Uneori, fără să îți dai seama, ajungi să adopți obiceiuri alimentare nesănătoase, care îți pot da peste cap starea de bine. Iată care sunt cele mai frecvente astfel de obiceiuri și ce efecte pot avea asupra sănătății tale:
Sari peste micul dejun
Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Din păcate, sunt multe persoane care sar peste micul dejun, fără să înțeleagă de fapt ce beneficii aduce prima masă a zilei. Atunci când sari peste micul dejun, metabolismul va încetini, nivelul de energie este redus, iar productivitatea pe timpul zilei poate scădea. În plus, cel mai probabil vei ajunge să mănânci în exces în restul zilei pentru a compensa masa lipsă de la primele ore ale dimineții.
Așadar, asigură-te că mănânci de dimineață, dar și că mănânci ceea ce trebuie. Cele mai potrivite alimente sunt ouăle, iaurtul grecesc, ovăzul, fructele de pădure, ceaiul verde, fructele oleaginoase și brânza. Ouăle și brânza, de exemplu, sunt bogate în proteine și cresc senzația de sațietate, astfel că nu riști să ți se facă foame repede pe parcursul zilei.
Consumi grăsimile nepotrivite
Grăsimile sunt o sursă de energie, însă pot fi dăunătoare dacă nu le consumi pe cele potrivite. Nu doar că pot duce la apariția excesului ponderal, ci pot reprezenta și un factor de risc pentru diferite afecțiuni mai mult sau mai puțin serioase. De exemplu, cancerul de colon, chiar dacă se transmite uneori pe cale ereditară, poate fi influențat și de o alimentație bogată în grăsimi, împreună cu sedentarism și obezitate.
De aceea, ar trebui să eviți grăsimile trans, pe care le găsești în produse de patiserie, aluat congelat, margarină sau prăjeli și să limitezi cantitatea de grăsimi saturate (carne grasă, prăjituri, cârnați sau bacon). Optează, în schimb, pentru grăsimi sănătoase din alimente precum avocado, somon, brânză, ciocolată neagră, ouă, fructe oleaginoase, ulei de măsline extra virgin și iaurt gras.
Mănânci seara târziu
Există mai multe motive pentru care ar trebui să muți masa de seară cu câteva ore mai devreme. În primul rând, cu cât pauza dintre mese, cea de seară și cea de dimineață, este mai mare, cu atât organismul poate procesa alimentele mai ușor. În același timp, te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus.
Un alt beneficiu este faptul că vei reuși să te odihnești mai bine. Mesele târzii pot provoca indigestie și pot influența calitatea somnului. În plus, cei mai mulți dintre noi nu consumă morcovi sau mere seara, ci aleg gustări nesănătoase care fac mai mult rău decât bine. De regulă, este indicat să iei masa de seară cu cel puțin trei ore înainte de a merge la culcare.
Mănânci pe baza emoțiilor
Cu toții am auzit de mâncarea de confort sau „comfort food”, care se află în strânsă legătură cu mâncatul emoțional. Din păcate, mâncatul emoțional este una dintre modalitățile greșite, dar confortabile și relaxante, de a răspunde la momente stresante sau la emoții negative. Problema este că, atunci când mâncăm pe fond emoțional, alegem mâncare de confort nesănătoasă, precum pizza, chipsuri, paste, bomboane sau prăjituri.
Acest comportament nu este compatibil cu un stil alimentar sănătos și poate conduce la perturbarea stării de sănătate. În plus, poate favoriza apariția unor tulburări alimentare, precum anorexie sau bulimie, dar și a diabetului de tip II și a presiunii arteriale scăzute. De aceea, este important să ne dăm seama când avem de-a face cu o situație stresantă sau cu emoții negative și să căutăm alternative pentru a le gestiona. Poate fi vorba de exerciții fizice, vizionarea unui film, o plimbare în aer liber, muzică sau practicarea unui joc de societate.
Așadar, chiar dacă această listă cu obiceiuri alimentare greșite poate să pară copleșitoare, nu trebuie să te descurajezi. Încearcă să integrezi treptat obiceiuri alimentare sănătoase în rutina ta. Cu timpul, vei vedea că starea ta de bine se va îmbunătăți.
Sursă foto: Shutterstock