Aceste activități au un rol esențial pentru relaxare, dar și pentru stimulare cognitivă, astfel încât vârstnicul nu doar se va simți mai bine, ci ar putea beneficia de o ameliorare semnificativă a unor afecțiuni neurologice sau psihice de care suferă. Cu cât sunt mai complexe și mai variate aceste activități organizate la centrul de îngrijire, cu atât rolul lor este mai important, iar efectul lor benefic va fi mai evident.
Iată care sunt cele mai importante activități care pot fi oferite rezidenților într-un cămin de bătrâni din București.
Activități recreative
Un cămin de bătrâni care acordă o atenție deosebită confortului și stării de bine a rezidenților săi pune accent și pe interacțiunea socială. Astfel, există zone comune atent amenajate, astfel încât vârstnicii să fie în siguranță și să poată socializa cu alții. Sala de mese, curtea căminului, terasele, sufrageria, holul sunt spații ideale pentru participarea la diferite activități care sunt organizate de către reprezentanții centrului, dar și pentru comunicarea liberă între rezidenți.
Căminul de bătrâni poate organiza, pentru rezidenții care doresc și pot să participe, diferite activități recreative și de socializare, astfel încât fiecare vârstnic să poată petrece într-un mod cât mai plăcut timpul liber. Printre activitățile care pot fi organizate se numără:
- Dezbaterile pe diferite subiecte alese
- Jocurile de societate (șah, table, rummy, cărți etc.)
- Excursiile de o zi
- Plimbările în aer liber
- Vizionarea de spectacole (teatru, operă)
- Accesul nelimitat la internet
- Petrecerile organizate cu ocazia zilelor de naștere sau a sărbătorilor religioase
- Discuțiile cu un duhovnic și participarea la slujbe religioase
- Seratele de dans sau lectură
- Accesul nelimitat la o bibliotecă
- Folosirea unui pian pentru serate muzicale.
În acest fel, prin interacțiunea cu alți rezidenți, în timpul meselor și activităților organizate la cămin, vârstnicii au posibilitatea să-și facă noi prieteni. Desigur, participarea la aceste evenimente este opțională, prin urmare fiecare bătrân își poate stabili singur programul zilnic pe care îl dorește, în funcție de starea sa de sănătate și de preferințele sale. De asemenea, pentru vizitele din partea rudelor, sunt amenajate spații speciale, pentru ca discuțiile să poată avea loc în liniște și intimitate.
Activități de stimulare cognitivă
Pentru vârstnicii care suferă de diferite afecțiuni neurologice sau psihice (Alzheimer sau diferite forme de demență) sunt necesare activități speciale, de stimulare cognitivă. În acest fel, cu ajutorul unor jocuri și exerciții speciale, rezidenții vor fi încurajați să rămână cât mai activi, astfel încât boala degenerativă de care suferă va avansa mai lent.
În unele cazuri, simptomele bolii pot fi ușor ameliorate prin aceste exerciții atent concepute, prin urmare bătrânii se vor simți mai bine, iar calitatea vieții lor va fi semnificativ îmbunătățită.
Ședințele de recuperare medicală sunt de asemenea de ajutor, mai ales pentru rezidenții care au probleme de mobilitate sau care au suferit operații sau accidente. Astfel, serviciile unui cămin de bătrâni premium trebuie să includă și ședințe de masaj, fizioterapie sau kinetoterapie, în spații special amenajate în acest scop.
În concluzie, activitățile recreative și cele de stimulare cognitivă sunt esențiale pentru sănătatea și starea de bine a rezidenților internați într-un cămin de bătrâni. Doar în acest fel ei vor putea petrece într-un mod plăcut timpul liber și vor putea rămâne activi, atât fizic cât și psihic, iar unele simptome ale afecțiunilor de care suferă pot fi ameliorate.