Cuprins:
Muntele Etna are unul dintre cei mai faimoși vulcani ai lumii. Se înalță până la o altitudine de aproximativ 3.357 m și reprezintă unul dintre cele mai importante simboluri ale Siciliei.
Ce este un vulcan și de ce erupe
Vulcanul este o formațiune geologică, care are o formă conică, formată din acumularea materialelor ce rezultă din erupția magmei, dintr-un focar ce se situează la adâncime în manta sau scoarța unui corp ceresc, printr-o deschizătură a scoarței care se numește ventră vulcanică.
Magma vulcanului este un amestec lichid ce este format din diferite minerale care se află în stare topită, gaze și bucăți solide de diferite roci.
Conul vulcanului, vârful, se formează prin ridicarea scoarței, sub presiunea gazelor și magmei. Materiile topite, incandescente ies la suprafață printr-un crater, o deschizătură ce poate avea forme și diametre diferite.
Fenomentul prin care iese magma la suprafața vulcanului se numește erupție și are loc atunci când scoarța terestră opune chiar și cea mai mica rezistență. Punctul de rezistență este reprezentat de crăpăturile de scoarță sau de limitele dintre plăcile tectonice continentale.
Erupția unui vulcan este însoțită, adesea, de cutremure de pământ, erupție de gaze, cenușă, bombe vulcanice și lavă.
Erupțiile vulcanice sunt de două feluri
- Erupție efuzivă – erupția silențioasă care scoată la suprafață lava bazaltică cu viteză mica;
- Erupție explozivă – o erupție puternică în timpul căreia aruncă în aer materia pe distanțe foarte mari. Lava poate fi săracă în silicat și foarte periculoasă pentru persoanele aflare în apropiere de locul erupției.
Erupția vulcanului poate începe printr-un jet fiebrinte de gaze și vapori de apă, materiale solide de diferite dimensiuni, după care lava poate începe să curgă sub forma unor torenți ori a unor șuvoaie de foc pe marginea craterului.
Felul în care un vulcan poate erupe depinde de compoziția lavei, dar și de cantitățile de gaz pe care le conține.
Vulcanul Etna – localizare si zone populate invecinate
Vulcanul Etna este situat pe insula Sicilia, din Italia, în apropiere de orașele Messina și Catania. În anul 1981, regiunea a fost declarată parc national.
Vulcanul are o activitate de peste 6.000 de ani, iar aria de acțiune distrugătoare a vulcanului se întinde pe o suprafață de până la 1.250 km pătrați.
Poalele vulcanului sunt dens populate, cenușa vulcanică adusă de erupții a creat un sol potrivit pentru cultivarea viței de vie, a măslinilor și pomilor fructiferi.
Până la o anumită altitudine, muntele Etna este accesibil tuturor pentru a putea fi vizionat vulcanul. Pe craterele din vârf se poate ajunge doar cu o pregătire fizică adecvată și în compania ghizilor locali, dar și în funcție de nivelul activității vulcanice din perioada respectivă.
Vizita la vulcanul Etna se poate face cu mașina până în locul de parcare Etna nord, iar de acolo se continua traseul cu o mașină de teren aprobată de administrația locală, până la craterul Sapiența.
Traseul poate fi făcut și pe jos, drumeție, iar cel mai comod punct de plecare este Rifugio Sapienza, situat pe versantul Etna Sud, la o altitudine de aproximativ 1.900 m. Acolo se află și stația de plecare a telecabinei.
Catania este orașul care are legătură direct de transport public către vulcanul Etna.
Istoria erupțiilor vulcanului Etna
Prima erupție a vulcanului Etna a fost consemnată în istorie în anul 475, î.Hr.
În anul 396 î.Hr., erupția vulcanului a împiedicat armata cartagineză să ajungă în orașul Catania.
În anul 1381, torentele de lavă din timpul erupției au ajuns până în Marea Ionică.
În anul 1669, a avut loc una dintre cele mai mari erupții vulcanice, atunci când o fractură lungă din flancul sudic al Etnei s-a desprins. Torentul de lava s-a împărțit în trei brațe și a distrus 12 localități, a înconjurat orașul Catania și s-a revărsat în mare pe o lățime de 1,5 km. În timpul acestei erupții, vârful Etna s-a prăbușit și s-a format un con cu o înălțime de 250 m, denumit Monti Rosi.
În anul 1908, o altă erupție puternică a vulcanului Etna a provocat un cutremur puternic, care a afectat grav orașul Messina.
Pe data de 20 aprilie 1964, a avut loc o altă erupție puternică a vulcanului Etna, care a aruncat lavă incandescentă și bucăți din pereții craterului la o înălțime de 3.000 m. Vulcanul a continuat să arunce lava timp de 10 zile.
Pe data de 29 iulie 1981, un nor dens de cenușă a erupt pentru 30 de minte, iar pe data de 30 august exploziile și prăbușirile din crater au cauzat vibrații puternice ale solului.
În anul 2021, vulcanul Etna a erupt frecvent într-o perioadă de șase luni de zile.
Din noiembrie anul 2022, vulcanul Etna a început să erupă din nou. Lava a fost văzută în timpul nopții ieșind din craterul sud-estic înzăpezit al Etnei.
Pot exista erupții ale vulcanului de mai multe ori pe an sau chiar în fiecare lună.
Cercuri de fum produse de vulcanul Etna
Cercuri de fum aproape perfecte, unele cu un diametru de zeci de metri, au ieșit, în aprilie 2024, din vulcanul Etna. Acest fenomen se explică prin apariția unui „crater nou care s-a format în craterul de sud-est”, situat la peste 3.500 de metri altitudine, a declarat, pentru Reuters, un ghid pe Etna, Giuseppe Barbagallo.
Cercurile de fum se produc la împingerea gazelor de către explozii care au loc în conducte strâmte, situate deasupra camerelor magmatice: „Se reunesc mai mulţi factori şi fac în final o mică minune”, a explicat Jacques-Marie Bardintzeff, vulcanolog de la Universitatea Paris-Saclay.
Formarea acestor cercuri nu anunţă o erupţie viitoare, chiar dacă Etna este un vulcan în activitate, care împrăștie cu regularitate lavă şi cenuşă.
Curiozitati despre vulcanul Etna
Denumirea vulcanului Etna provine din grecescul “aitne”, care înseamnă “a arde”.
Etna face parte din Patrimoniul Mondial și este unul dintre cele 7 obiective turistice UNESCO ale insulei.
Vulcanul Etna poate avea mai multe episode de erupție pe an.
Vulcanul Etna este unul dintre cei mai longevivi din istoria documentată a vulcanismului.
Etna este cel mai înalt munte din insulele mediteraneene și cel mai activ stratovulcan din lume.
Patrimoniul Mondial Etna se întinde pe aproximativ 19.300 de hectare și cuprinde zona cea mai protejată și important din punct de vedere științific a Muntelui Etna și face parte din Parcul Natural “Parco dellEtna”.
Muntele Etna alunecă spre Marea Mediterană cu o viteză medie de 14 mm pe an, potrivit măsurătorilor din ultimele decenii.
Între erupțiile mari, puternice, vulcanul Etna crește. Acest fenomen este legat de efectul gravitației, care dislocă materialele pe pantele abrupte ale vulcanului, dar și din cauza extinderii camerei de magma a vulcanului.
Mărimea vulcanului și a fluxului său de lavă poate acoperi o suprafață de 600 km pătrați.
Datorită înălțimii sale, Etna poate fi vizibil din multe regiuni ale Siciliei, mai ales în zilele senine.
Sursă info: weebly.com;
Sursă foto: 123rf.com
Citește și: Ce sunt erupţiile solare şi cum ne afectează
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!