Număr record de solicitări la Ambulanța București-Ilfov
- Creșterea din septembrie este de 25% față de o perioadă obișnuită. Au fost 43.865 de cazuri.
- În primele 12 zile din octombrie, creșterea este și mai importantă a numărului de solicitări, adică peste 30%.
- Niciodată nu ne-am mai confruntat cu o situație ca cea din ultimele opt zile.
- Media zilnică a solicitărilor era de 1.100 în 24 de ore, cu vârfuri de 1.500 de solicitări, dar acum vorbim de 1.954 de solicitări în 24 de ore.
- Un număr important de solicitări sunt pentru persoane care prezintă semne și simptome care sugerează infecția cu coronavirus și doresc consult și testare la domiciliu, dar Serviciul de Ambulanță asigură urgența, mă refer la cazurile în care viața este pusă în pericol imediat, adică infarct, afecțiuni pulmonare, respiratorii, digestive.
Sunăm la Ambulanță când există semne și simptome care sugerează infecția cu COVID-19. Se poate suna, dar trebuie să fim corecți când operatoarea ne pune întrebări care să încadreze cazul respectiv într-un cod de urgență. Trebuie să fim corecți și să răspundem corect la aceste întrebări
Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov:
- Deficitul de personal este mare, dar se caută soluții. Aseară am primit sprijin de la ISU, care ne-a pus la dispoziție șase mașini de-ale lor, de administrație, iar DSP ne-a dat patru medici și doi asistenți, care au venit să facă recoltările pentru testele COVID-19.
- Cu mașinile nu avem probleme în acest moment, avem 186 de mașini de urgență funcționale. Puțin mai rău stăm la mașinile de transport neasistat, nu am mai primit așa ceva din 2008
- Testarea pentru oamenii de pe ambulanță are loc de câte ori situația o impune, tocmai pentru a nu prezenta riscuri pentru colegii lor sau pentru pacienți.
În cât timp ajunge ambulanța la un suspect de coronavirus care sună la 112 pentru testare?
- Nu doresc nimănui să treacă printr-o experiență legată de această boală. Este o boală imprevizibilă, pe care nu o cunoaștem și nu știm la ce să ne așteptăm
- Odată ce ai acest diagnostic, panica există, indiferent cât de informat ești. Important este să ne păstrăm calmul și să folosim toate informațiile pe care le primim.
Dacă se sună la 112 și se solicită consult și testare, atunci timpii de așteptare sunt foarte lungi în ultimele opt zile, au fost și timpi de așteptare de 24 de ore. Dar important este că nu am neglijat nicio solicitare, am răspuns la toate solicitările, sigur, prioritizând, astfel încât să protejăm urgența de cod roșu.
Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov:
Angajați de la Ambulanța București-Ilfov, infectați cu COVID-19
- Și noi trăim în această comunitate, și colegii noștri au copii care au început școala, au soți și soții care lucrează tot în sistemul de sănătate și sunt vectori.
- La momentul acesta, avem 27 de persoane diagnosticate cu COVID-19 și 12 persoane în izolare.
- Din fericire, nicio persoană nu este internată, nicio persoană nu este în stare gravă.
Ce se întâmplă din momentul în care la Ambulanța București-Ilfov ajung listele cu persoanele confirmate cu COVID
- Am constituit separat un mic dispecerat în care lucrează doi operatori de înregistrare de urgență și un asistent de la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov pe tură, împreună cu doi medici de la Direcțiile de Sănătate Publică București, respectiv Ilfov.
- La acest dispecerat sosesc pe fluxul de date de la 112 liste cu pacienții diagnosticați pozitiv și operatoarele noastre sună toți acești pacienți.
- Se face un interviu la telefon, pentru a identifica dacă sunt printre aceștia și pacienți care prezintă semne de gravitate a infecției sau au comorbidități care ar putea duce la agravarea stării de sănătate.
- Dacă sunt identificate persoane cu semne de gravitate în momentul interviului, se transferă la dispeceratul de urgență și li se fac acolo fișe ca și pentru solicitările de urgență.
Bucureștiul are zilnic cele mai multe cazuri noi, media din ultima perioadă este de aproximativ 400 de infectări confirmate în 24 de ore, iar rata de infectare din ultimele două săptămâni este aproape de 3 la mia de locuitori.
Interviul cu Alis Grasu poate fi urmărit pe site-ul Libertatea și pe pagina de Facebook.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro