Anchetatorii vor face schimb de informații cu Franța, unde au fost, de asemenea, vizați politicieni și alte personalități. Scopul anchetei este de a afla cine s-a aflat în spatele utilizării programului-spion. Nicio persoană nu a fost încă pusă sub acuzare în acest dosar.
În 2022, guvernul de la Madrid a anunțat că programul de la NSO Group a fost folosit pentru a spiona miniștri, ceea ce declanșat o criză politică în Spania care a dus la demisia șefului spionajului.
Guvernul nu a precizat dacă suspectează că în spatele utilizării acestui soft s-ar afla grupuri străine sau spaniole.
Înalta Curte a început să investigheze această chestiune, dar a clasat cazul anul trecut, după ce a precizat că autoritățile israeliene au refuzat să coopereze.
Însă judecătorul Jose Luis Calama a decis să redeschidă ancheta după ce Franța i-a trimis detalii despre propria sa investigație privind utilizarea software-ului Pegasus, în 2021, în scopul spionării unor telefoane aparținând mai multor reporteri, avocați și personalități publice, precum și unor membri ai guvernului francez și politicieni.
Președintele francez Emmanuel Macron și-a schimbat telefonul mobil și numărul de telefon după dezvăluirile privind softul de spionaj al Pegasus.
Compararea constatărilor spaniole cu datele tehnice trimise de Franța ar putea ajuta ancheta să progreseze, a precizat marți judecătorul Calama.
Înaltul magistrat a ordonat o analiză de specialitate care să combine elementele tehnice colectate în cadrul investigațiilor franceze și spaniole și care să-i identifice pe autorii atacurilor cibernetice.
Calama a mai declarat că se așteaptă la un schimb mai amplu de informații cu autoritățile franceze odată ce analiza va fi finalizată.
„Toate acestea vor permite o acțiune comună și coordonată a autorităților judiciare franceze și spaniole pentru a determina paternitatea infestării efectuate prin intermediul programului de spionaj Pegasus atât în Franța, cât și în Spania”, a spus el.
Foto: Profimedia Images