Din această cauză, eliminarea buruienilor constituie una dintre principalele preocupări, atât în rândul agricultorilor cu suprafețe mari cultivate, cât și al celor care se îngrijesc de un petec de grădină în spatele casei.
Din fericire, există numeroase metode să scăpăm de buruieni, iar în cele ce urmează le vom prezenta pe cele mai eficiente dintre ele.
Erbicidarea
Constituie cea mai eficientă metodă, chiar dacă unii o contestă pentru că se bazează pe chimicale. Se realizează cu soluții chimice care se numesc erbicide și sunt special create pentru a combate buruienile, și a proteja culturile.
Aceste erbicide se împart în mai multe categorii, iar în funcție de necesități pot fi utilizate atât în câmp, cât și în grădini și livezi. Avem astfel erbicide selective, care distrug buruienile fără să afecteze și plantele de cultură, dar și erbicide totale, care distrug tot ceea ce înseamnă vegetație. Acestea din urmă se utilizează pentru eliberarea terenurilor năpădite de vegetație, cu un an înainte de înființarea unei culturi.
Apă cu mălai
Puțini știu că mălaiul este un erbicid natural, datorită glutenului pe care îl conține și care distruge buruienile din grădină. Vorbim în acest caz despre un erbicid selectiv, pentru că mălaiul nu are același efect distructiv și asupra celorlalte plante din grădină.
Pentru a folosi mălaiul în acest scop, mai întâi se sapă terenul, după care se împrăștie pe toată suprafața o soluție obținută din apă amestecată cu mălai. Glutenul din mălai va acționa asupra rădăcinilor buruienilor, iar rezultatele se vor vedea în câteva zile.
Soluție de oțet cu sare
Soluția necesară se obține dacă amesteci un litru de oțet cu doi litri de apă și trei linguri de sare, aceasta fiind cantitatea suficientă pentru 3 metri pătrați de teren. De pe suprafața care urmează să fie tratată se smulg mai întâi buruienile cu tot cu rădăcină, după care se sapă terenul. Se toarnă apoi soluția în locurile unde răsăriseră buruieni, iar operațiunea se repetă după prima ploaie.
Totodată, soluția se poate pulveriza și direct peste buruieni, însă de aproape, pentru a nu ajunge și pe plantele din cultură. În acest caz, sunt necesare mai multe administrări, iar soluția este mai eficientă împotriva buruienilor tinere.
Apă cu săpun
Apa și săpunul sunt la fel de eficiente pentru combaterea buruienilor cum sunt și la spălatul mâinilor. Pentru a scăpa astfel de buruieni, este nevoie de o bucată de 100 de grame de săpun de casă, care se răzuiește într-un litru de apă. Se lasă apoi să treacă două zile pentru ca săpunul să se dizolve complet, după care soluția obținută se pulverizează pe frunzele buruienilor.
Este de preferat ca operațiunea de stropire să aibă loc la amiază, când soarele este foarte puternic. Astfel, soluția pulverizată se usucă rapid, formând o crustă subțire pe suprafața frunzelor, care nu mai pot să respire și mor în cel mult 48 de ore.
Mare atenție însă la buletinul meteo, pentru că în decursul celor 48 de ore nu trebuie să plouă. De asemenea, după ce se aplică soluția, plantele nu se udă în următoarele trei zile.
Folosind oricare dintre aceste metode vei putea să scapi ușor și ieftin de buruienile care îți invadează grădina, iar culturile tale nu vor avea de suferit.