Programul are o structură flexibilă și va avea porțile deschise pentru orice sportiv care se clasează pe locurile 1-6 la competițiile mondiale de până în 2020, dar în același timp din program pot ieși sportivii care nu au continuitate în performanța la nivel mondial. Sportivii, în funcție de perfomanța lor, vor beneficia de o primă lunară de lot olimpic (1.500 lei) plus un bonus lunar din programul Samurai care poate ajunge la maxim 6.000 lei.
”Acest proiect a pornit din nevoia de a face performanță. Dar și din nevoia de a ne reuni într-o echipă care să bucure din nou milioanele de români de pretutindeni. De ce samurai? Pentru că vrem să fim la fel de bine pregătiți precum cei mai buni luptători. Pentru că acești luptători nu doar se pregătesc neîncetat, ei luptă cu onoare, cu fair play, își respectă adversarul și pe ei înșiși. Pentru că au adus ceea ce fac la rang de măiestrie, la rang de artă. Este un ajutor financiar care va veni în sprijinul sportivilor încât aceștia să se pregătească la cel mai înalt nivel, pentru că doar așa poți concura la cel mai înalt nivel. În cadrul acestui program Samurai 2020 se va crea o adevărată echipă, în sensul că vor ști ei că vor face parte dintr-o echipă de elită, vor ști și ei că toată lumea îi susține, îi încurajează și toți le vor fi alături în momentul în care vor lupta la JO pentru podiumul olimpic, pentru medalie. Este un program extrem de flexibil, bazat pe o transparență totală, bazat pe reguli clare, bazat pe faptul că dacă ai performanță, primești. Dacă nu, nu”, a declarat Mihai Covaliu, președintele COSR.
Covaliu a adăugat că în urma parteneriatului cu Toyota, sportivii români care urcă pe podium vor primi ca premiu un model al mărcii japoneze.
Revenind la programul Samurai 2020, Covaliu a subliniat că unul dintre efectele benefice va fi concurența dintre sportivi, care va duce la creșterea nivelului competitiv: ”Va fi o concurență în cadrul echipei, nu vor exista senatori de drept, pentru ca doar cei mai buni să reușească să-și reprezinte țara la JO. Sportivi care vor putea sta lângă orice adversar, datorită condițiilor de pregătire și a resurselor financiare. Sportivi care vor face totul să cânte din nou imnul național”.
Halep și Tecău vor fi incluși în programul ”Samurai 2020”
În ce privește campionii noștri de tenis, precum Simona Halep și Horia Tecău, președintele COSR a precizat că și aceștia vor intra în program, în momentul în care va fi înființat lotul olimpic: ”În momentul în care Simona Halep, Horia Tecău, Florin Mergea vor face parte din acest lot olimpic, noi suntem mai mult decât onorați ca de această susținere din programul Samurai să beneficieze și performeri uriași din sportul românesc. E nevoie ca ei să se înscrie într-un lot olimpic și atunci sunt absolut convins că vor face parte și din acest program”.
Ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca, a salutat proiectul ”Samurai 2020” și a anunțat că se va bucura de toată susținerea sa: ”E prima oară când văd un proiect și o asumare de responsabilitate. Acum depinde de toți factorii implicați să dăm tot concursul și să-l sprijinim. Vin în sprijinul acestui program prin prioritizarea federațiilor. Ai performanță, primești finanțare. Nu ai performanță, MTS așteaptă până ai performanțe.”
La Tokyo, Casa României va fi găzduită în incinta ambasadei României din Japonia, prin bunăvoința Ministerului Român de Externe.
Sportivii din programul ”Samurai 2020”
Canotaj feminin: Ioana Vrânceanu, Viviana Iuliana Bejinariu, Mihaela Petrila, Iuliana Popa, Mădălina Bereș, Denisa Tîlvescu, Adelina Boguș, Laura Oprea, Daniela Druncea, echipajul de 8+1, medaliat cu aur la CM 2017; Ionela Lehaci, Gianina Beleagă (dublu vâsle categorie ușoară, medaliat cu aur la CM 2017).
Canotaj masculin: Cristian Ivașcu, Marius Vasile Cozmiuc, Adrian Damii, Constantin Radu, Constantin Adam, Sergiu Vasile Bejan, Cristi Ilie Pîrghie, Ciprian Tudosă, Adrian Munteanu (echipajul de 8+1, locul V la CM 2017).
Canoe: Victor Mihalachi, Leonid Carp (canoe dublu 1.000 m, locul 5 la CM 2017);
Gimnastică artistică masculin: Marian Drăgulescu (locul 4 la sărituri la CM 2017);
Gimnastică artistică feminin: Larisa Iordache;
Lupte libere feminin: Alina Vuc (argint la CM 2017), Estera Tămăduianu-Dobre (locul 5 la CM 2017)
Lupte libere masculin: Albert Saritov;
Scrimă masculin: Tiberiu Dolniceanu, Iulian Teodosiu, Alin Badea, Mădălin Bucur, echipa de sabie masculin, locul 6 la CM 2017;
Scrimă feminin: Ana-Maria Popescu (Brânză) — spadă feminin.