În orice razboi pe viaţăa şi pe moarte, ca să ieşi învingător, ai nevoie de o strategie perfectă, de un plan de bătaie, trebuie să dai dovadă de curaj, de încredere, trebuie să-ţi cunosti adversarul în detaliu. Dacă respecţi tactica, nu ai decât de câştigat. Aşa e şi când vine vorba de bătălia dusă de omul bolnav cu necruţătoarea boală a secolului, cancerul.
Celulele canceroase iau naştere din celule sănătoase, chiar şi numai una fiind suficientă pentru dezvoltarea unei tumori.
Degeaba ne tratăm, dacă ajungem la medic când e deja prea târziu. Degeaba apelăm la cure şi terapii naturiste, dacă nu prevenim apariţia bolii. Degeaba facem tot ce ne stă în putere să câstigam lupta, dacă nu studiem răul în profunzime, pentru a reuşi să-l stârpim de la rădăcina. Din nefericire, cancerul apare pe furiş, în linişte, se instalează comod, se întinde şi nu dă niciun semn decât atunci când nu se prea mai poate face mare lucru pentru a-l elimina. Cum tumorile sunt mesagerii lui, m-am gândit ca n-ar fi rău să le dăm în vileag. Căci, în funcţie de tipul şi de mărimea lor, avem şansa să le nimicim. Odată rezolvată această problemă, cancerul devine doar o amintire din trecutul îndepartat.
Masculin sau feminin?
Ştiu, e mai uşor să spui tumora decât cancer. Parcă sună mai blând şi mai puţin marcant. Totuşi, trist dar adevărat, apariţia unei tumori se traduce prin cancer. Dar, înainte de toate, trebuie să menţionam că natura tumorilor conduce la împărţirea în două tipuri de cancer. Ca să afl şi ce fel e, biopsia este analiza care-i poate spune cu exactitate. Când testul anatomopatologic anunţă prezenţa unei tumori benigne, de gen masculin, cum se spune în popor, nu sunt motive de mare îngrijorare. Aceasta nu va creşte foarte mare, nu va invada ţesuturile vecine si va putea fi înlăturată fără riscuri. Un tratament bine stabilit, respectat cu stricteţe, şi un regim de viaţă echilibrat reuşesc să pună boala pe fugă.
Pe de altă parte, tumorile maligne, de gen femeiesc, fac ravagii. Celulele din care sunt formate se înmulţesc cu o viteză ameţitoare şi reuşesc să pună stăpânire, în scurt timp, pe teritorii vaste, atacând totul în jur. Chiar şi aşa, nu sunt de neînvins. Important este să le dai planurile peste cap cât mai repede cu putinţă. Ori pentru asta medicii oncologi sunt principalii aliaţi. De aceea, încă de la primele semne de disconfort fizic, este indicat să luăm legătura cu specialiştii.
Să le spunem pe nume
Din fericire, etapele în care are loc procesul de răspândire a celulelor canceroase sunt ordonate, fapt ce dă naştere, în timp, şi la apariţia simptomelor. În cele mai multe dintre cazuri, intervenţia chirurgicală, fie cu, fie fără bisturiu, este neapărat necesară. Când situaţia e ceva mai gravă, se impune radio terapia sau chimioterapia, pentru a stăvili evoluţia bolii. În funcţie de celula aflată la origine, tumorile sunt de mai multe feluri:
♦ carcinoamele, mai des întâlnite, sunt caracteristice în special pielii si intestinelor.
♦ sarcoamele se formează pe oase, cartilagii, muşchi. Într-o clasificare de specialitate, de la 0 la 4, tumorile sunt:
♦ T0 = tumora în faza incipientă, ce nu a început să atace, numită de medici „in situ”.
♦ T1,2,3 = stadii intermediare între tumora „in situ” şi invadarea organelor învecinate.
♦ T4 = tumora de dimensiuni mari, care atacă toate structurile vecine, în cele mai multe cazuri neoperabilă, ducând la metastază şi deces. Luând în considerare cel mai des întâlnite tipuri de tumori ce apar pe diagnosticul pacienţilor, avem de-a face cu:
♦ Fibroadenomul = tumora benignă, de natură hormonală.
♦ Tumorile mixte = mai multe tipuri de celule, atât de natură benignă, cât şi maligne.
♦ Adenocarcinomul = tubular sau papilar, de obicei malign.
♦ Carcinomul inflamator = puternic invaziv, malign, determină inflamaţia locală cu ulcerăii, puroi, disconfort general. Dificil de tratat, se răspândeşte rapid, încă de la început.
DE CE?
De cele mai multe ori, cancerul este boala pe care omul şi-o aduce singur, prin excese, vicii, stat la soare. Dar cauzele apariţiei acestei boli pot fi şi moştenite din familie sau date de consecinţele unor virusuri. Este foarte posibil şi ca natura tumorilor să fie necunoscută. Avantajul constă în faptul că, la un om sănatos, globulele albe inhibă şi distrug celulele canceroase. Dacă sistemul imunitar lucrază, tumora nu se poate dezvolta.