Cuprins:
Apoi, totul s-a schimbat brusc. Perioada de somn lung a dat loc exploziei Cambrianului, cea mai rapidă și creativă perioadă de evoluție din istoria planetei noastre.
Explozia Cambrianului: O transformare bruscă
Într-o clipă geologică (sute de milioane de ani), toate bazele biologice necesare pentru a susține organisme complexe au fost stabilite, iar căile către viața modernă s-au ramificat. Mega rechini vânau în oceane, pterodactilii zburau pe cer, iar velociraptorii terorizau strămoșii noștri mamiferi.
Ce a determinat această schimbare epică instantanee în evoluție a fost una dintre marile probleme nerezolvate ale teoriei evoluției timp de decenii.
În încercarea de a rezolva enigma, unii cercetători s-au întors nu la explozia Cambrianului, ci la miliardul plictisitor și, astfel, ar putea fi găsit răspunsul. Originea exploziei Cambrianului, spun acești oameni de știință, poate să nu se afle în viața însăși, ci adânc în interiorul Pământului.
Rolul mantalei și al tectonicii plăcilor
Crusta Pământului, stratul subțire pe care locuiește toată viața, este împărțită în aproximativ 15 plăci majore și minore.
Dedesubt, se întinde mantaua, un strat gros de rocă fierbinte, care este mai mult fluid decât solid. Mantaua s-a răcit lent de la formarea planetei, dar rămâne într-o fierbere lentă: căldura din nucleul planetei trimite materialul din adâncuri spre crustă și înapoi.
![Care sunt datele alegerilor prezidențiale 2025, stabilite în prima ședință de coaliție PSD-PNL-UDMR din acest an](https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/190x190/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_1956a9fd05bf3f1c9fa63edca290e69f.jpg)
Mișcarea circulară de la vârful mantalei trage plăcile tectonice ale Pământului cu câțiva centimetri pe an, generând ocazional cutremure și vulcani.
Tectonica plăcilor este o caracteristică fundamentală a Pământului. Alte planete pot avea cruste fragmentate, dar a noastră este singura cu plăci în continuă mișcare.
Rolul derivei continentale
Dar ce s-ar întâmpla dacă deriva continentală ar încetini? Exact asta cred unii oameni de știință că s-ar fi întâmplat în timpul miliardului plictisitor.
Poate că, pe măsură ce Pământul s-a răcit, fluxul de căldură din nucleul său a fost perturbat; poate că modificările chimice din mantaua însăși au schimbat modul în care a răspuns la acea căldură. În oricare dintre aceste cazuri, banda transportoare care ducea plăcile în jurul suprafeței Pământului ar putea să se oprească pentru sute de milioane de ani sau mai mult.
Supercontinentul Rodinia și stabilitatea geologică
Miliardul plictisitor a avut loc în timpul domniei supercontinentului Rodinia, o masă vastă de pământ care acoperea o parte semnificativă a Pământului.
Pământul a mai avut supercontinente înainte, dar dovezile din depozitele minerale sugerează că Rodinia s-ar fi format chiar când deriva continentală se oprea (sau cel puțin încetinea semnificativ). Rodinia, fără schimbări tectonice majore, ar fi oferit microbilor timpurii o stabilitate geologică care a durat sute de milioane de ani.
![Floriana Cristiana Matei, expert în controlul serviciilor secrete: „După integrarea României în NATO și UE, controlul civil asupra SRI și SIE a intrat într-o perioadă de degradare”](https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/190x190/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_edb8ed40ab61056b3c52669d0f80c8f8.jpg)
În urmă cu aproximativ 900 de milioane de ani, motorul planetar din interiorul Pământului ar fi putut reporni. Dovezile din studiile minerale care urmăresc crearea și distrugerea materialului crustal par să indice că tectonica plăcilor nu doar că a început din nou, ci a intrat într-o fază viguroasă.
Noua bandă transportoare continentală a rupt Rodinia și a izbit noile mase de pământ una de alta dând naștere primelor lanțuri muntoase.
Restartul geologic și adaptările evolutive
Această destrămare rapidă și distructivă a Rodiniei ar fi creat noi medii care au împins viața să se adapteze rapid și dramatic. Poate că de aceea primele organisme multicelulare apar în înregistrările fosile la aproximativ 100 milioane de ani după distrugerea Rodiniei.
Creșterea dramatică a creativității evolutive a fost însoțită de o creștere dramatică a abundenței vieții. Datele geochimice care urmăresc ciclul carbonului sugerează că, după sfârșitul domniei Rodiniei, productivitatea biologică a Pământului a crescut vertiginos.
Totuși, specialiștii spun că e nevoie de o muncă titanică pentru a confirma această poveste. De exemplu, înainte ca oamenii de știință să fie siguri dacă tectonica plăcilor s-a oprit sau a încetinit înainte de miliardul plictisitor, trebuie să găsească modalități mai bune de a reconstrui cronologiile din dovezile geochimice.
![România va vinde gaz Germaniei din exploatările Neptun Deep din Marea Neagră. Acord încheiat de OMV](https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/190x190/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_92ed616ae259a29c7f4282b9198490f6.jpg)
Trebuie să determine nu doar care placă era unde și când, ci și să lege aceste dovezi de o înțelegere mai detaliată a ceea ce se întâmpla în mantaua și interiorul profund al planetei.
Ceea ce este clar din cercetările emergente este că evoluția vieții și evoluția Pământului trebuie considerate ca un proces inseparabil. Legăturile dintre miliardul plictisitor și tectonica plăcilor sunt doar un punct de date preliminar.
În căutarea vieții pe alte planete
Oamenii de știință sunt siguri că, acum aproximativ 2,5 miliarde de ani, evoluția unui nou tip de fotosinteză a umplut atmosfera și oceanele Pământului cu oxigen. Acest «mare eveniment de oxigenare» a rescris profund evoluția viitoare a Pământului.
Aceste lecții despre «coevoluția» vieții și planetelor contează pentru înțelegerea noastră asupra Pământului acum, pe măsură ce împingem evoluția planetei în noi direcții periculoase.
Și vor conta și mai mult pe măsură ce astronomii continuă să cerceteze universul în căutarea vieții pe alte planete. Înțelegerea modului în care viața remodelează planetele îi poate ajuta astronomii să se concentreze asupra planetelor potrivite pentru căutare, inclusiv a celor mai mari, care sunt mai susceptibile să își păstreze căldura și să aibă perioade mai lungi de tectonică activă.
Omenirea are în sfârșit tehnologia și înțelegerea științifică pentru a începe în mod serios căutarea vieții dincolo de Pământ. Dar pentru a găsi acea complexitate, trebuie să luăm în considerare lecțiile miliardului plictisitor
![DEMISIE neașteptată în televiziune! Vedeta pleacă de la celebrul post TV după 10 ani!](https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/300x200/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_d0a5c272d74e0929c46be5e2bf48729b.jpg)
![S-a aflat motivul real pentru care asistenta de la UPU Constanţa și-a luat viața. Ce s-a întâmplat, de fapt, între ea și fostul soț, tatăl fetiței lor de trei ani. Mărturia unei apropiate a tinerei: "Pitica mea...".](https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/300x200/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_414b82b04383038629201e90a3eb3230.jpg)
![Cum l-a convins Andreea Esca pe Tudor Chirilă să-și cumpere moșie la Porumbacu și să fie vecini: “I-am spus că nu am niciun chef să vin...". Continuarea e fabuloasă](https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/300x200/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_bed03f5aa0e19019b00daf0ab67b0712.jpg)
![Noul tip de pește din comerț care înlocuiește somonul. E delicios, bogat în vitamine, dar este mai ieftin](https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/300x200/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_7cb0ea4ebe89da3a5e4c16acdcefa666.jpg)
![Cum și-a amenajat Maurice Munteanu apartamentul de 117.000 de euro din București. Imaginile s-au viralizat pe internet! Wow, ce decor!](https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/300x200/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_58e930f251953d320650f01c2e270d71.jpg)
![Iancu Guda, reacţie despre ce va face România, după ce Trump a cerut 5% pentru Apărare statelor NATO](https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/300x200/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_a49f840bd7fd84aebdca9740069035a0.jpg)
![Horoscop 9 ianuarie 2025. Peștii trebuie să evite concluziile radicale, care nu vor face decât să le accentueze starea de anxietate legată de viitor](https://mediacdn.libertatea.ro/unsafe/300x200/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_ddd1028f8500e3e7ebf0195bae78b854.jpg)