Protestatarii au aruncat cu pietre spre forțele de ordine la Poarta Damascului din Orașul Vechi, iar aceștia au răspuns cu gloanțe de cauciuc, grenade lacrimogene și tunuri cu apă.
Potrivit medicilor palestinieni, cel puțin 90 de protestatari au fost răniți, în timp ce poliția a transmis că un ofițer a fost rănit în urma violențelor.
Cu o seară înainte, peste 200 de palestinieni și 17 polițiști au fost răniți în urma confruntărilor violente de lângă moscheea Al-Aqsa.
Al-Aqsa din Ierusalim este unul dintre cele mai venerate moschee ale Islamului, dar locația sa este, de asemenea, cel mai sfânt loc din iudaism, cunoscut sub numele de Muntele Templului. Complexul este frecvent martor al violenței, dar evenimentele de vineri noaptea au fost printre cele mai grave din ultimii ani.
Tensiunile au crescut în ultima perioadă din cauza potențialei evacuări a palestinienilor de pe pământul revendicat de coloniștii evrei. Uniunea Europeană, Statele Unite, Rusia și ONU au transmis „îngrijorare profundă” privind escaladarea violențelor.
Rachetă lansată din Fâșia Gaza
Separat de aceste violențe, sâmbătă, armata israeliană a declarat că o rachetă a fost lansată de militanții palestinieni din Fâșia Gaza, condusă de Hamas, în Israel.
„Ca răspuns, avionul nostru tocmai a lovit un post militar Hamas în sudul Gaza”, au scris, pe Twitter, Forțele de Apărare Israeliene (IDF).
IDF nu a furnizat mai multe detalii, dar mass-media israeliană a raportat că racheta a aterizat într-un câmp deschis, fără a provoca daune.
Ciocnirile de sâmbătă au izbucnit la Poarta Damascului după ce zeci de mii de persoane s-au rugat la moscheea Al-Aqsa cu ocazia celei mai sfinte nopți din luna musulmană a Ramadanului.
Semiluna Roșie Palestiniană a declarat că cel puțin 90 de palestinieni au fost răniți, iar 14 au fost duși la spital.
Anterior, poliția israeliană oprise zeci de autobuze care transportau pelerini la moschee, iar palestinieni au fost arestați după violența de vineri.
„Nu vor să ne lase să ne rugăm. Sunt lupte în fiecare zi, în fiecare zi sunt ciocniri. În fiecare zi sunt necazuri”, a declarat Mahmoud al-Marbua, în vârstă de 27 de ani, pentru agenția de presă Reuters.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că Israelul acționează responsabil pentru a asigura legea și ordinea, menținând în același timp libertatea religioasă.
Liderul palestinian Mahmoud Abbas a condamnat ceea ce a numit „atacurile păcătoase” ale Israelului.
Istoricul conflictului
Israelul a ocupat Ierusalimul de Est după războiul din Orientul Mijlociu din 1967 și consideră întregul oraș capitala sa, deși acest lucru nu este recunoscut de marea majoritate a comunității internaționale.
Palestinienii revendică Ierusalimul de Est drept viitoarea capitală a unui stat independent separat.
Tensiunile au crescut după amenințările cu evacuarea familiilor palestiniene din districtul Shaikh Jarrah din Ierusalimul de Est.
ONU a transmis că Israelul ar trebui să anuleze orice evacuare și să folosească „o reținere maximă în utilizarea forței” împotriva protestatarilor.
Liga Statelor Arabe a cerut comunității internaționale să intervină pentru a preveni orice evacuare forțată.
Curtea Supremă din Israel este așteptată luni să dezbată problema evacuărilor.