Puțini ceasornicari se pot lăuda, în zilele noastre, că au ucenici, că pot transmite învățătura lor generației mai tinere, transformând astfel munca de zeci de ani într-o poveste tristă despre timp și moartea unui meșteșug.
Craioveanca Elena Trancă este unul dintre cei mai cunoscuți ceasornicari din Bănie. Peste o lună, urmează a sărbători 40 de ani de muncă, timp în care i-au trecut prin mâini mii de ceasuri. I-au plăcut toate și a învățat în această perioadă mecanismele pentru a reuși să le repare. Se gândește doar că va mai trece puțin timp și va trebui să se retragă de la măsuța din centrul Craiovei și nu va avea pe cine să lase în locul său la Ceasornicărie. Niciunul dintre copiii săi nu s-a arătat interesat de această meserie și niciun ucenic nu i-a mai trecut pragul.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 5
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
::placeholdeR–>
Femeia spune că în Craiova nu prea mai sunt ceasornicari de meserie, iar cei care pretind a fi sunt doar învățați, neavând o școală de ceasornicărie. Și cum nu are ucenici, craiovencii nu îi rămân decât amintirile ceasurilor pe care le-a reparat.
Piesele sunt greu de procurat
Printre clienții ceasornicarului Elena Trancă se numără în special bătrânii locuitori ai orașului. Mereu aceștia îi aduc la reparat câte un ceas din vechea generație și pentru că nu există un secret pentru a fi un bun ceasornicar, femeia îl deschide cu mare plăcere.
“Tineretul nu mai are răbdare, în primul rând, în al doilea rând, nu mai există școli pentru așa ceva. Înainte existau, dar acum nu. Și copiii mei s-au reprofilat pe altceva, dar cum spuneam tinerii nu mai au răbdare. Trebuie să te încarci cu foarte multă răbdare. Ea se poate căpăta în timp, când prinzi drag de această meserie. Existau școli când eram eu tânără. Era la Arad, acolo unde am făcut eu, exista și în Craiova, UCECOM-ul unde, am înțeles acum, se școlarizează frizeri și coafori. Ce e acum la modă. După mine nu știu ce va mai fi”, povestește Elena Trancă, în timp ce buchisește la unul dintre ceasurile aflate pe bancul de lucru.
::placeholdeR–>
Astfel că pe masa de lucru a ceasornicarului din centrul Craiovei se află un Slava a cărui culoare albastră abia se mai vede din cauza uzurii. Cu toate acestea, proprietarul își dorește să îi audă soneria în fiecare dimineață.
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
“Îmi place să repar toate tipurile de ceas. Noi, când am învățat, am studiat pe tipurile vechi care erau făcute de Arad, cele rusești care erau predominante pe piață. În timp, au apărut cele de la Mecanică Fină, Orex-urile. Mai apar și acum ceasuri din acestea foarte vechi, dar nu mai avem cu ce să le reparăm. Ce ne mai vin și nouă din partea cealaltă, dar am înțeles că nici la ruși nu se mai pune preț pe ceasornicărie. Mai reușim să procurăm piese. Cine renunță la un ceas de masă rusesc pe care nu mai vrea să îl repare, ni-l lasă nouă pentru piese. Repar și pendule foarte vechi”, spune Elena Trancă.
Craioveanca ține să menționeze însă că arta de a repara ceasurile nu este una bănoasă.
“Mi l-a adus de dimineață o doamnă și mi-a cerut să îl repar. Are valoare sentimentală”, povestește ceasornicarul.
Ceasurile scumpe nu se prea strică
Valoarea sentimentală a ceasurilor reprezintă de cele mai multe ori motivul principal pentru care clienții craiovencei apelează la cunoștințele sale de ceasornicărie.
“Nu a fost și nici nu va fi. Eu am făcut-o cu plăcere. În 40 de ani de muncă nu pot să spun câte ceasuri mi-au trecut prin mână, dar m-am dedicat acestei meserii. Eu am făcut practică pe ceasurile rusești, dar acum după Revoluție au apărut ceasurile automate, sunt turcești, pe care trebuie să le înveți. Dacă ai ambiție, îl iei și îl desfaci complet. Întotdeauna când desfaci un ceas în care nu ai mai umblat o să găsești lucruri noi, niciodată nu găsești același lucru. Găsești defecte printre defecte”, a mai spus Elena Trancă.
Aceasta povestește că în cei 40 ani de meserie doar o singură dată i-a căzut în mână un ceas foarte scump.
“A venit la mine o doamnă cu un ceas de unică folosință. Mi-a cerut să îl repar pentru că îl primise mama sa cadou de la tatăl ei. Trebuie mereu să găsesc soluții pentru a repara un anumit ceas”, susține femeia.
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Femeia speră ca, în pofida timpului, ceasornicăria să nu dispară și să nu îi sune ceasul multe sute de ani de acum înainte.
Citeşte şi povestea ceasornicarului Radu Dumitru din Bucureşti.
Urmărește cel mai nou VIDEO
Urmărește-ne pe Google News
Știrileprotv.ro
Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
FANATIK.RO
Ele sunt cele patru zodii care au noroc la bani în luna decembrie. Reușite, oportunități, dar și regăsiri pentru acești nativi în ultima lună din an
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Unica.ro
Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României. Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu
Financiarul.ro
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Observatornews.ro
Votanţi ai lui Călin Georgescu au uitat pe cine au pus ştampila. Reacţia unei tinere întrebate cu cine a votat
HOROSCOP
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată