Formaldehida, substanţă cancerigenă
Hainele impregnate cu această substanţă au un miros caracteristic, ca de formol. Probabil că l-ai simţit şi tu când ai cumpărat haine ieftine, dar ai crezut că vine din depozitul în care au fost ţinute. Formal-dehida previne decolorarea ţesăturilor şi este utilizată pe scară largă în industria textilă chinezească. Dar este o substanţă periculoasă, fiind inclusă în lista compuşilor cancerigeni de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
PPD, iniţialele bolilor de piele
Hainele negre conţin PPD, un compus chimic care ajută la fixarea culorii. El este permis în produsele cosmetice, precum vopseaua de păr, dar într-o concentraţie de maximum şase procente. În proporţie mai mare devine periculos, atacă pielea şi provoacă dermatite. Simptomele apar după câteva zile, astfel că mulţi oameni nu îşi dau seama că de vină sunt hainele închise la culoare. Cei care poartă adesea haine negre, tratate cu PPD, riscă să devină alergici în timp.
Renumele nu e o garanţie
Hainele ieftine sunt vopsite cu substanţe periculoase, dar nici hainele de firmă nu sunt toate de încredere. La începutul acestui an, un raport al organizaţiei Greenpeace a dezvăluit că hainele unor mărci de renume conţin etoxilaţi. Folosirea lor este interzisă în Europa, dar fabricile din China, Taiwan sau Filipine nu respectă standardele europene. Astfel că, pe rafturile magazinelor din Paris sau Bucureşti, ajung haine impregnate cu etoxilaţi. Aceste substanţe irită plămânii, atacă sistemul digestiv, iar în timp, pot afecta şi fertilitatea. După publicarea raportului Greenpeace, câteva companii de renume din industria modei s-au angajat să renunţe la folosirea etoxilaţilor până în anul 2020.
Adezivii, periculoşi pentru copii
Hainele pentru copii cu imprimeuri colorate sunt preferatele părinţilor. Dar multe dintre imprimeuri sunt lipite cu adezivi nocivi, care conţin ftalaţi. Bebeluşii au tendinţa să le bage în gură şi sunt expuşi pericolului. Ftalaţii rezistă la spălare, indiferent de temperatura apei, aşa că ar fi bine să te fereşti de bluzele imprimate de o calitate îndoielnică.
Haine de împrumut, cu tot cu boli
Magazinele cu îmbrăcăminte la mâna a doua par să aibă din nou succes, în condiţii de criză. Preţurile sunt atractive, iar multe produse arată impecabil. Nu este nimic ruşinos să alegi haine second-hand, dar trebuie să fii precaută în privinţa igienei. Râia, bolile de piele, precum impetigo, şi mucegaiurile sunt întâlnite frecvent în baloturile cu haine vechi, iar păduchii se pot ascunde în cusături. Este suficientă o singură haină infestată, ca bacteriile să se răspândească în tot lotul, dacă îmbrăcămintea nu a fost dezinfectată. Este indicat să fierbem câteva minute hainele second-hand înainte de a le purta. Jachetele groase, păturile sau lenjeriile pot fi ţinute o săptămână închise ermetic în saci din plastic. Paraziţii nu pot trăi mai mult de cinci zile fără aer şi fără o gazdă umană. După uscare, toate hainele sau lenjeriile trebuie călcate cu abur fierbinte. Hainele de piele sau de blană, în care se dezvoltă cu uşurinţă bolile de piele, trebuie şi ele curăţate chimic, chiar dacă este costisitor.
MĂSURI DE PREVENIRE
► Spală toate hainele imediat după ce le cumperi, chiar dacă ai încredere în magazinul de unde le-ai luat. Cu fiecare spălare, substanţele nocive pierd din intensitate.
► Spală hainele la temperaturi înalte, la peste 60˚C. Un studiu al Şcolii londoneze de Igienă şi Medicină Tropicală arată că majoritatea germenilor, precum stafilococul auriu, E coli, salmonella sau parazitul care dă râia, nu este distrusă la temperaturi mai mici de 40˚C.
► Înmoaie hainele delicate într-o soluţie din apă şi oţet, dacă trebuie să le speli la temperaturi joase. Oţetul previne decolorarea şi ajută la distrugerea bacteriilor, a ciupercilor şi a mucegaiului.
► Usucă întotdeauna hainele la soare, în aer liber. Dacă le ţii în spaţii închise şi umede, nu scapi de mucegai şi de bacteriile periculoase.
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei