Cuprins:
Petec sau petic – ce înseamnă
Limba română este o limbă complexă, cu reguli gramaticale specifice, flexiuni și excepții. Folosirea incorectă sau schimbarea în sens a unor cuvinte poate duce adesea la confuzii.
Greșelile și confuziile de scriere și exprimare în limba română pot fi atribuite unui amestec de factori, incluzând educația, tehnologia, influențele regionale și contextul socio-cultural. Conversațiile pe platforme sociale sau în mesaje scurte pot favoriza abrevierile și exprimările greșite, afectând astfel corectitudinea limbii române.
O confuzie frecvent întâlnită în limba română este cea referitoare la formele petec sau petic.
Potrivit dexonline, cuvântul petic înseamnă;
- Fâșie (nu prea mare) tăiată, ruptă sau rămasă dintr-o țesătură, dintr-o bucată de piele, dintr-o hârtie etc. Exemplu: „Am cusut un petic pe genunchiul pantalonilor care era rupt”.
- Suprafață mică de teren (cultivabil). Exemplu: „Am plantat roșii în peticul de grădină din spatele casei“. „Copiii s-au așezat pe un petic de iarbă verde în parc”.
- Bucată, porțiune mică din ceva (în raport cu întregul).
Alte contexte în care se folosește cuvântul petic
- Și-a găsit sacul peticul sau cum e sacul, și peticul – se spune despre două persoane asociate care au aceleași cusururi.
- (A nu se mai ține) petic de petic – se spune despre haine foarte zdrențuite.
- A-i curge (cuiva) peticele.
- A-i merge (cuiva) peticele – se spune pentru a arăta că o acțiune se desfășoară foarte intens.
- A-și da în petic – a-și da pe față, a-și arăta, fără voie, anumite cusururi. Sinonime: a greși
- A pune peticul (la ceva) – a găsi o soluție de moment pentru a ieși din încurcătură.
Petec sau petic – cum se scrie corect
Limba română ne poate da, uneori, bătăi de cap, mai ales atunci când formele greșite ale anumitor cuvinte sunt chiar mai des utilizate decât formele lor corecte. Acest lucru se întâmplă și când ne referim la petec sau petic.
Așa cum este deja evident, forma corectă a cuvântului este petic, cu pluralul petice.
Deși forma petec este folosită în mod atât de frecvent, încât adesea mulți dintre noi ajungem să fim confuzi, este limpede că aceasta este forma greșită.
Vezi și Dezumfla sau desumfla – cum se scrie corect
Greșeli frecvente în limba română
În limba română apar în mod frecvent greșeli de scriere și de exprimare. Limba română este limba cu multe forme flexionare ale cuvintelor, de aici și greșelile repetate pe care le fac românii. Fie că vorbim de conjugarea verbelor, de acordul corect dintre subiect și predicat, de cuvintele care se scriu cu cratimă sau nu, confuziile apar des, iar până la greșeli gramaticale nu mai este decât un pas.
Iată care sunt cel mai des întâlnite:
Din cauza/datorită – Din cauza – numai în contextele negative; exemplu: Din cauza lui am pierdut trenul Datorită – atunci când ne referim la un eveniment pozitiv; exemplu: Datorită ei am obținut jobul visat
Care/pe care – Renunțarea la prepoziția „pe” din acuzativul cu prepoziție „pe care” este una dintre cele mai răspândite greșeli. Corect este: „Cartea pe care mi-am cumpărat-o”, și nu „Cartea care am cumpărat-o”.
Vroiam/voiam – Forma de imperfect, persoana I, singular și plural a verbului „a voi” este voiam. Forma de imperfect, persoana I, singular și plural a verbului „a vrea” este vream.
Decât/doar – Adverbele nu se pot folosi unul în locul celuilalt. Decât este folosit doar lângă verbele la formă negativă; se folosește decât atunci când propoziția începe cu NU. Ex: Nu am decât 5 lei. Doar este folosit lângă verbele în formă afirmativă.
Servici/serviciu – Indiferent că vorbim despre un loc de muncă sau o acțiune de „a servi” ori o regulă din sport, forma corectă este întotdeauna serviciu, nu servici.
Odată/ o dată – Odată este adverbul cu mai multe sensuri „cândva”, „concomitent”; O dată este construcția formată din numeralul „o” (una) și substantivul „dată” (situație în care se petrece ceva) și indică o enumerare (o dată, de două ori).
Ele înșiși/Ei însele – Folosirea greșită a pronumelor de întărire este frecventă. Un bărbat va spune întotdeauna eu însumi, în timp ce o femeie se va referi la ea ca eu însămi. La plural feminin este ele însele, în timp ce pluralul masculin este ei înșiși. Masculin este el însuși singular și ei înșiși plural. În timp ce femininul singular este ea însăși, plural voi însevă și ele însele.
Sursă foto – 123rf.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!