Cuprins:
Cine este Sebastian Burduja și ce studii are
Sebastian Burduja s-a născut pe 18 iunie 1985 și a urmat Colegiul Naţional Mihai Viteazul din București. Potrivit CV-ului, în 2008 și-a luat licența în Ştiinţe Politice la Universitatea Stanford din Statele Unite ale Americii, iar 3 ani mai târziu a absolvit un master în Politici Publice și un master în Administrarea Afacerilor, ambele la Universitatea Harvard. În 2019 a devenit doctor în Economie şi Afaceri Internaţionale, în cadrul ASE.
Printre altele, a fost preşedinte şi membru fondator al Ligii Studenţilor Români din Străinătate (2009-2013), preşedinte şi membru fondator al Fundaţiei CAESAR – Centrul pentru Acces la Expertiza Studenţilor şi Absolvenţilor Români (2011-2015).
Tatăl lui Sebastian Burduja este economistul și bancherul Marinel Burduja, fost parlamentar la începutul anilor ’90 și cunoscut pentru faptul că între anii 1994 și 1996 a fost vicepreședinte la Banca Română de Comerț Exterior (Bancorex). Banca a falimentat și a fost lichidată în 1999, după ce a fost devalizată, într-unul dintre primele mari scandaluri postdecembriste din România.
Cariera politică a lui Sebastian Burduja
În ianuarie 2016, când avea 30 de ani, el a pus bazele unei noi mişcări civice şi politice, partidul Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor (PACT). În 2019, PACT a fuzionat cu PNL.
Burduja s-a făcut însă remarcat în iunie 2018, după un clip video postat pe Facebook, în care a prefațat mitingul diasporei din 10 august 2018 împotriva lui Liviu Dragnea, pe atunci președinte al PSD și considerat liderul de facto al Guvernului condus de Viorica Dăncilă.
„Am trăit 12 ani în SUA. Aveam tot ce ne trebuia acolo, cu o singură excepție: nu era #acasa. Când m-am întors în România cu soția și fetița noastră în 2016, un prieten ne-a întrebat: Ce mai căutați, ați venit să stingeți lumina? I-am răspuns și vă răspund: Nu, am venit să o aprindem. Pe 10 august, români din toată lumea se întâlnesc în Piața Victoriei din București să (re)aprindă lumina. Dacă va fi cazul, ne vedem și mai curând. Vino și tu acasă, pentru că acum e nevoie de tine aici. Acum, cât încă mai avem o țară. Acum, cât încă mai suntem în Europa. Acum, cât încă mai avem pentru cine lupta aici, în România. Împreună suntem invincibili” a fost mesajul lui Burduja. Mesajul s-a viralizat rapid, fiind văzut de milioane de oameni.
Ascensiunea politică a început în decembrie 2020, când a fost ales deputat pe listele PNL pentru un mandat de 4 ani. În perioada aprilie 2022-mai 2022, Sebastian Burduja a fost consilier onorific al premierului de atunci, Nicolae Ciucă.
În mai 2022, Burduja a fost numit ministru liberal al digitalizării, funcție în care a activat până în iunie 2023, iar din acel moment, odată cu numirea în funcția de premier a lui Marcel Ciolacu (PSD), Burduja a devenit ministru al energiei, funcție pe care o ocupă și în prezent.
Sebastian Burduja a mai ocupat funcția de președinte al PNL Sector 1, iar din noiembrie 2023 a renunțat la ea și a devenit președinte al PNL București, funcție pe care o deține și acum.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 17Declarația de avere a lui Sebastian Burduja
În cea mai recentă declarație de avere, datată iulie 2023, el și-a trecut două apartamente dobândite prin donație și o vilă, dobândită prin contract de vânzare-cumpărare. La capitolul bunuri mobile, Burduja a trecut două mașini, un Chrysler Cordoba fabricat în 1979 și o Honda CBR, din 2006.
Tot în declarația de avere, Sebastian Burduja a trecut ceasuri și bijuterii în valoare de 15.000 de euro. El mai are și 6 conturi deschise la Raiffeisen și Bank of America, precum și în Revolut.
De asemenea, Burduja a câștigat 163.000 de lei anual, din funcțiile de deputat și ministru al digitalizării.
