În schimb, ei ar trebui să se coordoneze cu ANAD după un tratament de urgenţă, pentru a-şi asigura o scutire pentru uz terapeutic (SUT) retroactivă.
ANAD susţine că prioritar este tratamentul de urgenţă, iar după aceea sportivii trebuie să facă demersurile necesare pentru a obţine o o scutire pentru uz terapeutic retroactivă.
„În contextul actual, în care noul coronavirus atinge proporţii pandemice, unii sportivi ar putea contracta COVID-19 şi vor necesita tratament medicamentos şi sprijin pe durata infecţiei.
Doctorii pot recomanda diverse medicamente pe bază de prescripţie sau care se comercializează la liber, fără reţetă, pentru a face faţă simptomelor. Deşi este util pentru sportivi să nu scape din vedere reglementările antidoping în momentul în care primesc un tratament, prioritatea trebuie să fie întotdeauna ca sportivii să primească cea mai bună şi promptă îngrijire în situaţiile de urgenţă.
Sportivii nu trebuie să respingă sau să amâne niciodată un tratament din cauza reglementărilor antidoping. În schimb, ei ar trebui să se coordoneze cu ANAD după un tratament de urgenţă, pentru a-şi asigura o scutire pentru uz terapeutic (SUT) retroactivă”, se arată în comunicatul ANAD, difuzat de Agerpres.
Agenţia Naţională Anti-Doping prezintă informaţii despre unele medicamente care le-ar putea fi prescrise sportivilor în cazul în care contractează COVID-19, precum şi statutul antidoping al fiecărui tratament.
Printre acestea se numără medicamente pentru răceală şi gripă, comercializate fără reţetă, medicamente împotriva malariei, medicamente anti-virale, medicamente pentru astm, medicamente împotriva artritei şi bazate pe anticorpi, medicamente alternative şi suplimente alimentare.