În 1971, Zimbardo a recrutat studenți pentru a participa la un proiect. Denumit „Experimentul Stanford”, acesta a devenit unul dintre cele mai faimoase și controversate experimente sociale și psihologice.
După ce a recrutat o echipă de studenți pentru a petrece două săptămâni într-o închisoare simulată din subsolul unei clădiri din campusul Stanford, Zimbardo a analizat efectele detenției asupra indivizilor.
Experimentul Stanford s-a oprit după numai șase zile
El a recrutat 24 de participanți, toți studenți. Planul era făcut, inițial, ca experimentul să dureze două săptămâni. El a împărțit participanții în două grupuri. Una a jucat rolul de paznici ai închisorii, în timp ce a doua grupă a jucat rolul de prizonieri. Fiecare tabără a primit uniforma și sarcinile aferente.
Prizonierii aveau notate pe uniformele de deținuți numărul său de condamnat (nu mai putea fi strigat pe nume), fără lenjerie intimă și un lanț în jurul gleznelor.
Paznicii aveau uniforme militare, ochelari cu oglinda – pentru a evita contactul de priviri cu prizonierii – si baston.
Fiecare participant a fost înștiințat că este interzisă utilizarea violenței fizice.
Numai că, în scurt timp, gardienii s-au făcut vinovați de violențe fizice și psihice grave, mergând până la tratamente sadice împotriva prizonierilor, aflați în mare suferință psihologică. Experimentul s-a încheiat prematur, după numai șase zile.
„Experimentul Stanford” a arătat că indivizii se comportă în conformitate cu situația pe care o trăiesc, și nu în funcție de predispozițiile lor individuale.
„Rezultatul studiului nostru a fost șocant și neașteptat”, a scris Zimbardo peste ani.
Experimentul este folosit acum la cursurile de psihologie pentru a studia răul și etica cercetării psihologice cu subiecți umani, a spus Stanford.
Cercetările lui Zimbardo au inclus, de asemenea, persuasiunea, hipnoza, cultele, timiditatea, perspectiva temporală, altruismul și compasiunea, a spus Stanford.
Realist2023 • 20.10.2024, 09:54
Experimentul Stanford (ca si multe altele asemanatoare) demonstreaza un fapt deloc suprinzator: sub pojghita subtire "civilizatiei" exercitata in special din cauza presiunii sociale, este omul-animal cu instinctele primare ancestrale ! In fata oricaror presiuni (reale sau chiar imaginare), imediat comutam pe modul de "supravietuire" si ne comportam exact ca si rudele noastre naturale animalice !