Sebastian Burduja – candidatul PNL pentru Primăria București
În ianuarie, Sebastian Burduja și-a anunțat intenţia privind candidatura la funcția de primar al Capitalei și a vorbit despre o „a treia cale pentru București”, în afară de Nicușor Dan și Gabriela Firea. La acel moment PNL nu anunțase că îl sprijină pe Burduja și nici PSD pe Firea.
Pe 1 februarie, PNL Bucureşti, condus de Burduja, a votat retragerea sprijinului politic acordat primarului general al Capitalei, Nicuşor Dan. Liberalii au susținut că, deși edilul a fost sprijinit în ultimii 4 ani, rezultatele nu corespundeau aşteptărilor. Ministrul energiei a spus atunci că și-a asumat candidatura la fotoliul de primar general.
Pe 14 februarie, deși PNL tot nu îl nominalizase pentru funcția de primar, Burduja a spus că „sunt convins că îi bat măr şi pe Firea şi pe Nicuşor Dan”. Declarațiile au venit în contextul în care nici PSD nu își anunțase candidatul, iar Ciolacu afirmase repetat că Gabriela Firea este „deocamdată candidat” la PMB, lucru care a nemulțumit-o pe Firea.
În două sondaje de opinie, realizate în februarie și în martie, Sebastian Burduja a ieșit pe locul 3. În primul sondaj, cel al CURS, pe primul loc era Nicușor Dan (36%), urmat de Gabriela Firea (33%), iar Burduja avea 8%. În al doilea sondaj, comandat de Nicușor Dan și în care Gabriela Firea nu a fost inclusă, pe primul loc era Cristian Popescu Piedone (40,4%), urmat de actualul edil (39,3%), iar Burduja avea 16%.
Burduja, propus de PNL după ce Cîrstoiu a fost retras
Coaliția PSD-PNL a decis pe 18 martie ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul comun la Primăria Capitalei, iar două zile mai târziu a fost prezentat oficial. Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a spus pe 18 aprilie că propunerea i-a aparținut președintelui PSD, Marcel Ciolacu.
Cîrstoiu a fost acuzat apoi de o investigație Hotnews că a consultat pacienţi la clinica familiei sale, deşi un manager de spital nu poate avea o altă funcție, plătită sau nu, în afara celei de la spitalul pe care-l conduce. Ulterior, aceeași publicație a prezentat mesaje ale unei paciente, prin care arăta că pacienții erau trimiși de la spitalul de stat la clinica familiei medicului.
După acuzațiile din presă și în urma scorului slab din sondaje, unde doctorul Cîrstoiu era creditat cu locul 3, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis după 15 ore de negocieri, în noaptea de luni spre marți, 22/23 aprilie, că vor da candidați separați la PMB, aceștia fiind Gabriea Firea (PSD) și Sebastian Burduja (PNL).
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea, George Călin, Sabin Cîrstoveanu
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
un_nesimtit • 24.04.2024, 15:50
Este fi-su lu' Marinel Burduja, deci produs securistic 100%. Ar trebui să-l includă ăștia de la Mega Image în linia de produse „Gusturi Românești”, românului plăcându-i foarte tare securismul, de fapt, chiar dacă public se atacă. Politic vorbind, S. Burduja a apărut gata format, precum Atena în urma unei migrene de-ale lui Zeus, ***, liderul Școlii din Antena, Voiculescu Dan.
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
K476 • 24.04.2024, 01:19
Am retinut ca si-a facut studiile pe banii Bancorex. Pt cine nu știe, banca dadea credite fara dobanda la politisti, politicieni, armata si altii, iar uneori nu mai recuperau nimic.
ioanaeliza • 06.06.2024, 23:26
Irinel • 23.04.2024, 15:26
Sa faca ce vor.Nu ma intereseaza, nu merg la votare .
Daca ar lua mai mult de 5 la suta personajul ăsta. Nu mai zic si sa castige dintr-o greșeală. Ne meritam soarta..... el trebuie sa isi ia taticul si sa plece departe de tara asta nenorocita de familii ca ei.....noi tot cu Nicusor Dan o sa votam.