În trecut, mai multe studii au arătat că dieta mediteraneană este asociată cu un risc mai mic de boli de inimă, diabet, declin cognitiv, depresie și anumite tipuri de cancer. Deși oamenii sunt omnivori și pot trăi cu alimente variate, dieta sănătoasă ideală rămâne o dilemă pentru mulți, spun autorii noului studiu. Dietele bogate în fructe și legume reduc riscul bolilor cardiovasculare, însă sunt dificil de urmat și pot duce la carențe grave de nutrienți în cazul persoanelor care nu dețin foarte multe informații despre alimentația sănătoasă. Pe de altă parte, în Vest, oamenii consumă prea multă carne, în special procesată, provenind de la animale crescute în condiții improprii. Dieta mediteraneană care include peștele poate fi o soluție la această dilemă privind alimentația sănătoasă.
Mănâncă legume bio sau pregătite la aburi
Specialiștii spun că, dacă nu poți avea acces la legume bio, nu ar trebui să te panichezi. Soluția este să alegi legume la aburi, fie din comerț, fie gătite acasă. Atunci când sunt gătite la abur, legumele își păstrează calitățile nutritive, culoarea, textura și gustul. Această metodă garantează menținerea proprietăților gustative și organoleptice ale legumelor. eventualele pesticide și alte substanțe cu care ar putea fi tratate legumele sunt eliminate.
Cele cinci porții de fructe și legume recomandate zilnic
Cantitățile corecte sunt trei sau patru porții de legume și doar una sau două de fructe, deoarece acestea conțin zahăr. Legumele și fructele, alături de cerealele complete și leguminoase, trebuie să constituie baza alimentației. De asemenea, produsele de origine vegetală consumate trebuie să fie variate și, de preferat cultivate local. Nu în ultimul rând, aceste produse se consumă respectând principiul sezoanelor, pentru a-ți asigura un nivel maxim de vitamine, minerale și antioxidanți.
Optează pentru uleiul de măsline
În acest tip de dietă, se preferă utilizarea uleiului de măsline extravirgin în locul untului sau al altor grăsimi. Uleiul de măsline extravirgin este un produs nerafinat, de calitate superioară. S-a demonstrat în studii anterioare că are beneficii precum scăderea nivelului colesterolului rău și creșterea celui bun. Uleiul de măsline este recomandat atât pentru asezonare, de exemplu, adăugat peste niște legume la abur sau o salată proaspătă, cât și pentru gătit.
Pește și fructe de mare
O meta-analiză a mai multor studii a stabilit că, prin comparație cu consumatorii obișnuiți de carne, mortalitatea cauzată de boli coronariene a fost cu 34% mai mică în cazul celor care au consumat pește. Acizii grași Omega-3 și Omega-6 din peștele gras și uleiul de măsline sunt esențiali pentru sănătate. Consumul de carne, în general, este recomandat să fie moderat și nu zilnic. Alege, în schimb, să ai în dietă mai multe fructe de mare, bogate în nutrienți esențiali pentru o viață sănătoasă.
Produsele lactate
Acestea sunt elemente esențiale ale dietei mediteraneene și oferă numeroase beneficii pentru sănătate. Aportul de calciu ajută la combaterea osteoporozei și la întărirea oaselor. Bogate în mod natural în probiotice, produsele lactate sprijină flora intestinală.
Dulciurile
Produsele care conțin zahăr trebuie să fie consumate doar în zile de sărbătoare. Iar, dacă vrei să îţi satisfaci pofta de ciocolată, poți să o faci seara. Iar în momentele în care simți nevoia să-ți satisfaci pofta de dulce, poți alege să savurezi ciocolată cu un conținut ridicat de cacao.
Postul alimentar intermitent
Postul alimentar intermitent, de obicei, de la opt la douăsprezece ore pe zi, ajută la reducerea inflamației din organism, la îmbunătățirea sensibilității la insulină și la protejarea inimii, potrivit specialiștilor de la Mayo Clinic. Totuși, postul alimentar nu este recomandat tuturor, mai ales dacă există probleme de sănătate. Dacă te gândești să încerci postul intermitent, cere părerea medicului tău în prealabil.
O dietă bogată în alimente integrale, proaspete, precum și în pește și fructe de mare oferă o serie de beneficii pentru sănătate, mai ales atunci când vine vorba de cea cardiovasculară. Iar atunci când este însoțită de postul intermitent, poate fi o dietă cardioprotectoare ideală, spun cercetătorii.
Sursa foto: Pexels.com