Cuprins:
Tăiețeii făcuți în casă au o aromă aparte și dau gust fiecărei rețete culinare, indiferent că vorbim despre ciorbe pentru aperitiv sau fel principal. Iată mai jos cum faci aluat de tăieței de casă cu ou.
Cum faci tăieței de casă
Auzi adesea în diferite rețete că au în compoziție tăieței de casă din aluat fraged. Ei bine, pentru a face și tu acasă tăieței nu ai nevoie decât de câteva ingrediente pe care, cu siguranță, le ai deja în casă. Așadar, iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi atunci când vrei să faci tăieței de casă.
Aluat pentru tăieței de casă cu ou
Vei avea nevoie de 300 de grame de făină, 3 ouă și o linguriță de sare. Cerne făina, fă o adâncitură în mijloc, acolo unde vei adăuga ouăle și sarea. Amestecă toate ingredientele până când aluatul capătă o consistență omogenă. Continuă să amesteci până când aluatul pentru tăieței nu se mai lipește pe mâini.
Dacă este nevoie, mai adaugă, treptat, făină. După ce ai frământat aluatul, lasă-l deoparte pentru 30 de minute, să se odihnească.
Întinde apoi aluatul pe un blat de lucru unde ai presărat făină și vei obține o foaie subțire de aluat.
Mai lasă aluatul întins să se usuce pentru 10 minute, apoi taie-l în șuvițe subțiri pe care le lași apoi la uscat.
Cum se taie tăieții făcuți în casă
Din fericire, tăieții făcuți în casă pot fi tăiați în orice formă dorești. În funcție de rețetele în care urmează să îi folosești, îți poți face pungi separate cu tăieței tăiați în forme și mărimi diferite.
Poți tăia tăieții în fâșii lungi și subțiri, de un cm, dar și în fâșii lungi sau scurte, dar mai late, 3-4 cm.
Pentru a tăia tăiețeii de casă, poți împături foaia de aluat, să obții o rolă, și ulterior o tai în fâșii mai subțiri sau mai groase.
Tăiețeii de casă nu au o formă anume pe care trebuie să o respecți atunci când îi tai. În funcție de preferințe, poți opta pentru orice formă dorești.
Cât timp se fierb tăiețeii de casă
Tăiețeii făcuți în casă se pot adăuga într-o varietate de rețete culinare. Pot fi adăugați în ciorbă, fără să fie fierți înainte, deoarece vor fierbe împreună cu ciorba. Tăiețeii se pun în ciorbă atunci când ciorba clocotește, se mai lasă la fiert pentru aproximativ 10 minute, apoi se oprește focul.
Dacă vrei să fierbi tăieții de casă înainte de a-i adăuga într-un preparat culinar, într-o rețetă de paste, spre exemplu, sau orice altă mâncare, aceștia se pun într-un vas cu apă clocotită și un strop de sare, și se lasă să fiarbă între 2 minute, până la 5-7 minute, în funcție de cum preferi pastele. Când tăiețeii de casă au fiert, se vor ridica la suprafață în vasul în care au fost pregătiți. Acesta este semnul că sunt gata.
Tăieței colorați făcuți în casă
Cu siguranță ai văzut că există și tăieței în diferite culori, verde, mov sau galbeni. Poți face foarte ușor acasă tăieței de casă colorați. În ingredientele de bază ale rețetei, pe lângă făină și ou, poți adăuga și alte legume.
- Dacă vrei să faci tăieței de casă mov atunci vei avea nevoie de: o sfeclă roșie mică, 100 gr făină, un ou, 25 ml de apă și un praf de sare.
- Dacă vrei să faci tăieței de casă galbeni atunci vei avea nevoie de un morcov, o linguriță de turmeric, un ou, 100 gr făină și un praf de sare.
- Dacă vrei să faci tăieței de casă verzi, atunci adaugă pe lângă făină, ou și apă și o linguriță de pudră de spirulină.
Fiecare aluat pentru tăieței se pregătește separat, într-un alt bol. Acolo unde este cazul, legumele se fierb, apoi se pasează și se amestecă cu restul ingredientelor. Se adaugă făină și se frământă aluatul. Ulterior, aluatul colorat se pregătește la fel ca cel simplu.
Sfaturi utile pentru a face tăieței de casă
Fii întotdeauna atent la cantitatea pe care o adaugi. Este important de știut faptul că, în funcție de cantitatea de făină adăugată, se adaugă și ou. Dacă se adaugă 100 de grame de făină, atunci se va pune întotdeauna în aluatul pentru tăieței și un ou, nu mai mult. În schimb, dacă se adaugă 200 de grame de făină, se vor pune două ouă în compoziție.
Aluatul pentru tăiețeii de casă poate avea o consistență moale, pentru început, însă, dacă vei adauga trepat, în ploaie, făină, atunci acesta va căpătă o consistență omogenă, numai bună pentru a modela tăieții.
După ce ai pregătit aluatul, taie-l întotdeauna în fâșii subțiri. Se va păstra mult mai bine, iar tăiețeii vor arătat bine în orice preparat culinar. Îi vei tăia în fâșii mai groase doar dacă vrei să pregăteși o rețetă de paste, tagliatelle spre exemplu, acolo unde ai nevoie de fâșii de paste mai groase.
După ce ai pregătit aluatul și ai tăiat tăiețeii, lasă-i să se usuce pe un prosop de bucătărie. Ulterior depozitează-i în mod corespunzător pentru a avea un gust optim cât mai mult timp.
Pe măsură ce tai tăieții din aluat, aceștia se întind, se răsfiră, pe blatul de lucru, pentru a nu rămâne lipiți între ei.
Petru a te bucura cât mai mult timp de gustul proaspăt al tăiețeiilor de casă, fii atent la modul în care îi depozitezi. Tăieții făcuți în casă, din aluat proaspăt, nu se vor păstra niciodată la frigider, în căldura soarelui sau depozitați în ambalaje de plastic.
Păstrează tăieții făcuți în casă în pungi de hârtie curate sau în săculeți de pânză. Întotdeauna depozitează recipientele în locuri răcoroase, precum cămară sau beci, ferite de razele soarelui sau de ger.
Citește și: Ștrudel cu dovleac – rețete rapide și aromate cu dovleac
Sursă foto: 123rf.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!