”Nu știu dacă sunt de formă, dar nu pot să gestioneze la timp situația și timpul, de multe ori, e un factor determinant în controlul acestui tip de situație. Acțiunile DSP-urilor trebuie să limiteze răspândirea infecției. Sigur, nu critic pe nimeni, dar este rezultatul unei activități de 15 ani, în care, după ce au fost reorganizate și instruite direcțiile de sănătate publică, au trecut într-un curs de deprofesionalizare accentuată.
Sunt conduse multe dintre ele de persoane care n-au studii medicale și, din cauza asta, cred că lucrurile au nevoie de o restructurare. E greu în timpul bătăliei să recurgi la așa ceva, dar nici nu poți să te uiți impasibil că DSP-urile nu au capacitate”, a declarat Alexandru Rafila, duminică seară, în emisiunea ”Dosar de politician”, moderată de Silviu Mânăstire la B1TV.
Reprezentantul României la OMS a vorbit și despre riscul la care se expun persoanele care merg pe litoral în această perioadă.
“Cunosc multe persoane care au fost pe litoral și s-au întors infectate.
Alexandru Rafila, la B1TV:
Cu cât oamenii interacționează un timp mai îndelungat, cu atât riscul de transmitere e mai mare. Asta e filosofia”
Raed Arafat, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, a recunoscut că există o problemă majoră la DSP.
Într-un experiment live făcut în cadrul unei emisiuni de la Digi24, la care participa Raed Arafat, angajații DSP București nu au răspuns la niciun apel telefonic timp de mai bine de 30 de minute. “Nu-mi explic așa ceva”, a reacționat Raed Arafat.
La rândul său, premierul Ludovic Orban a precizat: ”Până acum, mai aveau scuza că nu există resursa umană, a fost o creștere a cazurilor care a suprasolicitat resursa umană din DSP-uri. Începând de astăzi, există resursa umană la DSP-uri, ea trebuie folosită în mod inteligent”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro