Adevărata durere a vezicii biliare este mai probabil să se declanșeze la câteva ore după ce ați mâncat o masă bogată mai ales seara când organismul se pregătește de odihnă. 

Durerea  poate „radia” chiar și până în dreptul omoplatului. Spre deosebire de durerea cauzată de gazele abdominale, durerea vezicii biliare nu este de obicei ameliorată prin schimbarea poziției corpului , râgâitul sau absența durerii în urma trecerii gazului. 

Arsurile la stomac nu sunt un simptom al problemelor vezicii biliare, deși o persoană poate simți greață și poate vomita.

Având în vedere localizarea vezicii biliare, ceea ce pare a fi durerea vezicii biliare ,poate fi de fapt durere legată de alte probleme decât boala vezicii biliare-ar fi cele legate de inima ta, mușchii și alte organe din cadrul sistemului digestiv. 

Acesta este motivul pentru care este important ca în cazul în care simptomele persistă, să vă prezentați la cabinet pentru ca un medic să vă poată evalua.

Posibile cauze ale durerii de fiere

Următoarele probleme de sănătate sunt toate sursele potențiale de durere a vezicii biliare:

 • Calculi biliari

Cea mai frecventă cauză a durerii vezicii biliare sunt calculii biliari, care sunt particule dure care se formează fie din cauza unui dezechilibru al substanțelor care alcătuiesc bila (lichidul pe care vezica biliară îl secretă pentru a ajuta la digestia alimentelor), fie vezica biliară nu se golește așa ar trebui. 

Aceste particule pot fi destul de mici sau pot crește destul de semnificativ, până la dimensiunea unei mingi de ping-pong. Ingrijorător, nu?

De obicei, calculilor biliari se formează foarte încet și pe o perioada lungă de timp. O persoană poate dezvolta o piatră mare, mai multe pietre mici, sau un amestec de cele două. Este foarte posibil să aveți calculi biliari și să nu aveți simptome. Astfel de pietre sunt considerate benigne, deoarece nu interferează cu funcționarea sistemului digestiv.

Totuși, durerea apare atunci când o piatră biliară blochează una dintre conductele din tractul biliar – partea corpului care conține vezica biliară și canalele biliare.

Durerea se poate ușura atunci când calculii biliari se mișcă și conducta biliară nu mai este blocată.

Complicațiile grave pot apărea din cauza calculilor biliari. Vezica biliară, conducta biliară comună sau pancreasul pot deveni inflamate și infectate, prezentând un risc mare pentru sănătate. 

Pe lângă calculii biliari, nămolul biliar (săruri biliare îngroșate) se poate forma și în vezica biliară. Acest nămol blochează golirea sănătoasă a bilei din vezica biliară, putând provoca exact aceleași simptome și complicații ca și calculii biliari.

Colecistita

Inflamația vezicii biliare numită și colecistită se dezvoltă cel mai frecvent ca urmare a calculilor biliari .Mai puțin frecvent, colecistita se dezvoltă fără calculi biliari -numită colecistită acalculoasă.

 Ce se întâmplă în cazul colecistitei acute?

Când o piatră biliară se blochează în vezica biliară, apare inflamația, provocând dureri abdominale (numite colici biliare) împreună cu o serie de simptome neplăcute cum ar fi  greață, vărsături, febră și pierderea poftei de mâncare.

Cum este percepută durerea în cazul colicilor biliare?

Colicile biliare se pot descrie ca fiind o durere acută , persistentă cu crampe în partea superioară, dreaptă a abdomenului.

Colecistita acalculoasă

Provoacă aceleași simptome ca colecistita acută, deși nu o piatră biliară este vinovată pentru producerea simptomelor . În timp ce cauza exactă nu este clară, experții în medicină , suspectează un deficit  de bilă și fluxul de sânge în vezica biliară care poate provoca această condiție să se dezvolte.

Când este recomandat să mergi la doctor?

Dacă vă confruntați cu dureri ale vezicii biliare, trebuie să vă informați medicul cât mai curând posibil, chiar dacă simptomele dumneavoastră au dispărut. Medicul dumneavoastră va cerceta în amănunt cauza și se va asigura că nu vă confruntați cu o problemă care vă va pune în pericol pentru o boală mai severă în viitor.

Iată care sunt și cele mai importante simptome care trebuie să vă facă să apelați de urgență la medic:

 • Durere severă, intensă, care te împiedică să te simți confortabil și persistă o bună bucată de timp.
 • Durere care crește atunci când respiri
 • Durere care durează mai mult de cinci ore
 • Piele galbenă sau galben jurul albului ochilor (numit icter)
 • Febră și frisoane
 • Bătăi rapide ale inimii
 • Vărsături persistente
 • Urină închisă la culoare sau de culoarea ceaiului
 • Scaune deschise la culoare

Diagnostic și tratament

Pe baza istoricului dumneavoastră se poate stabili de către medic, un diagnostic precis având ca reper medical, examenul fizic, teste de sânge, și teste imagistice.

Istoricul medical – de importanță crucială

Pentru a vă prezenta la cabinet este important să vă amintiți și dumneavoastră cât mai multe detalii despre episoadele dureroase. 

Ar fi ideal dacă ați putea nota sau ține un jurnal, astfel încat să știti dacă aceste dureri apar sporadic sau sunt “o obișnuință” pentru dumneavoastră.

De reținut este ca durere nu trebuie să facă parte din viața noastră și orice se poate trata, atât timp cât vă prezentați la medic pentru a beneficia de tratament.

Când vă vedeți cu medicul pentru dureri cauzate de vezică biliară, el vă va pune mai multe întrebări despre disconfortul  pe care îl simțiți . De exemplu, el vă va cere să indicați cât mai bine locul unde simțiți exact durerea chiar dacă ea poate radia. Doctorul dumneavoastră vă poate întreba, de asemenea, dacă durerea vezicii biliare apare în cazul consumului de alimente grase sau dacă aveți orice alte simptome, cum ar fi febra, greața sau vărsături.

Examinarea fizică – Cum decurge?

În timpul examenului fizic, medicul se va concentra pe abdomen, în special partea superioară dreaptă în locul în care este situată vezica biliară. 

În plus față de examinarea zonei pentru modificări ale pielii, umflare, sensibilitate încordarea peretelui abdominal), el va efectua și alte manevre pentru a identifica posibile cauze ale durerilor dumneavoastră.

Tot consultul este concentrat spre a descoperi cauza și a o elimina.

În timpul acestor manevre, medicul dumneavoastră vă va pune să inspirați adânc , în timp ce el apasă pe vezica biliara pentru a vedea dacă durerea este prezentă în acea zonă. Dacă acest lucru se confirmă, putem avea un diagnostic de vezică biliară inflamată.

La evaluarea durerii vezicii biliare, se va comanda o hemoleucogramă completă (CBC) și un nivel de bilirubină.

Ecografia – un prim test pentru a descoperi cauza durerilor

Pentru a confirma că durerea dumneavoastră este rezultatul unei boli a vezicii biliare, medicul dumneavoastră va dori să vizualizeze vezica biliară. Primul test și, uneori, singurul test necesar, este o ecografie.

În funcție de diagnostice, medicul dumneavoastră poate recomanda, de asemenea și următoarele teste imagistice:

 • Scanarea acidului iminodiacetic hepatobiliar
 • Tomografie computerizată (CT) scanare
 • Cholangiopancreatografie prin rezonanță magnetică (MRCP)
 • Diagnostice diferențiale

Deși este rezonabil să credem că durerea din abdomenul superior drept este legată de vezica biliară, rețineți că ficatul este, de asemenea, situat în această zonă. Prin urmare, boala hepatică,  cum ar fi hepatita, poate fi ceea ce cauzează de fapt presupusa durere a vezicii biliare.

Chiar mai mult, durerea din partea superioară mijlocie a abdomenului (numită durere epigastrică) poate fi:

 • Boala de reflux gastroesofagian (BRGE)
 • Boala ulcerului peptic
 • Gastrită
 • Angină
 • Sindrom coronarian acut, care include angină instabilă și infarct miocardic (un atac de cord)

Tratament în cazul durerii de fiere sau ficat

Tratamentul durerii vezicii biliare depinde de cauza precisă.

Pentru persoanele cu calculi biliari asimptomatici, se caută o abordare de tipul *așteaptării*, ceea ce înseamnă că intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea vezicii biliare se face numai dacă se confirmă prezența calculilori biliari. Intervenția se realizează laparoscopic și este minim invazivă.

Medicamente

Medicamente sunt rareori folosite pentru a trata calculi biliari, dar medicul dumneavoastră vă poate recomanda  medicamente de tip anti-inflamator pentru a ușura durerea vezicii biliare.E important să urmați sfatul medicului și să reveniți la control, chiar dacă vă simțiți bine.

Tratament în cazul durerii de fiere și ficat

Tratamentul durerii vezicii biliare depinde de cauza precisă.

Antibioticele pot fi administrate dacă o persoană dezvoltă o infecție a vezicii biliare sau a tractului biliar, care este o complicație a bolii biliare.

In cazul durerilor de ficat, pe lângă tratamentul oferit de medicul specialist, hidratarea este unul din lucrurile care ar trebui să primeze pentru această afecțiune.

Dieta și adaptarea unui regim de viață sănătos pot îmbunătăți starea generală a întregului corp. Alimentele sărace în grăsimi, cerealele sunt ideale pentru a preîntâmpina aceste afecțiuni care sunt tot mai frecvente în rândul nostru.

Specialiștii noștri au competențele necesare de a rezolva probleme de diagnostic complex. Tot ceea ce ai de făcut este să dai un telefon-și să te programezi la un consult.

Garantat vei fi tratat, îndrumat și consiliat , astfel încât să te bucuri de sănătate cât mai  mult timp.

Tu când ai fost ultima oară la medic?

Clinica Physiomedica dispune de o baza de tratamente moderna, dotata cu aparatură din cea mai nouă generație. Specialiștii clinicii sunt medici cu experiență deosebită la toate nivelele precum și în cercetarea clinică.Planurile de diagnostic și tratament sunt individualizate în funcție de patologia și complexitatea problemei de sănătate. Clinica Physimedica din Cluj-Napoca desfășoară activități ambulatorii de diagnostic și tratament minim invaziv în următoarele domenii de activitate:  ortopedie clujkinetoterapie cluj, cardiologie, pediatrie, ortopedie pediatrica, nutritie, medicina interna cluj.

„Am rămas marcată ce îi plăcea..” O fostă amantă a lui Cristiano Ronaldo, dezvăluiri fără perdea: „Mi-am îndeplinit o fantezie cu el”
PARTENERI - GSP.RO
„Am rămas marcată ce îi plăcea..” O fostă amantă a lui Cristiano Ronaldo, dezvăluiri fără perdea: „Mi-am îndeplinit o fantezie cu el”
Prinsă în pădure cu AMANTUL! O celebră PREZENTATOARE de la noi și-a spulberat căsnicia
Playtech.ro
Prinsă în pădure cu AMANTUL! O celebră PREZENTATOARE de la noi și-a spulberat căsnicia
Ultimul mesaj al unei mame din Anglia pentru soțul ei, înainte să moară într-o cameră alăturată: ”Ai câștigat!”
Observatornews.ro
Ultimul mesaj al unei mame din Anglia pentru soțul ei, înainte să moară într-o cameră alăturată: ”Ai câștigat!”
Horoscop 10 mai 2021. Vărsătorii caută stabilitatea, dar prin mijloace greșite, apelând la trucuri incorecte
HOROSCOP
Horoscop 10 mai 2021. Vărsătorii caută stabilitatea, dar prin mijloace greșite, apelând la trucuri incorecte
Anunț important pentru românii care vor lucra în străinătate. Ce se va întâmpla cu ei
Știrileprotv.ro
Anunț important pentru românii care vor lucra în străinătate. Ce se va întâmpla cu ei
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Telekomsport
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Începe Microbist de România, primul show cu suporteri, pentru suporteri!
PUBLICITATE
Începe Microbist de România, primul show cu suporteri, pentru suporteri!