Exerciţiile au testat pentru prima dată sistemul de gestionare a „declanşării nucleare” al Phenianului, a relatat agenţia, adăugând că este vorba de un sistem de control combinat pentru armele nucleare ale ţării.
Armata sud-coreeană a anunţat în aceeaşi zi că Nordul a tras o salvă de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, lucru confirmat de Japonia. Potrivit Seulului, rachetele au fost lansate din regiunea Phenian şi s-au prăbuşit în apele din estul peninsulei coreene.
Kim Jong Un „a condus un exerciţiu tactic combinat simulând un contraatac nuclear care a implicat lansatoare multiple de rachete foarte mari”, a precizat KCNA. Potrivit agenţiei, proiectilele „echipate cu focoase nucleare simulate” şi-au atins ţinta la 352 km de la punctul de lansare.
Liderul nord-coreean şi-a exprimat „marea satisfacţie faţă de rezultatele exerciţiului”, a adăugat agenţia. Exerciţiul a examinat „fiabilitatea sistemului de comandă, gestionare, control şi operare a întregii forţe nucleare” şi s-a asigurat că lansatoarele multiple de rachete foarte mari sunt capabile să treacă în modul de contraatac nuclear, a detaliat KCNA.
Răspuns la antrenamentele americano – sud-coreene
Potrivit agenţiei, această simulare a fost un răspuns la exerciţiile anuale de antrenament aerian americano – sud-coreene care au loc între 12 şi 26 aprilie la baza Kunsan din Coreea de Sud.
KCNA a precizat că Phenianul consideră aceste exerciţii ca fiind „extrem de provocatoare şi agresive” şi îndreptate în mod deschis împotriva sa.
Ca răspuns, Nordul este obligat să „îşi consolideze mai mult şi mai rapid cea mai puternică forţă militară”, notează KCNA.
Forţele aeriene americane şi sud-coreene au subliniat că exerciţiile anuale servesc la „demonstrarea eficacităţii armelor în aer şi la consolidarea capacităţii lor de a descuraja, apăra şi învinge orice adversar”.
Phenianul nu vede cu ochi buni manevrele militare comune pe care Statele Unite, Coreea de Sud şi Japonia le organizează în mod regulat în regiune, considerându-le repetiţii generale pentru o invazie a teritoriului său sau pentru răsturnarea regimului său.
Ultimul tir „este un exerciţiu conceput pentru un scenariu care arată cum ar răspunde regimul Kim la un bombardament aerian surpriză asupra Phenianului de către forţele aeriene comune ale SUA şi Coreei de Sud”, a declarat pentru AFP Han Kwon-hee de la Korea Defence Industry Studies Association. „Exerciţiul arată că răspunsul ar putea include represalii cu rachete nucleare asupra Sudului”, a adăugat el.
Număr record de teste cu rachete în 2023
După un număr record de teste cu rachete în 2023, Coreea de Nord a efectuat mai multe lansări de la începutul anului. La începutul lunii aprilie, regimul nord-coreean a afirmat că a testat o nouă rachetă hipersonică cu combustibil solid cu rază medie şi lungă de acţiune. Vineri, acesta a anunţat testarea unui „focos foarte mare” conceput pentru o rachetă de croazieră strategică.
Din 2006, Phenianul este supus unei serii de sancţiuni ONU, care au fost înăsprite de mai multe ori de atunci şi care îi interzic să dezvolte rachete balistice şi arme nucleare.
Cu toate acestea, regimul lui Kim Jong Un şi-a continuat programele militare interzise şi, în 2022, a declarat că statutul său de putere nucleară este „ireversibil”. De asemenea, şi-a înăsprit considerabil tonul împotriva Coreei de Sud, descrisă acum ca fiind „principalul său inamic”, cu care orice perspectivă de reunificare este inutilă.
În martie, Rusia a opus veto la un proiect de rezoluţie în Consiliul de Securitate care prelungea cu un an mandatul comitetului de experţi însărcinat cu monitorizarea aplicării acestor sancţiuni. Coreea de Nord şi-a întărit recent legăturile cu Rusia, aliatul său tradiţional, în special după invazia rusă din Ucraina. Washingtonul şi Seulul acuză Phenianul că livrează arme Moscovei în schimbul tehnologiei militare.