Cuprins:
Despre oul de prepeliță
Pentru dimensiunea lor, sunt pline de nutrienți. Sunt mici, așa că trei sau patru dintre ele echivalează aproximativ cu porția unui ou de găină.
Un ou de prepeliță (9 grame) conține:
- Calorii: 14
- Proteine: 1 gram
- Grăsimi: 1 gram
- Carbohidrați: 0 grame
- Fibre: 0 grame
- Colină: 4% din valoarea zilnică (DV)
- Riboflavină: 6% din VD
- Folat: 2% din VD
- Acid pantotenic: 3% din VD
- Vitamina A: 2% din VD
- Vitamina B12: 6% din VD
- Fier: 2% din VD
- Fosfor: 2% din VD
- Seleniu: 5% din VD
Pentru că sunt atât de mici, aceste ouă sunt surprinzător de bogate în nutrienți.
Un singur ou de prepeliță asigură o parte semnificativă din necesarul zilnic de vitamina B12, seleniu, riboflavină și colină, împreună cu puțin fier – toate acestea într-o porție care conține doar 14 calorii.
Seleniul și riboflavina sunt nutrienți importanți care ajută organismul să descompună alimentele pe care le consumi și să le transforme în energie.
Seleniul ajută, de asemenea, la asigurarea unei funcții tiroidiene sănătoase.
Între timp, vitamina B12 și fierul promovează o funcție sănătoasă a sistemului nervos și ajută la menținerea unor niveluri optime de energie prin rolul lor în formarea globulelor roșii.
În plus, colina este vitală pentru a ajuta organismul dumneavoastră să producă acetilcolină, un neurotransmițător care trimite mesaje de la sistemul nervos la mușchi.
Beneficii
Ouăle de prepeliță sunt bogate în substanțe nutritive și pline de antioxidanți care promovează sănătatea și care pot ajuta la inversarea leziunilor celulare și la tratarea simptomelor de alergie.
Un studiu de 7 zile efectuat pe 77 de persoane cu rinită alergică a constatat că simptome precum strănut, congestie și curgere a nasului s-au ameliorat la o oră după ce au luat un supliment de antioxidanți și zinc din ouă de prepeliță. Cu toate acestea, nu este clar dacă numai compușii din ouă au fost responsabili pentru beneficii.
Precauții
Cele mai multe ouă de prepeliță sunt nepasteurizate, ceea ce înseamnă că nu au fost încălzite pentru a ucide bacteriile dăunătoare care ar putea să se afle pe coajă.
Din această cauză, femeile însărcinate și persoanele cu un sistem imunitar compromis ar trebui să evite ouăle de prepeliță sau să se asigure că sunt complet gătite, fără gălbenuș moale sau care curge, înainte de a le consuma.
În plus, dacă ești alergic la ouăle de găină, este posibil să fii alergic și la ouăle de prepeliță. Ar trebui să practici o prudență extremă dacă vrei să îți testezi toleranța la ouăle de prepeliță și să faci acest lucru numai sub supravegherea unui profesionist din domeniul medical.
De asemenea, este posibil să fii alergic la ouăle de prepeliță chiar dacă nu ai o alergie la ouăle de găină.
Cum se compară cu ouăle de găină
Ouăle de prepeliță sunt mult mai mici decât cele de găină, având aproximativ o treime din dimensiunea lor.
Cu toate acestea, pentru mărimea lor, ouăle de prepeliță au gălbenușuri mari. Deoarece multe dintre substanțele nutritive din ouă se găsesc în gălbenuș, unii oameni susțin că ouăle de prepeliță sunt mai dense din punct de vedere nutritiv decât ouăle de găină, ceea ce înseamnă că acestea conțin mai multe substanțe nutritive atunci când sunt comparate în funcție de greutate.
Ouăle de prepeliță conțin mai multe grăsimi și proteine în greutate, de două ori mai mult fier și riboflavină și cu aproximativ o treime mai multă vitamina B12 decât ouăle de găină. Pe de altă parte, ouăle de găină conțin mai multă colină.
Ouăle de prepeliță sunt, de asemenea, mai greu de găsit și mai scumpe. Din cauza mărimii lor, vei avea nevoie de mai multe decât de ouă de găină dacă vrei să le folosește ca sursă de proteine – ceea ce sporește cheltuielile.
Ouăle de prepeliță sunt sănătoase, dar nu sunt cu mult superioare celor de găină din punct de vedere nutrițional. Depinde de tine dacă alegi să le adaugi în dieta ta.
Utilizări și modul de preparare
Ouăle de prepeliță pot fi preparate în multe dintre aceleași moduri în care pot fi preparate ouăle de găină, deși timpul de gătire este semnificativ mai scurt datorită dimensiunilor lor mai mici.
În Japonia, ouăle de prepeliță sunt considerate o delicatesă și sunt folosite – adesea crude – în sushi. Alte țări asiatice, precum Coreea de Sud și Indonezia, folosesc în mod regulat ouăle de prepeliță ca gustare sau ca acompaniament la alte mâncăruri.
În țările din America de Sud, ouăle sunt folosite ca garnitură pentru alimente precum hot dog și hamburgeri.
O modalitate ușoară prin care poți încerca aceste ouă este să le fierbi tare. Acestea pot fi consumate ca gustare, adăugate în salate sau tocate pentru o variantă unică de salată de ouă.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!