Dar ce este branding-ul? Este foarte important să ai cat mai multe cunoștințe despre ce înseamnă branding și care sunt pașii esențiali în a intra pe piață având un branding puternic.
Există 5 aspecte esențiale de care trebuie să ținem cont când ne dorim un branding de calitate.
- Brand-ul e mai mult decât numele afacerii. Este mai mult decât un logo.
El este compus din:
- elemente de identificare cu marca și aici ne referim la logo, culori, formă, nume – tot ceea ce asociază un client cu compania sau cu produsele companiei.
- elemente atributive – toate lucrurile la care se gândește un client ca răspuns la brand și care trebuie anticipate și controlate prin procesul de branding.
- elemente asociative – conexiunile care se fac în mintea clientului prin legătura cu afacerea și care, de asemenea trebuie direcționate prin procesul de branding.
Toate aceste aspecte sunt interconectate și trebuie adaptate caracteristicilor generale ale brandului. Principiul de bază al brandului trebuie sa fie consecvența sa și a promovării sale în timpul derulării afacerii și a comunicării cu clienții.
Nu trebuie să uităm însă că clienții cumpără beneficiile pe care le oferim prin produse și servicii si nu caracteristicile afacerii. Trebuie sa avem în minte faptul că satisfacem prin afacerea noastră o nevoie sau oferim un beneficiu.
Brandurile puternice mizează pe asocieri puternice. E important să știm cu claritate cu ce anume vrem să fie asociată compania: o companie care se identifică prin branding cu calitatea de Premium va trebui să ofere produse și servicii de același calibru, urmărind astfel coerența între brand și produsele/serviciile oferite de companie.
2. Poziționarea brandului – are legătura cu ce am menționat mai sus referitor la atributele asociate brandului. Poziționarea pe piața trebuie sa fie foarte clara si precisa și, mai ales, eficienta, astfel brandul va deveni cunoscut si consacrat. Poziționarea sa se poate centra pe beneficii si aici ne referim la:
- Beneficii economice (compania spre exemplu poate să ofere prețuri reduse față de ce se vehiculează în piața de către companii similare)
- Beneficii funcționale ( oferirea pe piață a unor produse cu anumite calități sau performanțe specifice
- Beneficii emoționale ( atunci când în jurul brandului se creează o anumită atmosferă)
Beneficiile emoționale sunt cel mai greu de realizat si totodată de copiat de către concurență.
Sa nu uitam si de cost, sau de valoarea pe care o atribuim produsului/serviciului oferit. Este foarte importantă relația dintre poziționare și comunicarea valorii asociate produsului.
Poziționarea poate întări valoarea produsului și poate conduce la performanțe mari.
3. Strategia de brand – se referă la poziționarea afacerii prin strategii de marketing pentru a ajunge la atingerea obiectivelor stabilite, oricare ar fi ele. O strategie bine gândită va avea în vedere să coordoneze toate elementele în vederea obținerii rezultatelor așteptate și va folosi eficient resursele de care dispune.
Concentrarea tuturor eforturilor într-o strategie presupune o bună cunoaștere a clienților, dar și a pieței unde activează compania.
O strategie de brand are mai multe componente: Clienții, obiectivele de business, poziționarea brandului si direcțiile de acțiune ca brand.
Construirea unei strategii de brand poate fi detaliată în patru pași:
- analiza situației: studii, planuri, analize, potențiali clienți, concurență, discuții
- segmentarea pieței: identificarea posibilelor segmente de piață
- elaborarea strategiei: poziționarea pe piață, identificarea beneficiilor, avantajele competitive
- estimarea rezultatelor: ce îmi doresc să obțin cu această strategie
4. Promovarea brandului pentru a putea fi văzut si înțeles
Discuțiile cu clienții sunt foarte importante pentru a culege impresii, pentru a testa produsele etc. Consecvența cu care sunt menținute relațiile cu clienții este un element-cheie pentru brandurile Premium, a fi mereu atent la calitate și mai ales la a răspunde cerințelor clienților într-un mod coerent cu imaginea de brand promovată este obligatoriu.
Promovarea necesită o foarte bună comunicare. Comunicarea brandului poate fi realizată prin prin:
- elementele de identificare: toate simbolurile brandului
- publicitate: toate mijloacele prin care se comunică clienților
- promovarea vânzărilor: utilizarea de stimulente pentru clienți
- relații publice: comunicare, discursuri, evenimente
- forța de vânzare: vânzare directă
5. Construirea brandului este un proces continuu – presupune multă răbdare si multă consecvență. Trebuie să răspundă mereu la niște întrebări foarte clare referitoare la afacere. Toate eforturile trebuie canalizate în aceeași direcție, pe termen lung.
Așadar, dacă ești la început de drum, investește în branding, ținând cont de sfaturile specialiștilor. Cel mai sigur este să folosești expertiza agențiilor de branding are au parcurs deja aceste etape de nenumărate ori alături de clienți lor.
BVRs Creative Lodge
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/2021/4/12/338d5eaa3916b6006d0507413d5b23aa.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/2021/4/12/2daeae2f9875afa50911a08f1ad1c4a0.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/2021/4/12/183fee514bea06fb0fe628de3a3709af.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/2021/4/12/b02d4769c9b7baa46f972ecf3e3401fa.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/2021/4/12/92e239a613496e304defbde66fbfdcb2.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/2021/4/10/289672a4eb3d31ce81e0727ac218d6db.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/2021/4/06/bfb32cc860da26b6f0416de7339c613e.jpg)