Ministrul Tineretului și Sportului, Elisabeta Lipă, a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă în care a prezentat bilanțul la finalul mandatului său de un an, că sportul românesc nu se confruntă cu problema banilor, ci cu problema gestionării acestora.
„Din punctul meu de vedere, sportul românesc nu se confruntă cu o problemă a banilor, ci cu problema gestionării banilor. Sper ca prin toate aceste măsuri pe care le-am luat, așa cum este transparentizarea, să avem o oglindă mult mai clară a cheltuirii banului public. A fost un mandat foarte scurt, iar nevoile sportului sunt foarte mari. Am încercat cu eforturi mari să rezolvăm problemele urgente ale sportului. Mă bucur că am reușit să deblocăm situația și sper ca reușitele din acest mandat să se vadă în numărul de sportivi de performanță. Ce mi-am propus, am realizat. Ba am realizat și unele pe care nu mi le-am propus, cum este realizarea acestui Registru Biomotric al populației școlare sau platforma digitală de înregistrare a sportivilor, antrenorilor și cluburilor”, a spus Lipă.
Ministrul a explicat că în anul olimpic 2016 cea mai mare parte a fondurilor au mers către federații și COSR, dar acest lucru nu a putut compensa alte lipsuri pe care sportul de performanță le înregistrează în România.„Anul acesta prioritatea mea ca ministru a fost aceea de a mă asigura că salvăm ce putem din onoarea sportului românesc sprijinind cât mai mult federațiile și COSR în pregătirea sportivilor calificați la Jocurile Olimpice și a celor care însă se luptau pentru a obține participarea. România avea la începutul acestui an 38 de sportivi calificați, de aceea cea mai mare parte a fondurilor a fost direcționată către federații și COSR. De altfel, acestea au beneficiat de cea mai mare cotă alocată din ultimii ani. Din păcate, mobilizarea financiară nu a putut compensa multe alte lipsuri pe care sportul de performanță și cel de masă le înregistrează în România. De aceea, ca ministru am decis reorganizarea MTS pentru a optimiza funcționarea acestuia. La nivelul Registrului Sportiv am demarat verificarea federațiilor și cluburilor sportive, am transparentizat cheltuirea banului public. De asemenea, pentru a stimula performanța am inițiat la nivel guvernamental dublarea premiilor pentru sportivii medaliați, modificarea legii pentru clarificarea calculului rentelor viagere, eliminarea discriminărilor între sportivii cu nevoi speciale și ceilalți, iar anul acesta au fost reintroduse premiile pentru locurile pe podium la Campionatele Naționale, premii sistate din 2010”, a menționat șeful MTS.Elisabeta Lipă a adăugat că se află în consultare un proiect de ordonanță de urgență prin care a propus un contract de muncă pentru sportivi, astfel încât autoritățile locale să aibă cadrul legal de a plăti performanța.
„Am elaborat și se află în consultare interinstituțională un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea Legii nr. 69/2000 și a altor acte normative prin care am propus un contract de muncă pentru sportivi, în acord cu specificul activității sportive, ce poate fi încheiat între o structură sportivă și un sportiv profesionist”, a afirmat ea.Dezamăgirea ministrului la final de mandat este faptul că lumea sportului nu a ajuns la un consens pentru modificarea în întregime a Legii Sportului.
„Proiectul de modificare a Legii Sportului este gata. În acest sens am organizat o dezbatere publică, ale cărei concluzii au reliefat faptul că în sportul românesc nu există un minim consens privind reformarea sistemului. Bineînțeles că este o dezamăgire faptul că nu s-a realizat acest consens. Mă așteptam ca lumea sportului să accepte această situație și să plecăm în noul ciclu olimpic cu o legislație clară. Pretențiile privind numărul medaliilor olimpice sunt mari și mă așteptam ca lumea sportului să vină lângă noi și să luăm niște măsuri care, chiar dacă sunt dureroase acum, pe viitor să ne aducă bucurii. În mare măsură noi am reușit să modificăm Legea Sportului prin ordonanțe, dar au mai rămas unele lucruri. Având în vedere că COSR a fost cel mai vehement… schimbându-se conducerea acum sperăm să găsim o altă cale de comunicare și să realizăm că această Lege este necesară pentru viitoarele ediții ale Jocurilor Olimpice. Dacă se dorește un anumit număr de medalii sau nu. De asemenea, Strategia Sportului a fost finalizată, a fost verificată și consultată de specialiști în domeniu și, din punctul meu de vedere, și mâine o pot promova. Dar în ea se găsesc niște măsuri, la fel ca în proiectul de modificare a Legii Sportului, care nu sunt acceptate”, a precizat Lipă.Conform statisticilor MTS, la finalul anului 2015 se înregistrau la nivel național 9.744 structuri sportive, 75.608 de sportivi seniori și 147.610 sportivi juniori. Disciplina cu cei mai mulți sportivi seniori este fotbalul — 56.223 (76.699 juniori), urmat de handbal — 1.900 (5.945 juniori) și artele marțiale — 1.720 (3.270).
De asemenea, Elisabeta Lipă a declarat că și-a îndreptat atenția în acest an și asupra Legii Tinerilor, care va intra în curând pe agenda Guvernului. „Pe zona de tineret ne-am îndreptat atenția către Legea Tinerilor care este în avizare și va intra pe agenda Guvernului. Am creat diagnoza sistemului, organizarea consiliului pe probleme de tineret, am promovat activitățile de voluntariat, am realizat campanii împotriva discursului de instigare la ură, școli de vară pentru tineri, campania „Prima oară”, care încurajează tinerii să iasă la vot, proiectul „Capitala tineretului”.
De asemenea, am susținut evenimente pentru ONG care lucrează cu tineri care nu studiază și nici nu muncesc. Și din păcate avem peste 700.000 de tineri cu vârste între 16-24 de ani care nici nu merg la școală, nici nu muncesc”, a spus Lipă.
Vezi care e prezența la vot la alegerile parlamentare 2024 și ce candidați sunt pe listele partidelor!
Știrileprotv.ro
Rezultate renumărare voturi. Lasconi și Ciolacu, despărtiți acum de peste 4.000 de voturi. USR acuză nereguli. Date parțiale
Viva.ro
S-a aflat! De ce s-a retras Marcel Ciolacu din cursa prezidențială, după ce s-a cerut renumărarea voturilor: „Vreau doar ca românii să afle adevărul...”
Libertateapentrufemei.ro
Fosta soție a lui CRBL, interviu în lacrimi, după divorț. Cum a reacționat fiica lor când a aflat că tati are o iubită. Dureros ce a ieșit la iveală
FANATIK.RO
Orașul în care s-a inaugurat un nou sistem de metrou. Stațiile vor avea expuse adevărate comori
GSP.RO
Din halucinațiile lui Călin Georgescu: „Știu cel mai bănos sport din lume! România să profite și să bage banii, presupune 12 meserii”
Elle.ro
Elwira și Mihai Petre, imagini inedite din noua lor locuință. Cum au ales să decoreze casa
Unica.ro
'Un dușman nu îți face ce ne-a făcut Silviu nouă!' La 2 săptămâni de la moartea lui Silviu Prigoană, fratele lui, Daniel, a povestit detalii neștiute din trecutul familiei lor
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Observatornews.ro
Alegeri parlamentare 2024 live text. Prezenţa totală la vot este 7,87%, mult mai mare decât în urmă cu 4 ani
HOROSCOP
Horoscop 1 decembrie 2024. Peștii ar fi bine să își protejeze cât pot ei de bine imaginea de care se bucură la nivelul unui grup anume