La intrarea în țară, ucrainenii vor primi un pachet de informații care cuprinde și date legate de accesul la serviciile medicale.
„Marea majoritate a celor care au sosit în România, fie că au venit direct din Ucraina, fie că au venit din Republica Moldova, au fost persoane care nu au solicitat statutul de refugiat în România, doar 11 solicitări de azil, ce ne-a determinat să găsim toate căile prin care oamenii care vin din Ucraina să beneficieze de servicii medicale”, a declarat Alexandru Rafila, după ședința task-force pentru gestionarea situaţiei generate de agresiunea militară a Rusiei în Ucraina.
Ministrul a explicat că, din punctul de vedere al statutului, există trei categorii de cetățeni ucraineni care ajung în România.
„Este vorba despre cetăţenii care au venit în mod obişnuit, marea majoritate a celor 7.000 de cetăţeni ucraineni care au rămas în România şi care beneficiază, din fericire, de prevederile unui acord (…), care le conferă cetăţenilor ucraineni dreptul de a accesa toate tipurile de servicii medicale pe teritoriul României. Aşa că, din punctul ăsta de vedere, lucrurile sunt clare, sigur, pe durata şederii, care aţi înţeles că nu poate să depăşească 90 de zile”, a explicat ministrul.
În cazul celor care solicită statutul de azilant, legea prevede asigurare a asistenţei medicale pentru „aproape toate categoriile de servicii medicale”, plata acestora fiind asigurată dintr-un fond care ține de Ministerul de Interne.
Iar dacă primesc statutul de refugiat, au aceleaşi drepturi ca şi cetăţenii români, deci nu este niciun fel de problemă legată de asigurarea serviciilor medicale.
Alexandru Rafila, ministrul sănătății:
De asemenea, ministrul sănătății a spus că sunt pregătite echipe medicale care pot merge în ”eventualele centre care vor fi înfiinţate de către MAI”, care pot evalua starea de sănătate a cetățenilor ucraineni.
Rafila declarase joi, 24 februarie, că persoanele venite din Ucraina vor fi testate la intrarea în țară „încât să nu favorizăm în niciun fel transmiterea cu coronavirus”.
Potrivit datelor anunțate vineri de Poliția de Frontieră, pe 24 februarie, la frontiera cu țara vecină, „numărul total de cetăţeni români şi străini a fost de 12.220 de persoane, dintre care 10.624 pe sensul de intrare în ţară. Comparativ cu data de 23.02.2022, când s-au înregistrat 6.519 persoane (4.041 pe sensul de intrare în ţară), s-a constatat o creştere cu 87,5%”.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia
Foto: Eli Driu
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro