Multe dintre obiectele emblematice pentru perioada comunismului sunt considerate în prezent kitsch-uri, iar restricțiile sunt de neimaginat în prezent, însă ele reprezintă o parte importantă a istoriei recente.
Restricțiile impuse populației
Comuniștii și-au propus să construiască o societate fără clase sociale, considerând că averea țării este un bun al întregului popor. Până în 1964, situația a fost dificilă pentru români, dar, din acel an, lucrurile s-au schimbat – inițial, în bine. Dacă până atunci autoturismele nu puteau fi deținute decât de instituții, din 1964 mașinile puteau fi și proprietate personală. Așa a apărut Dacia, o replică a mărcii franceze Renault. În prezent, există numeroase modele de mașini Dacia, însă nu se aseamănă cu cele pe care le vedeai pe șosele în perioada comunistă. Benzina era însă raționalizată. Un șofer avea dreptul la doar 20 de litri de combustibil pe lună. În plus, au existat restricții și în privința circulației pe drumurile publice. Mașinile cu număr par aveau dreptul să circule într-o duminică, iar cele cu număr impar, în duminica următoare.
Și tinerii au avut de suferit în perioada comunistă. Spre exemplu, ei nu aveau voie să poarte plete. Profesorii îi trimiteau să se tundă dacă aveau părul prea lung, iar milițienii îi tundeau pe stradă pe cei pe care îi prindeau nerespectând această regulă.
Deoarece Nicolae Ceaușescu împrumutase foarte mulți bani, au fost introduse măsuri de austeritate. Alimentele erau de negăsit în magazine, cele de bază fiind vândute numai pe cartelă. Erau cozi interminabile la alimentarele de cartier. Din cauza raționalizării, românii aveau dreptul la jumătate de franzelă pe zi, iar pe lună puteau cumpăra un kilogram de carne, cinci ouă și un litru de ulei.
Apa caldă curgea doar două ore, de două ori pe săptămână, iar curentul electric se întrerupea seara.
Obiectele din perioada comunistă
Dacă, în prezent, tinerii au acces la internet, la cablu TV și la informații, folosind gadget-uri de ultimă generație, în perioada comunistă restricțiile erau la ordinea zilei. Televizorul alb-negru, deasupra căruia stătea bibeloul din sticlă în formă de pește, este una dintre imaginile emblematice ale perioadei comuniste. La acea vreme, oamenii se puteau uita la televizor doar două ore, seara, iar emisiunile erau, de regulă, dedicate lui Nicolae Ceaușescu.
De asemenea, carpeta cu „Răpirea din Serai“ era unul dintre obiectele de nelipsit din casele comuniste. Frigiderul Fram, sticlele de sifon, sacoșa de rafie și cutia cu cicoare sunt, totodată, obiecte care amintesc de perioada comunistă.
Astfel de obiecte au fost prezentate, în ultimii ani, în expoziții dedicate acestei perioade și multe dintre ele se găsesc în muzeele cu această temă. În București, a fost recreat un apartament comunist. Ferestroika este locul în care tinerii pot afla mai multe despre acea perioadă. Și în Timișoara a fost amenajat Muzeul Consumatorului Comunist, unde se găsesc obiecte din „Epoca de Aur“: de la produse de uz casnic și jucării până la ziare, discuri ori casete cu muzica vremii.
Multe dintre aceste obiecte au dispărut complet din casele românilor, iar restricțiile din acea perioadă nu se mai aplică în prezent.
Sursă foto: m.andrei/ Shutterstock