„Aş fi făcut ceva diferit şi acum intrăm într-un palier, dacă vreţi, jumătate profesional şi jumătate politic. În primul rând aş fi circulat mai puţin prin ţară, în vizite de lucru, nu cred că e momentul pentru vizite de lucru”, a spus Alexandru Rafila la Digi24, potrivit News.ro.
Totodată, în opinia lui Rafila, trebuia înființat un centru operativ la nivelul ministerului, în care fiecare să aibă atribuții și răspunderi clare.
„Trebuie făcut un centru operativ cu atribuții foarte clare pentru ministrul Sănătății, secretarii de stat, corelarea acestor persoane, care trebuie să fie în fruntea unor activități, în modul următor: trebuie să am un responsabil pentru sănătatea publică, un responsabil pentru asistența medicală, un responsabil pentru logistică. În fiecare zi trebuie să existe niște ședințe operative de evaluare a situației din teren și o alocare de resurse și de nevoi pentru fiecare dintre județele din țară”, a declarat Alexandru Rafila.
El susţine că i se pare „absolut inexplicabil” faptul că organigrama Ministerului Sănătăţii nu prevede specialişti în Sănătate publică.
„Organigrama Ministerului Sănătăţii, după modificarea care a avut loc nu cu foarte mult timp în urmă, nu prevede, mie mi se pare absolut inexplicabil, nu apare cuvântul sănătate publică, deci noi avem o urgenţă majoră de sănătate publică, avem un sistem de sănătate publică format din Institutul Naţional şi din Direcţiile de Sănătate Publică, iar corespondentul acestor structuri din teritoriu nu există în Ministerul Sănătăţii. Este o chestiune pe care, sincer, nu o înţeleg”, a mai spus acesta.
Alexandru Rafila, despre DSP: „Lipseşte coordonarea şi lipseşte o resursă umană calificată”
Alexandru Rafila, care a fost în ultimii 10 ani tehnocratul social democraţilor, a criticat şi faptul că nu au fost luate măsuri astfel încât DSP-urile să fie conduse de profesioniști.
„Să fim cinstiţi: lipseşte coordonarea şi lipseşte o resursă umană calificată. În vară cred că ar fi putut fi regândită conducerea Direcţiilor de Sănătate Publică, încât în fiecare judeţ şi în municipiul Bucureşti DSP-urile să fie conduse de oameni calificaţi care ştiu cum e organizată sănătatea publică, cum funcţionează sănătatea publică”, a declarat Alexandru Rafila, la Digi24, potrivit sursei citate.
Noi avem în continuare directori de direcţii sanitare care nu sunt medici sau sunt medici care nu au avut în viaţa lor niciun fel de legătură cu această zonă de sănătate publică.
Alexandru Rafila:
Candidatul PSD la alegerile parlamentare a precizat că nu generalizează şi că poate sunt la DSP-uri oameni care sunt „la locul potrivit”, dar că ar fi fost nevoie de un training pentru cei 42 de conducători ai Direcţiilor de Sănătate Publică, astfel încât aceste instituţii „să acţioneze extrem de unitar”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro