Autoritatile germane au de furca cu romanii. Ba cu expulzarea apatrizilor, ba cu cei care vor sa intre ilegal pe teritoriul Germaniei, recurgand la fel de fel de metode. Descoperirea facuta sambata, la frontiera cu Cehia, a intrecut orice imaginatie. (Simona Ionescu, Cristian Burcioiu)
Conform purtatorului de cuvant al Politiei germane, prin punctul de frontiera Waldsassen, situat la granita cu Cehia, au fost depistate doua dubite de dimensiuni reduse in care se ascunsesera 100 de romani. Politistii de frontiera au devenit suspiciosi cand au observat ca cele doua masini, cu numere cehesti, aproape ca atingeau soseaua de greutatea incarcaturii. Din prima dubita au fost coborate 60 de persoane, iar din cea de-a doua, 40. In timp ce clandestinii erau inventariati, soferii masinilor au rupt-o la fuga, fiind cautati si acum de politistii germani.
In ceea ce-i priveste pe cei 100 de „turisti”, autoritatile germane au inceput formalitatile de expulzare catre Romania. Concomitent se desfasoara actiunea de depistare a apatrizilor proveniti din Romania, care s-au stabilit de ani de zile in Germania, dar care acum sunt trimisi fortat in tara de origine. Ultimii apatrizi expulzati la Bucuresti sunt o femeie si copilul sau.
O mama traieste de cateva zile in zona libera a Aeroportului Otopeni Bucuresti. Drama e cu atat mai tulburatoare cu cat alaturi de Manuela Ursu se afla fiul sau, Alexander, un sugar de sase saptamani. Au fost declarati apatrizi si expulzati, dupa zece ani, din Germania. Acum, ei se afla in „zona sterila” a Aeroportului Otopeni
Un sugar de sase saptamani creste in Aeroportul Otopeni
Cosmarul Manuelei si al fiului ei a inceput saptamana trecuta, miercuri la amiaza, atunci cand au coborat din aeronava in care au fost urcati, cu forta, de catre autoritatile germane din Friedrichsdorf. Mai intai au fost „cazati” in biroul unui comandant. Manuela si bebelusul au stat in acea incapere, pe un scaun, sase ore. In acest rastimp, s-a derulat un soi de ancheta intrerupta foarte des de plansetele de foame si oboseala ale sugarului si de momentele penibile in care ea a trebuit sa il alapteze, de fata cu diverse persoane. Apoi au fost transferati intr-o camera denumita pompos „Mama si Copilul”. Locul este „tapetat” pe jos cu gresie, iar pe pereti este faianta. Fara ferestre. Doar paravane despartitoare. Deci fara lumina naturala si aer proaspat. Dar cu aer conditionat, care e programat sa functioneze la o anumita temperatura. Singurele utilitati de care pot beneficia aici Manuela si Alexander sunt doua patuturi si trei scaune de plastic lipite. Fara paturi, perne sau asternuturi. La toate acestea se adauga lipsa unui medic pediatru care sa urmareasca evolutia starii de sanatate a copilului, deoarece in acel loc, in afara avocatului lor Aurelian Pavelescu, nu are voie sa intre nici o persoana din exterior.
„Manuela Ursu refuza sa intre in tara cu orice risc. Amandoi mananca putin si prost. E tragic. Copilul nu are schimburi, mama lui nu are bani si nici haine, pentru ca de acolo nu au fost lasati sa ia nimic. Nemtii i-au luat chiar si actele. Politistii de la frontiera vor incerca sa o ajute in limita posibilitatilor lor”, a declarat avocatul Pavelescu.