Pe 21 decembrie, autoritățile taiwaneze au arestat un jurnalist numit Lin Hsien-yuan, care lucra pentru o publicație marginală numită Fingermedia, în legătură cu un sondaj de opinie care – pentru prima dată – arăta că omul favorabil Beijingului este pe cale să câștige alegerile prezidențiale din 13 ianuarie.

Procurorii taiwanezi au făcut referire la o serie de sondaje suspecte, în temeiul noii legi antiinfiltrare a insulei, concepută pentru a contracara interferența chineză – afirmând că rezultatele prezentate de Lin au fost falsificate și orchestrate de oficiali ai Partidului Comunist Chinez din provincia Fujian, situată pe continent, de cealaltă parte a strâmtorii Taiwan.

Procurorii au declarat că Lin „a pretins că a intervievat mai mult de 300 de cetățeni” pe parcursul a opt runde de sondaje. Așa-zisele interviuri telefonice, au spus procurorii, „nu au avut loc niciodată, iar el a fabricat sondaje false”.

Sondajul lui Lin a declanșat o undă de șoc, deoarece l-a plasat în frunte pe Hou yu-ih, de la Kuomintang (KMT), partid favorabil Beijingului, cu o marjă mică de doar 1,22 de puncte procentuale, înainte de votul foarte strâns de sâmbătă.

Beijingul și-ar dori să împiedice un al treilea mandat pentru Partidul Democrat Progresist (DPP), care conduce acum insula și care militează pentru suveranitatea Taiwanului și pentru relații mai strânse cu SUA, Europa, Japonia și alte puteri democratice.

Copiii-eroi în revoluția din 1989: uciși accidental, pentru că au protestat contra lui Ceaușescu sau împușcați ca „teroriști” la intrarea în era Iliescu
Recomandări
Copiii-eroi în revoluția din 1989: uciși accidental, pentru că au protestat contra lui Ceaușescu sau împușcați ca „teroriști” la intrarea în era Iliescu

Alegerile din 13 ianuarie sunt urmărite îndeaproape în întreaga lume, din cauza temerilor că tensiunile ar putea degenera într-o confruntare militară între Washington și Beijing în Marea Chinei de Sud, pe tema Taiwanului, insula care produce peste 90% din cele mai avansate microcipuri din lume.

Mesajul-cheie al Beijingului

Sondajele false, spun experții citați de Politico, sunt doar o parte ofensivei Beijingului, care încearcă să răspândească dezinformarea prin propagandă și spionaj.

Mesajul-cheie răspândit de tabăra pro-China este că William Lai, candidatul din partea DPP, este un dictator care va declanșa un război, prin dorința sa nesăbuită de a asigura independența Taiwanului.

Spațiul online este unul dintre câmpurile majore de luptă.

Facebook a fost inundat de acuzații potrivit cărora Washingtonul și Taipei sunt în cârdășie pentru construirea de arme biologice. De asemenea, au circulat știri false despre carnea de porc otrăvită venită din SUA și despre o penurie de ouă la nivel național.

O altă afirmație falsă frecvent întâlnită este că aliata lui Lai, candidata la vicepreședinție Bi-khim Hsiao, nu este eligibilă pentru această funcție, deoarece deține cetățenia americană.

PNL a plătit o campanie în care Călin Georgescu a fost promovat intens pe TikTok, similară cu o campanie a Rusiei în Ucraina, a descoperit ANAF
Recomandări
PNL a plătit o campanie în care Călin Georgescu a fost promovat intens pe TikTok, similară cu o campanie a Rusiei în Ucraina, a descoperit ANAF

Toate aceste informații false aruncate pe piață sunt menite să creeze imaginea unei țări prea apropiate de SUA și să sugereze că recesiunea se apropie din cauza DPP. Conturile false susținute de Beijing inundă în mod obișnuit paginile candidaților principali ai DPP cu propagandă pro-China.

