Tot mai multe femei se plang ca din cauza prafului si a poluarii parul lor este lipsit de vitalitate si stralucire. In plus, produsele de styling folosite in exces sau cele pentru spalare prost alese pot afecta podoaba capilara. Cum sa facem sa-i redam aspectul sanatos? Iata cateva sugestii:
– Daca va vopsiti si/sau decolorati parul, incercati sa rariti aceste operatiuni. Nu le repetati mai devreme de patru luni, pentru ca vor fi afectate si radacina, si firul de par.
– Pe parul vopsit, mastile si tratamentele naturiste nu dau rezultate. O data ce ati pornit pe aceasta cale, mergeti pe ea pana la capat: folositi sampoane si tratamente de regenerare specifice parului vopsit.
– Uscatorul de par poate afecta sanatatea fi-rului de par, asa ca incercati sa nu abuzati de el. Uscati mai intai parul in prosop si abia apoi folositi foehnul. Si mai bine e sa va cumparati un produs special (sub forma de ser, spuma sau crema) care se aplica pe lungimea firului de par inainte de expunerea acestuia la caldura.
– Pe langa samponul potrivit tipului vostru de par, cumparati si unul clarifiant si folositi-l o data la trei spalari, ca sa va curete foarte bine parul de impuritati.
– Nu va mai ghidati dupa mentalitatea invechita conform careia parul nu trebuie spalat mai devreme de o saptamana. E complet gresit sa credeti ca daca-l veti sampona mai des se va ingrasa! Este indicat sa-l curatati ori de cate ori “cere”, fie si o data la doua zile. Pentru asta puteti alege un produs destinat spalarilor dese.
Evitati produsele de styling care au alcool
– Cititi cu atentie etichetele produselor de styling inainte de cumparare. Unele din acestea contin alcool, care, chiar si in cantitati mici, poate deshidrata parul.
– Nu in ultimul rand: evitati stresul! Acesta poate duce nu numai la pierderea stralucirii parului, ci si la caderea acestuia.
Ceaiurile ne pot ajuta
Retetele bunicii nu trebuie neglijate, pentru ca unele din tratamentele traditionale se dovedesc de mare ajutor in intretinerea podoabei capilare. Pe langa deja celebrele masti cu galbenus de ou sau ulei de masline, iata ca exista o multime de ceaiuri care fac bine parului, cum aflam din cartea “Ceaiurile – 70 de plante pentru sanatatea si frumusetea ta”, scrisa de Anne Lavédine si pu-blicata la Editura Polirom. Iata cateva remedii culese din capitolul “Ceaiuri pentru frumusete”.
– Ceai-sampon. Preparati o infuzie de sapunarita (o mana de plante la litrul de apa. Se infuzeaza timp de 15 minute si se filtreaza). Veti obtine un sampon neagresiv.
– Infuzii pentru clatire. O data spalat, parul poate fi clatit cu o infuzie de albastrele, de eucalipt sau de levantica. Infuzia se adauga in ultima apa de clatire, pe care o veti face preferabil cu apa calaie. Daca locuiti la oras sau intr-o regiune in care apa e foarte calcaroasa, adagati si o lingura de otet de mere sau otet parfumat pentru a obtine un par mai stralucitor.