Pe lângă rețeta clasică de salată de vinete cu maioneză, mai jos îți propunem și alte rețete delicioase, inclusiv salate de vinete de post, perfecte pentru un aperitiv savuros în orice zi.
Rețete pentru salată de vinete
Cuprins:
Rețetă clasică pentru salată de vinete cu maioneză
- 3-4 vinete, aproximativ 1,5 kg vinete;
- O ceapă;
- 2 căței de usturoi;
- Un gălbenuș de ou;
- O linguriță de muștar;
- 200 ml de ulei;
- Zeama de la o lămâie;
- Sare și piper.
Mod de preparare
Se coc uniform vinetele pe grătar sau pe flacăra de la aragaz, după care se lasă să se răcească și se curăță de coajă. Vinetele se pun la scurs într-o sită și se lasă pentru câteva ore.
Când s-au răcit, vinetele se toacă mărunt și între timp se pregătește maioneza. Se mărunțește gălbenușul de ou, se amestecă cu lingurița de muștar și se amestecă energic într-un singur sens. Când maioneza începe să capete formă, se adaugă și zeama de la o lămâie și treptat, puțin câte puțin ulei până obții cantitatea de maioneză dorită.
Când vinetele se răcesc se amestecă cu ceapa tocată mărunt, usturoiul mărunțit și maioneza. Se încorporează toate ingredientele și salata de vinete se pune la rece până la momentul servirii. Se presară deasupra pătrunjel proaspăt și totul este numai bun.
Salată de vinete fără maioneză, de post
- 2 vinete mari, aproximativ 1 kg;
- O ceapă;
- Zeama de la o lămâie;
- 150 ml ulei de floarea soarelui.
Mod de preparare
Vinetele se coc pe toate părțile, după care se lasă să se răcească. Când s-au răcit, se curăță de coajă și se lasă la scurs într-o sită pentru câteva ore. Când s-au scurs bine, vinetele se toacă mărunt cu un cuțit, se pun într-un vas și deasupra se adaugă sare după gust și zeama de lămâie. Se adaugă și uleiul treptat, timp în care se amestecă continuu în vinete, până când acestea își măresc volumul, iar salata de vinete capătă consistența dorită.
Spre final se adaugă și ceapa tăiată mărunt, se mai potrivește de sare și se amestecă. Salata se pune la frigider pentru câteva ore înainte de servire. Poate fi ornată cu câteva boabe de rodie deoarece gustul dulce-acrișor se potrivește de minune cu vinetele coapte.
Salată de vinete cu ardei copți
- 2 vinete mari, aproximativ 1 kg;
- 4-5 ardei capia sau ardei gras roșu;
- 2 căței de usturoi;
- 50 ml ulei;
- O linguriță de muștar;
- Zeama de la o lămâie;
- Sare.
Mod de preparare
Vinetele se coc pe grătar sau pe flacăra aragazului, la fel și ardeii și se întorc pe toate părțile pentru a se coace uniform. Când legumele sunt bine coapte, acestea se iau de pe grătar și se lasă să se răcească. După ce s-au răcit complet, se curăță de coajă și se pun într-un vas cu sită, la scurs pentru câteva ore.
Când legumele sunt bine scurse de zeama ușor amăruie, acestea se toacă mărunt și se pun împreună într-un vas încăpător. Peste legume se adaugă lingurița de muștar și uleiul treptat, amestecând continuu în salată.
Când amestecul devine cremos și omogen, se adaugă ceapa tocată mărunt și usturoiul zdrobit și se amestecă în continuare. Spre final se adaugă și zeama de lămâie, se mai potrivește de sare, dacă este nevoie, iar salata este gata.
Salata de vinete se păstrează la frigider până când se servește.
Salată de vinete Baba Ganoush/rețetă orientală de post
- vinete mari;
- 2 linguri ulei de măsline;
- 3 linguri pastă de susan;
- 2 căţei usturoi;
- o roșie;
- sucul unei lămâi;
- câteva fire pătrunjel;
- sare;
- piper .
