Cuprins:
Despre lasagna și originile ei
Originile cuvântului lasagna pot fi urmărite încă din Grecia Antică, unde laganon erau foile plate de aluat de paste tăiate în fâșii subțiri. Laganon arăta foarte diferit de ceea ce știm că este astăzi lasagna, însă era cunoscută în Italia cel puțin din vremea lui Augustus Caesar (63 î.e.n.-14 d.Hr.)
Se știa, în același timp, și că Roma antică avea un fel de mâncare similar numit „lasanum”, care înseamnă în latină recipient sau oală.
Trecând peste incertitudinile privind originea, lasagna este totuși considerată unul dintre cele mai vechi preparate cu paste din bucătăria italiană, atestată în literatura medievală la scurt timp după ce Marco Polo s-a întors din călătoriile sale în Asia.
Se crede că lasagna în forma sa modernă, făcută dintr-un sos de carne asemănător ragu bolognese, care este stratificat cu foi de paste și sos bechamel, își are originea în provincia Emilia-Romagna.
În zilele noastre, variațiile de lasagna abundă în toată Italia: lasagna servită la Napoli, de exemplu, conține de obicei chiftele mici, brânzeturi ricotta și mozzarella și ouă fierte tari feliate, în timp ce cea servită la Genova folosește pesto ca sos. Unele rețete folosesc cârnați precum și alte tipuri de carne tocată; altele încorporează ciuperci în ragu.
Descoperă și 12 mâncăruri pe care să le încerci când mergi în Italia.
Trucuri pentru cea mai bună lasagna
Există numeroase rețete de lasagna, rețeta clasică fiind adaptată după gusturile celor care o prepară. Totuși, este bine să ții cont de câteva sfaturi înainte de a pregăti lasagna pentru prima dată:
- Folosește ingrediente proaspete și de înaltă calitate. Optează pentru o brânză ricotta de bună calitate, carne proaspătă și sosuri de roșii de calitate. Un sos bun poate face diferența între o lasagna banală și una absolut delicioasă.
- Dacă faci lasagna cu sos bolognese, preparatul va fi mult mai bogat în arome. Gătește sosul cu carne de vită și/sau porc, adăugând ceapă, morcov și țelină tocate fin.
- Creează straturi echilibrate între foile de lasagna, sos bolognese, brânză ricotta și mozzarella. Asigură-te că fiecare strat are suficient sos pentru a menține lasagna suculentă.
- Înainte de a asambla lasagna, poți fierbe puțin foile de lasagna conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Acest lucru ajută la reducerea timpului de coacere și te asiguri că foile sunt gătite uniform.
- Pentru un plus de nutrienți și arome, adaugă legume precum spanac, ciuperci sau dovlecei între straturi.
- Asigură-te că sosul, brânza și fiecare strat sunt bine condimentate. Utilizează ierburi proaspete sau uscate precum busuioc, oregano și pătrunjel pentru a îmbogăți aromele.
- La începutul coacerii, acoperă lasagna cu folie de aluminiu pentru a preveni uscarea și pentru a asigura o coacere uniformă. La sfârșitul procesului, înlătură folia pentru a permite rumenirea și topirea corespunzătoare a brânzei.
- După ce scoți lasagna din cuptor, lasă-o să se odihnească timp de 10-15 minute înainte de a o tăia. Acest lucru va facilita tăierea și va permite să se stabilizeze aromele.
- Lasagna este o mâncare versatilă, așa că nu ezita să experimentezi cu ingrediente sau arome care îți plac. Poți adăuga sos de bechamel sau adăuga diverse tipuri de brânză pentru a da o notă personală.
