Două anchete au fost deschise în cazul românului ucis în Franţa, de către un poliţist: una adminiastrativă, iar cealaltă judiciară, condusă de Inspectoratul general al poliţiei naţionale (IGPN).
Poliţistul în vârstă de 34 de ani, care ocupa postul din Montgeron, lângă Paris, de un an, a fost iniţial arestat pentru împuşcături cauzatoare de moarte, dar eliberat miercuri seara, Parchetul estimând că acesta ar fi fost „cel mai probabil” în legitimă apărare, scrie Liberation.
Potrivit martorilor, întreaga scenă a fost filmată de câţiva martori, cu telefoanele mobile, imagini care vor fi esenţiale în derularea anchetei. Legiştii au efectuat autopsia cadavrului bărbatului de 42 de ani, ucis de poliţist.
„Rezultatele autopsiei vor fi fără îndoială determinant,e pentru a confirma sau infirma declaraţiile poliţistului”, a precizat Rémi Crosson du Cormier, procuror adjunct la Procuratura din Evry.
„Este important să aflăm dacă într-adevărapoliţistul a fost în legitimă apărare sau a fost o eroare, un act de bravură. Legitima apărare nu este recunoscută de drept decât dacă poliţistul a primit o ameninţare reală şi „nejustificată”, iar riposta lui este imediată. Trebuie să existe şi o proporţie între gravitatea atacului şi mijloacele de apărare”, a adăugat el.
Astfel, magistraţii urmează să stabilească dacă a fost o reacţie disproporţionată sau nu din partea omului legii să răspundă cu focuri de armă în faţa unui atac cu o sticlă spartă. Din punct de vedere juridic, o gură de sticlă spartă poate deveni o armă în sine, capabilă să rănească şi chiar să ucidă.
Cei de la Liberation se întreabă dacă poliţistul a procedat corect trăgând cu gloanţe reale şi nu cu un pistol cu capse sau un taser? „Cum de nu au reuşit 6 poliţişti să neutralizeze o singură persoană?”, este o altă întrebare la care jurnaliştii aşteaptă răspuns.
Un cetăţean român a fost împuşcat mortal, marţi seara, de un poliţist, în timpul unui control de identitate în Montgeron, o comună franceză situată la 19 kilometri sud-est de Paris