Mod de preparare
Tapetează cu folie de aluminiu tava mare de aragaz. Spală vinetele și taie-le în jumătăți. Aşează jumătăţile de vinete, unse cu ulei pe partea din interior. Lasă-le la copt 40 de minute şi apoi la răcit alte 15 minute. Cu o linguriţă scoate miezul copt al fiecărei jumătăţi de vânătă. Mărunţeşte cu furculiţa sau cu tocătorul special/blenderul.
Adaugă și restul ingredientelor: pasta de susan, sucul de lămâie, usturoiul pisat, sare şi piper, roșia tăiată cubulețe şi 2 linguri de ulei. Amestecă bine până obții o pastă omogenă. Lasă să se răcească în mod natural, la temperatura camerei.
Baba ganoush este rețeta care poate fi servită alături de lipii proaspete și fierbinți, mai ales în zilele în care ținem post.
Sursă rețetă: Retete.unica.ro
Salată de vinete cu usturoi și iaurt
- 1 kg vinete;
- 125 gr iaurt grecesc cu 10% grăsime;
- 2-3 căței de usturoi;
- O lingură ulei de măsline;
- Sare.
Mod de preparare
Vinetele se coc bine pe toate părțile pe grătar sau pe flacăra de la aragaz. După ce se răcesc, se curăță de coajă și se lasă într-un vas la scurs pentru 2-3 ore. După ce s-au scurs, se toacă mărunt și se pun într-un vas încăpător, iar deasupra se adaugă iaurtul grecesc, uleiul de măsline și usturoiul zdrobit.
Se amestecă totul timp de un minut și se completează gustul cu sare, după preferințe. Pentru această rețetă nu este nevoie de zeamă de lămâie, deoarece iaurtul are deja un gust acrișor. Salata de vinete se pune la rece, iar la servire se poate consuma cu ardei copți tăiați cubulețe deasupra sau câteva boabe de rodie.
Salată de vinete cu ceapă călită
- 4 vinete;
- 2 lingurițe de muștar;
- 150 ml de ulei;
- O ceapă;
- Zeama de la o lămâie;
- Un ou.
Mod de preparare
Vinetele se coc bine pe toate părțile, se lasă la răcit, după care se curăță și se lasă la scurs într-o strecurătoare. Între timp, se pregătește maioneza dintr-un ou întreg, muștar și uleiul adăugat treptat. Ceapa se toacă mărunt și se pune la călit în ulei încins pentru câteva secunde, până când se înmoaie.
Când vinetele s-au scurs, restul ingredientelor se adaugă peste, se amestecă, se potrivește de sare, iar salata se pune la frigider până în momentul servirii.
Salată de vinete fără coacere
- 2 vinete;
- 80 ml de ulei de floarea soarelui;
- ½ ceapă albă sau roșie;
- Zeama de la ½ lămâie;
- Sare.
Mod de preparare
Vinetele crude se decojesc, miezul se taie în cuburi se stropește cu lămâie și se adaugă sarea. Se stoarce bine miezul vinetelor și se pune la călit în câteva linguri de ulei într-o tigaie adâncă, timp de 10-15 minute. Peste vinete se adaugă o cană cu apă și se acoperă tigaia cu un capac până când vinetele se înăbușesc și se evaporă apa.
Ulterior, vinetele se mărunțesc și treptat se adaugă uleiul și ceapa tocată mărunt. Salata fără coacere să păstrează la frigider până se răcește bine și se servește cu pâine prăjită sau lipie.
Aceasta este o salată de vinete de post foarte simplă.
Rețete pentru salată de vinete foarte ușor de încercat acasă, cu o aromă aparte și un gust savuros.
Vezi si alte rețete cu vinete:
- Rețete cu vinete – ce preparate poți încerca cu vinete
- Vinete umplute – rețete la cuptor foarte ușor de încercat
- Musaca de vinete – idei de încercat pe bază de vinete
- Vinete la cuptor – cum să pregătești vinetele în rețete inedite
- Dacă vrei să încerci salate de primăvară, pline de verdețuri de primăvară, aruncă un ochi! Sunt idei sănătoase de alimentație.
- Vezi câteva rețete de salate pe care să le ai tot timpul la îndemână
Sursă foto: Shutterstock.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Daniel9090 • 09.12.2023, 21:34
Gustosă, aromată, perfectă vara, rețete variate, îmbinare delicioasă