Rețete de lasagna
Lasagna se poate face cu diverse feluri de carne sau brânzeturi, precum și cu legume. Iată unele dintre cele mai gustoase rețete de lasagna din care să te inspiri:
Lasagna cu carne de vită
Ingrediente
- 2 cutii roşii decojite
- 1 pachet foi lasagna
- 2-3 căţei de usturoi
- 100 ml vin alb
- 200 g caşcaval ras
- 100 g mozzarella
- 2 linguri ulei
- 50 g unt
- sare
- 70 g unt
- 70 g făină
- 1 litru lapte
- nucşoară
- 4 ciuperci albe
- 2 cepe
- 500 g carne tocată
Mod de preparare
Se prepară sosul de carne pentru care se pun la călit în 50 g unt ceapa tocată mărunt, ciupercile curăţate şi tăiate mărunt şi usturoiul feliat. Se adaugă şi carnea, roşiile tăiate mărunt, vinul şi două linguri de ulei. Se fierb la foc mic timp de 45 de minute până ce sosul scade bine.
Pentru sosul alb de lasagna se fierbe laptele şi se lasă deoparte. Într-o cratiţă încăpătoare se topeşte untul şi se adaugă făina care se amestecă rapid în untul topit. Se lasă un minut să se prăjească în unt fără a se colora şi apoi se dă deoparte pentru a se răci, 10 minute. Apoi, se adaugă laptele clocotit şi se desface făina, amestecând foarte bine. Se fierbe din nou 5 minute. Se potriveşte de sare şi nucşoară şi se lasă deoparte, la cald.
Foile de lasagna se fierb 10 minute în apă cu puţin ulei şi apoi se scurg şi se folosesc pentru a monta lasagna cu carne tocată într-un vas de cuptor. Se pune pe fundul vasului un strat de sos alb, se acoperă în totalitate cu foi de lasagna, alt strat de sos alb, un strat de sos de carne, un strat de foi până la terminarea ingredientelor. Ultimul strat trebuie să fie de sos de carne. Se presară caşcavalul ras şi se dă la cuptor 30 de minute. Cu 5 minute înainte de a fi gata, se aşază mozzarella.
Lasagna cu carne de porc
Ingrediente
- 800 carne tocată de porc
- 4 fire de ceapă verde
- 2 căţei de usturoi
- un morcov
- sare
- piper
- 600 piure de roşii
- busuioc verde
- 100 unt
- 3 ulei de măsline
- cimbru verde şi uscat
- 20 lasagna cu ou
- 200 parmezan
Mod de preparare
Se pun la fiert 2 l de apă cu puţină sare şi 2-3 linguriţe de ulei. Când începe să clocotească, se pun foile de lasagna şi se lasă să se înmoaie.
Separat, într-o tigaie mai mare, se căleşte carnea în ulei de măsline împreună cu ceapa şi usturoiul tocate mărunt şi morcovul tocat cubuleţe. Se condimentează cu sare şi piper după preferinţă.
După ce s-au călit bine, se lasă câteva minute să se răcorească şi se tapetează tava cu unt, se pune un strat de foi de lasagna, unul de carne, unul de lasagna şi tot așa. Peste ultimul strat se presară parmezan şi cimbru uscat.
Lasagna se acoperă cu sucul de roşii şi frunzuliţe de cimbru şi piper şi se bagă în cuptor. Se lasă în cuptor până se rumeneşte şi se serveşte ornată cu parmezan şi frunzuliţe de busuioc verde.
Lasagna cu carne de pui
- 600 g piept de pui
- 200 g caşcaval
- sare
- piper
- suc de roşii
- 300 ml lapte
- 50 g unt
- 3-4 linguri făină
- 1-2 linguri ulei de măsline
- foi de lasagna
- cimbru şi busuioc
Mod de preparare
Se trece pieptul de pui printr-un jet de apă, se şterge cu un prosop absorbant de bucătărie şi se taie bucăţele mici şi subţiri.
Într-o tigaie, se pun untul şi două linguriţe de ulei la încins, iar în acesta se pun bucăţelele de piept la prăjit. Se condimentează cu sare şi piper alb, după gust, şi lasă-le câteva minute să se rumenească.
Separat, se pune apă, sare şi ulei într-o oală şi, când începe să clocotească, se adaugă foile de lasagna care se lasă la fiert conform instrucţiunilor de pe ambalaj. Se unge o tavă cu puţin unt, se pune primul strat de foi, carnea, un alt strat de foi, carne şi ultimul strat de foi şi se acoperă cu sosul bechamel.
