Situat la 30 de kilometri de Craiova, pe Dealul Muierii, din satul Cruci sau Grua, cum i se spunea pe la 1800, au mai rămas două case și ruinele fostei Mânăstiri Teslui.

“Când mă mai duc la Craiova cu carne și lapte de capră simt că mă sufoc”

Una dintre gospodării a fost ridicată în urmă cu doar trei ani de ciobanul Ionuț Chiliban, în vârstă de 28 de ani. Ambițios din fire, doljeanul și-a pus în cap să crească animale și a ales pășunile de la Cruci. A urcat singur în Dealul Muierii cu cinci capre, iar acum a transformat o remorcă de tractor în locuință pentru el, soția sa și băiețelul lor, în vârstă de un an.

cruci biserica 2Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

::placeholdeR–>

Bărbatul nu prea coboară în sat, deși ar avea posibilitatea să își crească băiatul în comună. Preferă să îi dea să mănânce lapte de capră și să se joace în aerul curat de pe dealuri.

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

“Am făcut prima dată un saivan, în primăvara în care m-am mutat și după aia am mai făcut unul. Stăm aici deși nu avem lumină decât dacă ne mai aducem generator. Avem și un panou mic cu care facem seara lumină pentru copil. Acum am 120 de capre, cinci vaci pe care le am priponite pe deal. Am și găini și gâște”, povestește Ionuț Chiliban.

El este căsătorit cu Petruța, o femeie în vârstă de 30 ani, care a terminat Facultatea de Științe Sociale din cadrul Universității din Craiova, lăsând la o parte viața de la oraș pentru dragostea ce i-o poartă soțului ei, respectându-i acestuia dorința de a crește animale.

Primarul comunei doljene Goiești susține că soții Chiliban sunt singurii care s-au arătat interesați să cumpere teren în Cruci.

“Când mă mai duc la Craiova cu carne și lapte de capră simt că mă sufoc. Nimic nu se compară cu aerul nostru curat de aici”, a mai spus ciobanul.

Nu se lasă plecat din satul vechi

Satul Cruci îi adăpostește de arșița verii pe Costică și Viorica Cîrlugea, care de mai bine de 12 ani au fost singurii localnici din comuna Goiești. Aici au pământul, aici își cresc animalele, aici își duc bătrânețile de primăvara până toamna târziu. La primii fulgi de nea coboară la casa pe care au construit-o în comună.

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

“Cu multă ambiție au reușit să crească animalele, să aibă un venit pentru familia lor și sunt de apreciat. Nu au probleme aici că lumea e bună și nu se fură sau mai știu eu ce”, a explicat Atanasie Adam, edilul comunei Goiești.

Când localnicii au început să renunțe la casele lor din Cruci, satul adăpostea aproximativ 150 de gospodării, case tipic oltenești, cu bătrâne care își așteptau nepoții în pridvor. Minunea electricității i-a atras rând pe rând spre civilizație, lăsându-și în urmă pământurile bogate și pășunile pentru legătura cu orașul.

Coboară iarna de pe deal

Pentru că toată moștenirea de la părinții lor se află în Cruci, soții Cîrlugea nu se îndură să își lase pământul nemuncit, așa că an de an, în pofida vârstei înaintate, se încăpățânează să dea viață gospodăriei de aici. Imediat după ce pământul se zvântă în primăvară și drumul anevoios de șase kilometri le permite, localnicii își iau bagajele și se urcă în Dealul Muierii ca să se apuce de muncă.