MENIU CAUTĂ
, de Valentina Postelnicu

Aleși locali găsiți în conflict de interese, sancționați cu 10% din indemnizație, pe o perioadă de maximum 6 luni

Distribuie

Aleși locali găsiți în conflict de interese, sancționați cu 10% din indemnizație, pe o perioadă de maximum 6 luni. Decizia a fost luată, marți, în comisia juridică a Camerei Deputaților. Propunerea legislativă a fost iniţiată de deputatul Cătălin Rădulescu şi semnată de 12 parlamentari de la PSD. 

Deputații juriști au dat un raport favorabil pentru iniţiativa legislativă de modificare a Statutului aleşilor locali, stabilind că fapta acestora de a încălca legislaţia în materie privind conflictul de interese va constitui abatere disciplinară şi se va sancţiona cu diminuarea indemnizaţiei cu 10% pe o perioadă de maximum 6 luni.

Proiectul mai prevede şi că aleşii locali au un interes personal într-o anumită zonă dacă au posibilitatea să anticipeze că votul lor este decisiv în luarea unei decizii a autorităţii publice din care fac parte care ar putea prezenta un beneficiu sau un dezavantaj pentru sine sau pentru soţ, soţie, rude sau afini până la gradul al doilea, orice persoană fizică sau juridică cu care au o relaţie de angajament, o societate comercială la care deţin calitatea de asociat unic, administrator sau de la care obţin venituri, o altă autoritate din care fac parte, asociaţie sau fundaţie din care fac parte.

Deputatul USR Stelian Ion a propus ca pentru conflict de interese aleşii locali să fie sancţionaţi cu încetarea mandatului. „E foarte corect să existe un regim identic pentru incompatibilitate şi pentru conflictul de interese, iar acesta să fie încetarea de drept a mandatului”, a spus Stelian Ion.

Preşedintele Comisiei juridice, social-democratul Eugen Nicolicea, a replicat că în nicio altă lege, nici măcar la funcţionarii publici, nu există încetare de mandat pe conflict de interese. Propunerea USR a fost respinsă în comisie.

Proiectul urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este primul for sesizat, iar Senatul este decizional.

Luni, Senatul a decis că incompatibilitatea și conflictul de interese al demnitarilor se prescriu după 3 ani de la săvârșirea faptei.

Senatul a adoptat, luni, în calitate de primă Cameră sesizată, propunerea legislativă de modificare a Legii nr. 161/2003, care prevede că faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor publice sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de 3 ani de la data săvârşirii lor.

Propunerea legislativă, care a înregistrat 71 de voturi pentru, 33 împotrivă şi o abţinere, va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, cu rol decizional în acest caz.

Citește și: EXCLUSIV / INTERVIU cu jurnalistul care a filmat primele zile ale războiului din Siria: ,,Crimele vor continua încă zece ani”

Citește mai multe despre eugen nicolicea, Stelian Ion, conflict de interese, incompatibilitate și proiect de lege pe Libertatea.

Comentarii