După o zi, am auzit o altă știre la Radio România Actualități, pe aceeași temă: amenzile. De data aceasta, inspectorii de muncă au dat 145 de amenzi, în valoare de vreo 600.000 de lei, în cadrul campaniei naționale de control la stațiile de carburanți. Această știre a avut o sursă oficială, mai precis un secretar de stat din Ministerul Muncii, nu contează numele, cu siguranță i s-a dat ordin să informeze presa.
Aceste două știri au avut menirea de a arăta poporului ascultător al radioului public că autoritățile își fac datoria: imediat după seara de panică, la ordinul premierului Nicolae Ciucă, autoritățile, cu mic, cu mare, s-au mobilizat, au sărit pe benzinari, i-au controlat, i-au amendat și au raportat. Unde au raportat? La Radio România Actualități, suportul principal de comunicare de partid și de stat.
Astfel, poporul ascultător a fost informat că autoritățile au luat măsuri împotriva celor care și-au bătut joc de poporul consumator de carburanți, adică cei vinovați au fost amendați. Toate autoritățile și-au făcut datoria: Protecția Consumatorilor, ANAF, Consiliul Concurenței, Inspecția Muncii și, nu în ultimul rând, guvernul! Amenzi, amenzi, amenzi! Împotriva benzinarilor! Ce poate să mai spună poporul ascultător în această situație: statul și-a făcut datoria împotriva speculanților, „dușmanii poporului”!
Un merit deosebit în această campanie revine, firește, și Radio România Actualități, care a informat poporul cu numărul de amenzi aplicate. La radioul public, „știrile cu amenzi” sunt favoritele producătorilor, o grămadă s-au citit în pandemie, cu amenzile aplicate de poliție, cu amenzile din trafic, din perioada de Black Friday, practic, nu e zi să nu se dea o știre cu vreun număr de amenzi, radioul își face datoria difuzând aceste cifre cu „avânt revoluționar”!
În esență, aceste știri cu amenzile, bine coafate în categoria de serviciul public de presă, reprezintă o nesfârșită campanie de Public Relations pe care radioul public o prestează pentru partid și stat, că doar de aceea este plătit de la buget, ca să dea știri cu activitatea statului, iar politica editorială de amenzi arată, chipurile, că autoritățile lucrează și sunt vigilente.
Iată o mostră recentă de PR (nu are legătură cu amenzile), în care obscurul ministru al economiei, Florin Spătaru, bifează o ieșire media într-un interviu de toată jena la RRA. În această discuție plină de generalități și banalități, atât ministrul, cât și realizatorul Cătălin Cîrnu sunt paraleli cu serviciile pe care le prestează.
Comportamentul autorităților după seara în care prostimea românească s-a încolonat la benzinării este specific polițistului Ghiță Pristanda. Toți sunt niște Pristanda care acționează la ordine. Ordine de partid și de stat. Iar presa de partid și de stat se aliniază și ea ordinelor. Să ne întoarcem în trecutul recent și să ne amintim cum s-au executat poliția și jandarmeria la amendarea românilor în pandemie. Să ne amintim campania „avântată” dusă de Protecția Consumatorilor la ultimul „Black Friday” împotriva „speculanților” care îi înșelau la promoții și discounturi pe bieții români. Cum au declanșat ANRE și Protecția Consumatorilor controale la furnizorii de energie și i-au amendat pentru facturile eliberate, spre satisfacția poporului oropsit și a comentatorilor din presă care habar n-au cum se calculează tarifele la energie.
În restul unui an, aceste organe de control dorm pe ele, nici nu au activitate mediatică. Dar sunt trezite la ordine când trebuie să dea amenzi și să dea bine la popor.
În astfel de crize, la români, se induce senzația că privații (magazinele, corporațiile, furnizorii de energie, benzinarii) sunt „dușmanii” care fraieresc poporul, îl fură, îl înșală, îl sărăcesc, în timp ce autoritățile veghează zi și noapte, chiar nu dorm nopțile pentru a salva poporul de la toate amenințările: speculă, inflație, manipulare! Antreprenorii și bancherii sunt dușmanii dintotdeauna ai românilor. (Bancherilor încă nu le-a venit rândul la controale, dar timpul nu-i pierdut).
Acest teatru ieftin prestat de autorități și interpretat de indivizi neputincioși și incompetenți, dar vicleni, își atinge scopul până la urmă: poporul este anesteziat cu astfel de „măsuri” pe care autoritățile le iau împotriva „dușmanilor”. Vor putea aceste amenzi să oprească majorarea prețurilor la carburanți? Pot controalele și amenzile să stopeze inflația?
Dacă miniștrii și șefii instituțiilor cred că așa se luptă împotriva inflației, atunci chiar n-au ce căuta în aceste posturi!
Cu siguranță că, după 30 de ani în care economia de piață a fost compromisă în România, intenționat și din prostie, dorința de a ne reîntoarce la mercurial, la prețurile stabilite de stat, la o economie socialistă este mult mai mare în rândul poporului turmentat de pandemie și panicat de războiul din Ucraina.
Până acum, am asistat la reacțiile poporului plecat „după fentă”: „goana după iod în farmacii”, îngrămădeala la pașapoarte și la casele de schimb valutar, cozile la benzinării și asaltul asupra conservelor din rafturile magazinelor. Ce va mai urma în următoarele săptămâni? O criză de hârtie igienică? O descindere a echipelor de control în farmacii pentru că medicamentele se scumpesc continuu?
Agenții de la Protecția Consumatorilor vor năvăli în librării și vor ancheta creșterea bruscă a prețurilor la cărți? Dar cui îi mai pasă de cărți în aceste vremuri? Să ne așteptăm la orice fantezie care tulbură mințile românilor…
Autoritățile încearcă să calmeze poporul, explicându-i că avem un așa-numit război hibrid. (Mi-e greu să cred că pensionarii din cartierul Titan înțeleg ce-i un „război hibrid”). Sigur, în calitate de guvernant grijuliu trebuie să mângâi pe cap poporul, să-l compătimești pentru că este victima „hibridului”, să-i arăți că lupți și că îi pedepsești cu amenzi pe speculanți și profitori, să-i întărești convingerea că este victima acțiunii a numeroși dușmani interni, dar mai ales externi, și să-l asiguri involuntar ca un Pristanda: „Curat constituțional!”
În România se nasc furtuni (mediatice) din te miri ce, dar le trăim monstruos de banal și caraghios.