1. Rasism național la Colțescu și multinațional la Carrefour
Câte tastaturi s-or fi stricat, de la atâta opinie, după scandalul arbitrului Colțescu! Și asta ca să spună o majoritate strigătoare la cer că n-a fost, dom‘le, nimic.
Zilele acestea a venit un moment de rasism pe față și reacțiile sunt mult mai slabe: o adolescentă a fost bătută sălbatic (avocata ei spune că are nevoie de 7-8 zile de spitalizare) de paznicii unui Carrefour din Brașov, pentru că s-a bănuit că a furat.
Nu sunt dovezi nici pentru asta, dar ce contează?, toată lumea subînțelege ce s-a întâmplat, a fost bătută pentru că avea pielea mai închisă la culoare. Bătaie preventivă, știm noi de ce.
Am două mari categorii de nervi: nervii antirasiști, dar și nervii anti-Carrefour & friends.
Cum își permite o multinațională să tacă într-un caz de rasism flagrant? Cum îi permit acelui director să tot acopere scandalul?
Să mai intrăm și în nervii împotriva firmelor private de pază și protecție, focare de abuz sub acoperire? Că de la Poliția Română nu putem aștepta decât celebra frază cu care ies la pensie la 40 de ani: „păi… a depus plângere?”.
Carrefour a venit cu greu cu un răspuns oficial. Însă se pare că și ăștia multinaționali, la comunicare își angajează nepoți și fini. Fiți atenți la măiestria comunicării: „Am descoperit cu dezamăgire că tânăra a fost autoarea unei sustrageri de bunuri din cele două magazine Carrefour din Brașov.”
„Cu dezamăgire vă spun” că din argumentația voastră reiese că „normal c-am bătut-o, doar a furat”.
Carrefour justifică bătaia dată de bodyguarzii magazinului printr-o faptă nici aia verificată. Nici dacă o prindeați cu bomba atomică prin magazin nu aveați dreptul s-o bateți! Câte traininguri antirasism le trebuie șefilor multinaționali ca să înțeleagă ce au făcut paznicii lor? Ne-am obișnuit să râdem de comunicarea proastă de la autoritățile publice. Dar orice scandal cu firme private arată lipsa de empatie și violența profundă a comunicării „multinaționale”.
(Apropo de rasismul care nu există în România, mai avem și o inspectoare – la direcția minorități în Ministerul Educației! – care s-a scăpat cu o înjurătură rasistă la o întâlnire cu o organizație de romi. Anisie anunță comisii de anchetă. Păi nu dumneata ai pus-o acolo? Ce mai e atât de evaluat? Tipa a zis, crezând că e închis microfonul, „fir-ați voi de țigani!”. Cât e necesar să scoți complet din funcții publice astfel de arătări?)
2. Bâlbâielile cu Iohannis: Țineți-mă, că mă vaccinez!
Știți vorba cu „țineți-mă că-l bat”? Cam așa a arătat strategia de comunicare „Iohannis face sau nu face vaccinul”.
Alți lideri l-au făcut deja, e clar că e o problemă cu neîncrederea oamenilor în stat și în vaccin, așa că nu mai e o chestiune de ales, liderii trebuie să ofere puterea exemplului.
Cum s-a întâmplat la noi? A ieșit militarul-medic șef pe vaccinare, Valeriu Gheorghiță, și a explicat în emisiunea lui Negruțiu și Pândaru de la Digi24 TV că nu e potrivit să se vaccineze Iohannis.
Moment în care noi am și crezut că l-a apucat pe domnul Gheorghiță strategia și i-a transmis ferm șefului statului: „nu ne mai suna, nu te vaccinezi acum, că așa zicem noi”.
E evident că în culise a fost altfel, e evident că aceste lucruri s-au vorbit înainte. Și e și mai evident că aceste penibile strategii de comunicare nu ajută pe altcineva decât polul isteric antivaccinare, care e deja mare.
3. Cum a plecat după ce a fost trimis în judecată: Moët, Micula!
Au făcut unii bani din sucuri. S-au făcut și cetățeni suedezi, au mai ușurat statul român de sute de milioane prin procese la curți de arbitraj, că doar sunt oameni de afaceri și curțile de arbitraj sunt făcute pentru stors bani de la state slabe.
Iar acum trebuie să suportăm și explozia mediatică a progeniturii, Victoraș Micula.
Acum o lună își spăla Lamborghiniul cu șampanie Moët. Ștergea roțile cu masca. Că doar și bogătanii care se spală cu șampanie nu cred în mască, ei simt poporul, știu ce „face like-uri”.
Omul e plecat de șase luni în Elveția și le trimite bezele autorităților (care îl acuză că a participat la o descindere, deghizat în polițist!) de la petreceri de prin hoteluri de lux.
Generația beizadelelor, urmașii celor care au dat tunuri în capitalismul românesc timpuriu, se află la nivelul sfidare pe tik tok.
Niște nervi corecți ar putea modifica zicala cu „m..e PSD” către un preacinstit „moët, Micula”. Când familii precum Micula își bat joc de stat din toate pozițiile, nervii ar trebui să devină politici.
4. Subiectul Șoșoacă
Și-au găsit ăia de se cred cetățeni quality subiectul înălțător: Șoșoacă, avocata care crede că Eminescu a fost omorât de Ocultă și că acum iluminații sunt pe urmele ei.
Șoșoacă exploatează, de fapt, dorința unora de a se da deștepți. Cum se poate să deschid în prime time o televiziune de știri cu pretenții și să văd că subiectul numărul 1 al zilei este că n-a purtat Șoșoacă mască. Țineți-o tot așa, poate ajunge AUR la 20%.
5. Nu vor profesorii să se vaccineze
A ieșit un „sondaj” făcut de un sindicat (Federația Spiru Haret). Nu prea pare sondaj, e mai mult chestionar, ceea ce e un detaliu esențial. Un sondaj serios e și ăla o știință, nu doar pui întrebări și tragi concluzii din ce au răspuns cei care au avut chef să completeze.
A ieșit tămbălău moralist că „vai, ne ducem de râpă, sunt antivaccin profesorii”. Or fi, un sondaj pe bune de acum două luni arăta că noi toți, românii, nu prea avem chef de vaccin, tot în proporție de peste 50%.
Suntem în linie cu tot estul conspiraționist, cam aceleași procente le au și maghiarii, și polonezii.
Așa e când nu investești în școală și în popularizarea științei, lași oamenii pe mâna Google și Facebook și asta iese. Să nu ne așteptăm ca profesorii să fie mult mai deștepți decât noi, că nu fac parte din altă civilizație.
Altceva mă supără. În același chestionar se dădeau răspunsuri ceva mai interesante: cum ar fi acela că statul i-a lăsat pe profesori cu digitalul în brațe și s-a spălat pe mâini, n-au oferit cursuri gratuite care să-i educe pe profesori cu Zoom-ul și Meet-ul, nu le-au decontat aparatură. Iar acum ne apucăm să-i mai facem și de râs. Abia așa arată o manipulare.
Pe nervi docili și domestici s-au ridicat și televiziunea, și internetul. Ăia mai vârstnicii înjurau din fotoliu cu telecomanda în mână, acum se înjură cu smartphone-ul în mână. Nervii ăștia nu sunt buni decât dacă ieșiți din tentația „dracilor de moment” și îi transformați în nervi politici.
Uitați-vă la un Micula umflat cu Moët și amintiți-vă ce taxe ar fi putut plăti dacă eram o țară normală la cap, câte Moët am fi convertit în măști, tablete pentru elevi și profesori, paturi la ATI.