Se topeşte untul, se pune făina, laptele călduţ şi se fierbe la foc mic. După ce se obţine sosul, se toarnă peste lasagna, se presară caşcacvalul ras şi, pe deasupra, se toarnă sucul de roşii. Se servesc calde, ornate cu cimbru şi busuioc verde tocat mărunt.
Lasagna cu spanac și cârnăciori
Ingrediente
- 1 cutie foi de lasagna
- 8 ouă
- 120 g mozzarella
- 130 g Cheddar
- 12 cârnăciori
- 6 felii de bacon
- 1 cutie frunze de spanac proaspete
Mod de preparare
Fierbem foile de lasagna, prăjim cârnăciorii și baconul și spălăm frunzele de spanac. Apoi facem ouăle bătute și preîncălzim cuptorul la treaptă mare.
Pe fundul unei tăvi care nu lipește așezăm primul strat de foi de lasagna, jumătate din cantitatea de ouă, jumătate din cea de cârnăciori, aproape jumătate din fiecare tip de brânză (rasă), jumătate din cea de spanac. Apoi continuă să stratifici, respectând ordinea. Ultimele două rânduri trebuie să fie unul de paste și unul de bacon. Presară deasupra, acoperind pastele complet, restul de brânză rămas. Dă la cuptor pentru 15-20 de minute.
Lasagna fără carne
Ingrediente:
- Pentru sosul de roșii:
- 2 cutii (câte 400g fiecare) roșii tocate
- 2 căței de usturoi, mărunțiți
- 1 ceapă medie, tocată
- 2 linguri de ulei de măsline
- 1 linguriță de zahăr
- 1 linguriță de oregano uscat
- Sare și piper după gust
- Pentru sosul bechamel:
- 3 linguri de unt
- 3 linguri de făină
- 3 căni de lapte
- Sare, piper și nucșoară după gust
- Alte ingrediente:
- 9 foi de lasagna
- 400g de brânză mozzarella, rasă
- 200g de brânză Parmezan, rasă
- 500g de brânză ricotta
- 1 legătură de spanac, spălat și tocat
- 1 dovlecel mare, tăiat în felii subțiri
- 1 lingură de ulei de măsline pentru prăjit dovlecelul
- Sare și piper după gust
Mod de preparare:
Sosul de roșii:
Într-o cratiță, încălziți uleiul de măsline și căliți ceapa și usturoiul până devin moi.
Adăugați roșiile tocate, zahărul, oregano, sare și piper. Lăsați să fiarbă la foc mic timp de 20 de minute, amestecând ocazional.
Sosul bechamel:
Într-o cratiță, topiți untul la foc mediu. Adăugați făina și amestecați continuu timp de 1-2 minute.
Adăugați laptele treptat, continuând să amestecați, până când sosul se îngroașă. Condimentați cu sare, piper și nucșoară după gust.
Asamblarea lasagnei:
Prăjiți feliile de dovlecel în ulei de măsline până când devin aurii. Condimentați cu sare și piper.
Într-un vas de copt, puneți un strat subțire de sos de roșii. Așezați foi de lasagna pe deasupra.
Adăugați un strat de brânză ricotta, spanac, feliile de dovlecel și sos bechamel.
Continuați să stratificați, adăugând straturi de sos de roșii, brânză mozzarella și brânză Parmezan.
Repetați straturile până când ingredientele sunt epuizate, terminând cu un strat de brânză mozzarella și parmezan deasupra.
Coacere:
Acoperiți lasagna cu folie de aluminiu și coaceți la cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 25-30 de minute.
Înlăturați folia și mai lăsați la cuptor pentru încă 10-15 minute sau până când se obține o crustă auriu-maronie frumoasă.
Lăsați lasagna să se odihnească timp de 10-15 minute înainte de a o tăia și a o servi.
Sursă foto – Shutterstock.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!