Academia Română susține că implementarea tehnologiei 5G fără o analiză concretă a riscurilor și vulnerabilităților ar putea avea “consecințe grave” asupra sănătății umane și poate genera prejudicii mai mari decât avantajele, potrivit unui comunicat remis joi de instituție și citat de Hotnews.
Instituția prezidată de Ioan Aurel-Pop se invită astfel în dezbaterea publică lansată recent de Ministerul Transporturilor Infrastructurii și Comunicațiilor pe marginea contestatului proiect de lege privind reglementarea implementării tehnologiei 5G.
“Atragem atenția că expunerea populației la radiația de radiofrecvențe de mare putere în Europa și, implicit, în țara noastră este deja o temă de dezbatere în lumea științifică la nivel mondial. Astfel, oamenii de știință avertizează că viitoarele stații 5G vor genera câmpuri electromagnetice de circa 100 de ori mai puternice decât cele ale generațiilor deja în funcțiune, dezvoltând practic un ocean artificial de radiații milimetrice de înaltă frecvență (30-300 GHz), cu imens potențial de risc, pe termen mediu, asupra vieții”, se arată în comunicatul Academiei Române.
Cancer, probleme de memorie, neurologice și genetice
Aceasta spune că radiațiile milimetrice pot produce cancer, iar alte efecte ar putea fi stresul celular, lezări ale mecanismelor genetice, deficit de memorie și probleme ale procesului de învățare, tulburări neurologice.
“Astfel, considerăm că, înainte de a introduce în funcțiune sistemul 5G, este absolut necesară o analiză științifică responsabilă, care să vizeze atât evaluarea riscurilor asupra sănătății oamenilor, cât și stabilirea standardelor de expunere maximă totală”, potrivit Academiei Române.
Institutul de Sănătate Publică, de altă părere
Poziția Academiei Române este contrazisă de luările de poziție precedente ale Institutului Național de Sănătate Publică, și care arată că expunerea la câmpuri electromagnetice este deja reglementată, atât la nivel internațional, cât și național.
Acesta susține că prin respectarea nivelurilor de expunere din Ordinul Ministerului Sănătății numărul 1193 din 2006, nu vor exista efecte negative asupra sănătății.
ANCOM, autoritatea care gestionează domeniul comunicațiilor din România, spune că monitorizează intensitatea câmpului electromagnetic prin intermediul a 150 de senzori amplasați în București și alte 62 de orașe din țară. Măsurătorile arată că nu se depășește nivelul reglementat de radiații.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro