Ciorbă de urzici
Ingrediente: 500 g urzici, 1-2 cepe, ulei, sare, o ceşcuţă de orez, 1-2 linguri de oţet, leuştean verde, două ouă.
Preparare: se aleg urzici tinere, se scutură de nisip sau pământ, se spală foarte bine sub jet de apă. Se pune ceapa tocată mărunt la fiert în apă rece cu puţin ulei şi sare. Se pune apă cu sare într-o oală şi când începe să fiarbă, se pun urzicile şi se opăresc câteva minute. După opărire, urzicile se vor scoate cu spumiera şi se scurg bine într- un castron şi se freacă, aşa fierbinţi, cu o lingură de lemn. Când ceapa este fiartă, se adaugă urzicile frecate, continuându- se fierberea. Se adaugă o ceşcuţă de orez şi se lasă să fiarbă. Se potriveşte de sare şi când scade lichidul, se adaugă zeama în care au fost opărite urzicile. Ciorba nu trebuie să aibă consistenţă deasă. La final se acreşte cu oţet şi se pune leuşteanul verde tocat. Se serveşte cu ouăle fierte tari şi tăiate în jumătăţi.
Lasagna cu spanac
Ingrediente: 8 foi de lasagna (prefierte), 800 g spanac, 4 ciuperci mari, o ceapă, 2-3 căţei de usturoi, 100 g telemea 200-300 ml lapte, 50 g unt, sare, piper.
Preparare: se curăţă şi se opăreşte spanacul 3-4 minute în apă clocotită, apoi se lasă la scurs. Se curăţă ceapa, usturoiul şi ciupercile şi se toacă. În unt se sotează ceapa şi usturoiul trei minute, apoi ciupercile încă cinci minute. Se adaugă spanacul şi se amestecă. Se pune jumătate din brânză şi jumătate din cantitatea de lapte, sare şi piper. Se amestecă bine şi se lasă pe foc mic câteva minute. Separat, într- un castron, se amestecă restul de brânză în restul de lapte. Într-un vas de ceramică, se pune întâi o cantitate mică din compoziţia cu spanac, apoi primul strat de foi de lasagna. Se continuă cu spanac, apoi cu crema de brânză şi iar un strat de foi de lasagna, până se termină ingredientele. Ultimul strat trebuie să fie de foi de lasagna, peste care se pune a doua jumătate de amestec de brânză şi de lapte. Se dă vasul la cuptor 35 de minute.
Găluşte cu leurdă
Ingrediente: 5 legături de leurdă, 400 g cartofi albi, 150-200 g de făină, un ou, sare şi piper, apă.
Preparare: leurda se spală şi se zvântă. Se pune la fiert o oală cu 3-4 litri de apă sărată şi separat se pregăteşte un castron cu apă rece. Când apa clocoteşte, se adaugă leurda şi se ţine cam 30 de secunde. Se scoate imediat cu o spumieră şi se plonjează în castronul cu apă rece. Cartofii se spală şi se fierb cu coajă până sunt moi. Se lasă să se răcească, apoi se decojesc şi se zdrobesc. Leurda se scurge de apă şi se toacă mărunt. Ingredientele se pun într-un castron şi se frământă bine. Cantitatea de făină se ajustează în funcţie de capacitatea ei de a absorbi lichid. Oul se poate elimina din compoziţie, caz în care cantitatea de făină se va reduce la jumătate. Aluatul obţinut nu trebuie să fie vârtos, dar nici lipicios. Pe o planşă presărată cu făină, se rup bucăţi din aluat şi se fac bile de 2 cm. Găluştele se pun toate deodată în apă cu sare care fierbe şi se amestecă de câteva ori. Când apa dă în fiert din nou şi găluştele se ridică la suprafaţă, se mai ţin pe foc un minut, apoi se scurg. Se pot servi cu diverse sosuri sau cu brânză rasă deasupra.
Salată Caesar
Ingrediente: o salată verde, 4 linguri parmezan ras; dressing: un căţel mare de usturoi, 2-3 linguri de sos Worcestershire, sare, un gălbenuş, o linguriţă de muştar, două linguri suc de lămâie, 100 ml ulei; crutoane – 4 felii pâine, 2-3 linguri ulei, piper.
Preparare: dressingul – se frecă bine căţelul de usturoi cu sare şi sosul Worcestershire până se face o pastă omogenă. Se adaugă gălbenuşul crud şi muştarul. Apoi se adaugă încet ulei, amestecând continuu până se obţine o maioneză tare. Se adaugă sucul de lămâie, se amestecă şi se mai drege cu sare sau suc de lămâie. Crutoanele: se taie pâinea cubuleţe şi se pune într-o tigaie cu ulei încins. Se adaugă piper şi se amestecă repede, apoi se mai lasă 1-2 minute pe foc să devină crutoanele crocante. Se spală frunzele de salată şi se taie în fâşii. Se adaugă dressingul peste salată, se presară crutoanele şi parmezanul. Se serveşte imediat.
Supă cremă de spanac
Ingrediente: 1 kg de spanac, o ceapă, doi căţei de usturoi, sare şi piper, crutoane pentru servire.
Preparare: se curăţă şi se spală spanacul, apoi se opăreşte împreună cu ceapa tăiată în bucăţi, usturoiul şi condimentele. Se scurg (nu arunca apa) şi apoi se dau prin blender. Se mai adaugă apa în care au fiert legumele până când supa capătă consistenţa dorită. În loc de zeama de la fiert se mai poate folosi supă de pui sau de legume. Se serveşte cu crutoane.
Spanac catalan
Ingrediente: 1 kg spanac, 300 g muguri de pin, o ceapă, 6 linguri cu ulei de măsline, sare, piper, o lingură oţet, 100 g stafide
Preparare: se spală şi se curăţă spanacul, apoi se opăreşte 5 minute. Se scurge şi se dă deoparte. Se căleşte ceapa tocată în ulei. Se trag puţin într-o tigaie antiaderentă mugurii de pin. Se amestecă toate ingredientele, se drege de sare şi piper şi se adaugă stafidele şi oţetul.
Pesto din leurdă
Ingrediente: 200 g frunze de leurdă, 100 g migdale crude (sau muguri de pin, caju, alune, nucă), 75 g parmezan fin răzuit, un praf de sare, grunjoasă, 120 ml ulei de măsline extravirgin.
Preparare: se spală frunzele de leurdă sub jet de apă rece într-o strecurătoare şi se zvântă cu şervete de bucătărie, prin presare uşoară. Migdalele se pun în blender cu parmezanul răzuit. Se adaugă frunze de leurdă în câteva tranşe şi sare. Se mixează fin toate ingredientele şi se adaugă uleiul puţin câte puţin, mixând de fiecare dată, până se obţine o o pastă fluidă. Apoi se toarnă într-un borcan şi se acoperă cu puţin ulei. Se păstrează sosul în frigider până la 6 săptămâni, iar congelat, câteva luni. Se poate consuma ca atare, pe pâine sau cu paste.