„China a purtat în mod activ un război cognitiv împotriva Taiwanului, prin dezinformare”, a declarat presei premierul taiwanez Chen Chien-jen, referindu-se la modul în care Beijingul folosește un amestec de coerciție economică, bravadă militară și minciuni pentru a-și intimida vecinul.

„După ce primesc dezinformarea, colaboratorii locali ajută la diseminarea mesajului, pentru a destabiliza sentimentul public și societatea taiwaneză”, a adăugat el.

Cele trei amante false ale candidatului la președinție

Utilizarea de montaje video false și de clipuri, imagini și clipuri audio generate de inteligența artificială figurează, de asemenea, în acest ciclu electoral ca principal instrument de atac.

În decembrie, un cont de YouTube numit „Eat Rice, No War” (Mănâncă orez, nu război) a publicat un clip video fals în care se afirma că Lai ar fi avut trei amante, potrivit Ministerului Justiției din Taiwan.

Prostia liberală nu schimbă datele „fenomenului Georgescu”. Ciucă, Rareș Bogdan nu sunt deranjați de forțele polițienești ale binelui?
Recomandări
Prostia liberală nu schimbă datele „fenomenului Georgescu”. Ciucă, Rareș Bogdan nu sunt deranjați de forțele polițienești ale binelui?

Ulterior, YouTube s-a conformat unei solicitări a guvernului de a elimina clipurile, iar zvonul nu s-a transformat într-un subiect de campanie.

A existat și o încercare similară de a falsifica un fișier audio în care Ko Wen-je, candidatul prezidențial al nou înființatului Partid Popular din Taiwan, îl ironiza pe Lai pentru că a vizitat SUA și a „dat un interviu pentru un loc de muncă”.

Anchetatorii oficiali taiwanezi au ajuns la concluzia că, cel mai probabil, aceasta a fost o înregistrare falsificată, iar Ko nu a spus așa ceva.

Votul tinerilor

În timp ce bătălia este în esență o luptă între forțele tradiționale ale DPP și KMT, Partidul Popular al lui Ko este un al treilea factor crucial, deoarece se dovedește a fi destul de atractiv pentru tinerii alegători.

Stilul direct al fostului primar al Taipeiului și intenția sa de a spulbera dominația istorică a celor două partide i-au adus mult sprijin din partea unui grup demografic dezamăgit de clasa politică.

Acest lucru înseamnă că rețelele sociale sunt un factor din ce în ce mai important.

Pe TikTok, aplicația deținută de compania ByteDance, cu sediul la Beijing, majoritatea conținutului legat de DPP este critic la adresa partidului, potrivit lui Puma Shen, un candidat al partidului care prezidează Doublethink Lab, o platformă ce urmărește dezinformarea online și manipularea informațiilor din China.

„Un rol important al Chinei este acela de amplificator, mai degrabă decât de producător al dezinformării în sine”, a declarat Shen, citat de Politico. „Ori de câte ori China sesizează ceva ce merită amplificat, o face, iar amploarea este dincolo de rezistența noastră”, a explicat acesta.

Ko, în schimb, are o imagine bună pe TikTok, iar asta îl poate ajuta să atragă o parte din votul tinerilor.

Cel mai vizionat clip de zilele trecute pentru subiectul „alegeri în Taiwan“ prezenta un miting al lui Ko. „Să ne luăm Taiwanul înapoi”, spunea un text atașat clipului, cu peste 420.600 de vizualizări.

Legături cu China

Campania de propagandă nu se limitează la spațiul digital, spionajul tradițional fiind și el important, iar China este suspectată că ar fi colaborat cu ambele partide de opoziție care încearcă să înlăture DPP.

O mare parte a atenției se concentrează pe arestările de profil înalt.

Miercuri, fostul deputat al KMT, Chang Hsien-yao, a fost arestat pentru presupusa încălcare a Legii împotriva infiltrării și eliberat pe o cauțiune de un milion de dolari NTD (29.000 de euro).

La începutul lunii ianuarie, procurorii taiwanezi au reținut o candidată parlamentară suspectată că a primit un milion de dolari taiwanezi de la agenții chinezi. Ma Chih-wei, reținută în temeiul aceleiași legi, a fost asociată anterior cu Partidul Popular.

Ea se numără printre cele 190 de persoane care fac obiectul unei anchete pentru legăturile lor cu China.

Ma, care insistă că este nevinovată, ar fi călătorit în China de mai multe ori până în aprilie anul trecut, cu puțin timp înainte de a se alătura partidului în calitate de purtătoare de cuvânt a filialei sale din orașul Taoyuan, potrivit procurorilor.

Atunci când a încercat să obțină o nominalizare pe lista partidului, oferta ei a fost respinsă prin veto, deoarece unii aveau suspiciuni cu privire la legăturile sale cu China. Ulterior, ea a ales un rol de candidată neafiliată.

Încercând să se distanțeze de scandal, candidatul prezidențial al Partidului Popular, Ko, a susținut că Ma este „un personaj minor” – în ciuda faptului că i-a susținut anterior candidatura. DPP a fost evident critic.

Chen Shih-kai, purtătorul de cuvânt al lui Lai, candidatul prezidențial al DPP, a sugerat că Ma ar putea să nu fie singura persoană aflată pe statul de plată al Chinei.

„Dacă până și un personaj secundar a băgat în buzunar criptomonede în valoare de un milion de dolari (taiwanezi) ca recompensă pentru interferența electorală a Chinei, cât valorează un personaj principal?”, s-a întrebat el.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (9)

Simona.T   •   12.01.2024, 15:00

Era de asteptat sa se faca simtita prezenta Chinei in zona

Marica13   •   12.01.2024, 13:30

Îți dai seama că totul e made în China și când e made în China ,e made în China

bituca   •   12.01.2024, 07:34

Au invatat si chinezii de la rusi cu stiri false.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Unica.ro
Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
Viva.ro
Cum arăta Corina Caciuc în urmă cu câțiva ani, înainte de operațiile estetice...Pare altă femeie, dar și atunci era atrăgătoare
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Libertateapentrufemei.ro
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Ce să nu faci niciodată ca să atragi prosperitatea în viața ta. Anca Dimancea dezvăluie obiceiul negativ pe care multe persoane îl au: ”Vreau să se înțeleagă acest lucru”
FANATIK.RO
Ce să nu faci niciodată ca să atragi prosperitatea în viața ta. Anca Dimancea dezvăluie obiceiul negativ pe care multe persoane îl au: ”Vreau să se înțeleagă acest lucru”
Ce decizie au luat Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban, pentru începutul lui 2025. Confesiunea făcută de artistă: „De pe 2 ianuarie…”
Elle.ro
Ce decizie au luat Anca Țurcașiu și iubitul ei, Călin Șerban, pentru începutul lui 2025. Confesiunea făcută de artistă: „De pe 2 ianuarie…”
S-a aflat! De ce a jignit-o Makaveli, tiktokerul care l-a susţinut pe Călin Georgescu în campanie, pe soția lui Mihai Gâdea. 'E personal'. Ce detalii au ieșit acum la iveală
Unica.ro
S-a aflat! De ce a jignit-o Makaveli, tiktokerul care l-a susţinut pe Călin Georgescu în campanie, pe soția lui Mihai Gâdea. 'E personal'. Ce detalii au ieșit acum la iveală
Staţiunea aflată la 20 de kilometri de Miercurea Ciuc care concurează cu Poiana Braşov. Peisajele fabuloase şi pârtiile excelente atrag turiştii ca un magnet
Observatornews.ro
Staţiunea aflată la 20 de kilometri de Miercurea Ciuc care concurează cu Poiana Braşov. Peisajele fabuloase şi pârtiile excelente atrag turiştii ca un magnet
Horoscop 22 decembrie 2024. Berbecii sunt dornici de rezultate și asta se vede în tot ce faci, de la cele mai simple gesturi, până la decizii
HOROSCOP
Horoscop 22 decembrie 2024. Berbecii sunt dornici de rezultate și asta se vede în tot ce faci, de la cele mai simple gesturi, până la decizii

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI