteoporozei, oamenii suferă fracturi cu uşurinţă (vertebre, şold, antebraţ, coaste şi altele), iar cel mai mare risc apare în rândul femeilor aflate la menopauză şi al vârstnicilor de ambele sexe, în general. De vină este o lipsă “ascunsă” de vitamina D, care poate fi determinată prin analize de laborator. 85% din cazurile de osteoporoză sunt generate de deficitul de vitamina D.
Care sunt sursele de vitamina D?
Sursa principală de vitamina D se află în piele şi provine din interacţiunea dintre un compus înrudit cu colesterolul şi razele solare. “Alimentaţia este o sursă secundară şi poate asigura cel mult un sfert din necesarul zilnic de vitamina D. Cele mai indicate pentru consum sunt peştele gras, uleiul de peşte, gălbenuşul de ou sau ficatul de vacă, viţel sau porc”, susţine dr. Horaţiu Boloşiu.
Ce aport este necesar zilnic?
Potrivit specialistului, sursa alimentară este infimă şi, dacă ar fi unică, o persoană ar trebui să consume zilnic 25 de conserve de ton, 90 de ouă sau 7,5 litri de lapte integral, pentru a-şi asigura necesarul de 400-600 de unităţi de vitamina D pe zi. Pentru că acest lucru nu este posibil, cantitatea necesară poate fi obţinută prin suplimentele de vitamina D, care se găsesc în farmacii, sau prin expunerea la soare. “În cazul celor care suferă de osteoporoză însă, un astfel de tratament nu este suficient pentru prevenirea fracturilor. Există medicamente cu mult mai puternice şi cu eficacitate dovedită, cum sunt bifosfonaţii”, ne-a explicat specialistul Spitalului Judeţean Cluj.
Care sunt beneficiile organismului?
Vitamina D e esenţială pentru sănătate şi nu doar pentru oase, ci şi pentru muşchi, echilibrul glandelor endocrine, funcţionarea sistemului nervos şi chiar combaterea inflamaţiilor. Principalul său rol e de asigurare a creşterii şi de menţinere a integrităţii oaselor, prin favorizarea absorbţiei de calciu şi a acumulării acestuia
Când apar carenţele?
Mai mult de jumătate din populaţia normală a globului are niveluri inadecvate de vitamina D, din cauza alimentaţiei deficitare, dar mai ales pentru că nu se expune suficient la soare, din diferite motive. De exemplu, nordicii au carenţe pentru că trăiesc în regiuni cu noaptea mai lungă şi cu multe zile ploioase, orăşenii pentru că nu intră în contact cu razele ultraviolete din cauza poluării, femeile din ţările islamice pentru că sunt obligate prin religie să-şi acopere corpul şi chiar faţa, iar vârstnicii pentru că stau mai mult în casă.
Medicii spun însă că aceste carenţe nu ar exista dacă oamenii şi-ar expune la soare faţa, spatele, braţele sau picioarele, câte 10-15 minute, de două ori pe săptămână, timp suficient pentru ca pielea să poată sintetiza necesarul de vitamina D.