De Valentina Postelnicu,

Deputații juriști au dat un raport favorabil pentru iniţiativa legislativă de modificare a Statutului aleşilor locali, stabilind că fapta acestora de a încălca legislaţia în materie privind conflictul de interese va constitui abatere disciplinară şi se va sancţiona cu diminuarea indemnizaţiei cu 10% pe o perioadă de maximum 6 luni.

Proiectul mai prevede şi că aleşii locali au un interes personal într-o anumită zonă dacă au posibilitatea să anticipeze că votul lor este decisiv în luarea unei decizii a autorităţii publice din care fac parte care ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru soţ, soţie, rude sau afini până la gradul al doilea, orice persoană fizică sau juridică cu care au o relaţie de angajament, o societate comercială la care deţin calitatea de asociat unic, administrator sau de la care obţin venituri, o altă autoritate din care fac parte, asociaţie sau fundaţie din care fac parte.

Deputatul USR Stelian Ion a propus ca pentru conflict de interese aleşii locali să fie sancţionaţi cu încetarea mandatului. „E foarte corect să existe un regim identic pentru incompatibilitate şi pentru conflictul de interese, iar acesta să fie încetarea de drept a mandatului”, a spus Stelian Ion.

Preşedintele Comisiei juridice, social-democratul Eugen Nicolicea, a replicat că în nicio altă lege, nici măcar la funcţionarii publici, nu există încetare de mandat pe conflict de interese. Propunerea USR a fost respinsă în comisie.

Supraviețuitor al Holocaustului, Leonard Zaicescu își povestește viața, spaimele și speranțele
Recomandări

Supraviețuitor al Holocaustului, Leonard Zaicescu își povestește viața, spaimele și speranțele

Proiectul urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este primul for sesizat, iar Senatul este decizional.

Luni, Senatul a decis că incompatibilitatea și conflictul de interese al demnitarilor se prescriu după 3 ani de la săvârșirea faptei.

Senatul a adoptat, luni, în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă de modificare a Legii nr. 161/2003, care prevede că faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de 3 ani de la data săvârşirii lor.

Propunerea legislativă, care a înregistrat 71 de voturi pentru, 33 împotrivă şi o abţinere, va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, cu rol decizional în acest caz.

Citește și: EXCLUSIV / INTERVIU cu jurnalistul care a filmat primele zile ale războiului din Siria: ,,Crimele vor continua încă zece ani”

La 4 ani era declarată „cea mai frumoasă fată din lume”. Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
GSP.RO

La 4 ani era declarată „cea mai frumoasă fată din lume”. Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist

Horoscop 6 decembrie 2019. Este o zi dificilă pentru Raci
HOROSCOP

Horoscop 6 decembrie 2019. Este o zi dificilă pentru Raci