Ca să vedem și să filmăm laboratoarele de la compania AMW de lângă Munchen trebuie să ieșim din clădire și să ne uităm pe geamurile destul de generoase. Sunt reguli stricte care nu se referă doar la igiena camerelor în care se asamblează dispozitivele medicale, ci și de protejarea partenerilor cu care lucrează. Într-un laborator se aude o muzică veselă și o tânără își face atentă treabă, ignorând cohorta de curioși aflați în vizită.
Se lucrează la realizarea unor medicamente care odată injectate își eliberează treptat substanța activă. Medicamente care pot ține locul și unui tratament de luni de zile. Sunt destinate pacienților care au nevoie de tratamente pe termen lung. Sau plasturi cu medicament pe care îi poți pune pe brațe chiar și o săptămână întreagă și ele să elibereze substanța treptat. Ar putea ajuta pacienții de Alzheimer, de exemplu, care uită să își ia pastilele.
„Avem o nouă tehnologie de plasturi la fel ca cele care există deja pe piață, dar au atașată o unitate de comandă electronică. Asta înseamnă că poate elibera doza de medicament când e nevoie. Poți face duș cu plasturele pe tine și unele rezistă și la saună”, explică doctorul Wilfried Fischer, fondatorul companiei.
Pentru a realiza proiectele de cercetare, au împrumutat 25 de milioane de euro de la Fondul European pentru Investiții Strategice. Dacă în general, împrumuturile pentru afaceri se dau în condiții foarte stricte de către bănci, acest fond vine să garanteze pentru compania respectivă și asta dă o relaxare mai mare în ceea ce privește restituirea împrumutului. Mecanismul este asemănător cu cel pentru Prima Casă, dar în loc să garanteze statul pentru împrumutul tău, o face Fondul European pentru Investiții Strategice. Cei interesați trebuie să se adreseze unei bănci din România care are un parteneriat cu Banca europeană de investiții.
„Cel mai important sfat pe care îl pot da este să găsești parteneri, să găsești prieteni în Europa, ceea ce poți face când aplici pentru Orizont sau programe ale UE în domeniul cercetătii, sunt mereu proiecte multinaționale și sunt gândite să creeze legături între cercetători, companii, între oameni în general. Și prin aceste rețele ai șanse să crești”, explică Joachim E. Menze, șeful Reprezentanței Regionale a Uniunii Europene din Munchen.
La doi pași de Bruxelles, o altă companie face cercetări pentru diagnosticarea timpurie a cancerului. „Față de ce se face acum, când colectezi cu un ac mostre de țesut dintr-o tumoră, noi ne vom concentra pe analize de sânge. Cercetările noastre au arătat că există mulți markeri în sânge care ar putea folosi la diagnosticarea timpurie a cancerului. Noi numim aceste mostre de sânge pe care le analizăm biopsii lichide”, explică unul dintre reprezentanții companiei IMEC. Sunt cercetători tineri în toate laboratoarele. De altfel, e o oportunitate pentru oricine să lucreze la acest nivel. „Cred că motivația pentru mine este foarte la îndemână. Toată lumea cunoaște pe cineva care a făcut cancer, toată lumea știe că așteptarea rezultatelor analizelor este stresant pentru pacient și familia sa. Și diagnosticul vine mai repede cu acest chip care ar putea să dea rezultatele în 15 minute”, explică Sarah Librach, una dintre cercetătoare. Produsul ar putea ajunge pe piață în 3-5 ani. Pentru realizarea studiilor și testelor științifice care durează atât de mult, reprezentanții IMEC au obținut fonduri de 119 milioane de euro prin proiectul Orizont 2020.
Mai multe detalii despre cum poți obține fonduri nerambursabile sau împrumuturi pentru cercetare în domeniul sănătății se găsesc pe site-ul https://europa.eu/investeu/home_en.
Citește și: Noi fonduri europene pentru agricultură și pomicultură. Termenele-limită până la care trebuie depuse cererile