Eforturile duse în ultimele zile pentru înlăturarea clanului al-Assad, care condus Siria timp de 54 de ani, au fost ghidate de Hayat Tahrir al-Sham (HTS), o grupare sunnită afiliată anterior rețelei teroriste al-Qaeda și desemnată „organizație teroristă” de către SUA și ONU.

Îngrijorări privind continuarea războiului civil

Țările occidentale și cele arabe se tem că HTS și celelalte forțe rebele din coaliția sa ar putea încerca să înlocuiască regimul lui al-Assad cu un guvern islamist de linie dură, spun trei diplomați și trei analiști contactați de Reuters.

„Există o teamă puternică în interiorul și în afara regiunii în privința vidului de putere pe care îl poate provoca prăbușirea bruscă a lui al-Assad”, afirmă Abdelaziz al-Sager, directorul Centrului de Cercetare a Golfului, un think tank specializat în Orientul Mijlociu. El dă ca exemplu războaiele civile care au urmat răsturnării liderului irakian Saddam Hussein în 2003 și a celui libian Muammar Gaddafi în 2011.

Un diplomat occidental de rang înalt care activează în regiune a declarat pentru Reuters, sub rezerva anonimatului, că – având în vedere faptul că forțele rebele sunt fragmentate – nu există niciun plan de guvernare a Siriei, o țară complexă, împărțită în diferite secte și grupuri etnice, fiecare cu reguli, inclusiv în privința exercitării puterii.

Care sunt datele alegerilor prezidențiale 2025, stabilite în prima ședință de coaliție PSD-PNL-UDMR din acest an
Recomandări
Care sunt datele alegerilor prezidențiale 2025, stabilite în prima ședință de coaliție PSD-PNL-UDMR din acest an

SUA sunt cu ochii pe Statul Islamic

Un diplomat de rang înalt s-a declarat îngrijorat de scenariul proliferării unor grupări extremiste precum Statul Islamic (ISIS), care în 2014 a ocupat zone vaste din Siria și Irak și a înființat un califat islamic ce a fost anihilat între timp de o coaliție internațională condusă de SUA.

Președintele american Joe Biden a salutat duminică înlăturarea de la putere a lui Bashar al-Assad și a cerut să fie „tras la răspundere” pentru conducerea sa despotică, dar a avertizat că această situație aduce totodată „riscuri și incertitudine”. Forțele americane au efectuat duminică zeci de atacuri aeriene în interiorul Siriei pentru a preveni recăpătarea unor poziții de către ISIS.

Rapiditatea cu care a fost înlăturat al-Assad, în nici două săptămâni de la lansarea ofensivei rebelilor, i-a surprins pe mulți oficiali de la Casa Albă. Un oficial american de rang înalt a declarat că Washingtonul caută acum modalități de a comunica cu toate grupările rebele, nu doar cu HTS.

Până acum, Washingtonul a susținut în general grupările kurde, precum Forțele Democratice Siriene (SDF), care controlează nord-estul Siriei. Totuși, SDF este în conflict cu una dintre principalele facțiuni ale rebelilor, Armata Națională Siriană (SNA), susținută de puterea regională Turcia, care se opune influenței kurde.

Floriana Cristiana Matei, expert în controlul serviciilor secrete: „După integrarea României în NATO și UE, controlul civil asupra SRI și SIE a intrat într-o perioadă de degradare”
Recomandări
Floriana Cristiana Matei, expert în controlul serviciilor secrete: „După integrarea României în NATO și UE, controlul civil asupra SRI și SIE a intrat într-o perioadă de degradare”

Iranul devine slăbit în regiune

Aliații lui al-Assad, Teheranul și Moscova, se confruntă, de asemenea, cu provocări imense în regiune. Moscova – care i-a oferit azil politic lui al-Assad și familiei sale – are două baze militare în vestul Siriei și le folosește ca instrumente de proiectare a puterii atât în Orientul Mijlociu, cât și în Africa.

Pentru regimul șiit de la Teheran, alianța cu al-Assad – un membru al sectei minoritare alauite, o ramură a musulmanilor șiiți – a fost o piatră de temelie pentru proiectarea influenței sale într-o regiune predominant sunnită.

Prăbușirea lui al-Assad a spulberat o axă esențială de influență, erodând capacitatea Teheranului de a-și proiecta puterea și de a susține rețeaua de grupări șiite din Orientul Mijlociu, în special Hezbollah. Un oficial iranian de rang înalt a declarat luni pentru Reuters că a deschis o linie directă de comunicare cu rebelii în încercarea de a „preveni o traiectorie ostilă”.

Campania militară a Israelului a slăbit deja puternic capacitățile militare ale mișcării libaneze Hezbollah și a grupării islamiste palestiniene Hamas.

Bashar al-Assad i-a facilitat Iranului o cale vitală pentru transporturile sale de arme către Hezbollah. Jonathan Panikoff, care a activat ca ofițer de informații în Orientul Mijlociu, crede că prăbușirea liderului regimului de la Damasc ar putea pune obstacole reînarmării Hezbollah și ar crește perspectivele unui armistițiu de durată în Liban.

România va vinde gaz Germaniei din exploatările Neptun Deep din Marea Neagră. Acord încheiat de OMV
Recomandări
România va vinde gaz Germaniei din exploatările Neptun Deep din Marea Neagră. Acord încheiat de OMV

Israelul vede doar beneficii

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a salutat, la rândul lui, căderea regimului de la Damasc, evocând o „zi istorică” care a urmat atacurilor aeriene efectuate de Israel împotriva Iranului și Hezbollah. El a spus că a ordonat forțelor israeliene să ocupe poziții de-a lungul zonei tampon cu Siria pentru a asigura securitatea țării sale.

Forțele israeliene au efectuat luni atacuri aeriene asupra unor depozite unor de arme chimice și sisteme de rachete pentru a preveni ca acestea să cadă în mâinile unor actori ostili, a confirmat ministrul de externe Gideon Saar.

Carmit Valensi, cercetătoare la Institutul pentru Studii de Securitate Națională (INSS), un think tank cu sediul la Tel Aviv, este de părere că – în pofida riscului unei perioade prelungite de haos și violență în Siria – căderea lui Bashar al-Assad ar putea fi benefică pentru Israel.

„În pofida îngrijorărilor legate de ascensiunea elementelor extremiste în apropierea graniței și a lipsei unor autorități clare, capacitățile militare ale rebelilor, în diferitele lor forme, nu sunt comparabile cu cele ale Iranului și ale împuterniciților săi”, spune Valensi.

Propuneri pentru alegeri și o nouă Constituție

Marwan al-Muasher, de la Carnegie Endowment for International Peace, spune că sirienii au acum șansa de a stabili o guvernare incluzivă printr-o tranziție ordonată, care să evite un vid de putere favorabil proliferării unor grupări extremiste.

Hadi Al-Bahra, șeful principalului grup sirian de opoziție aflat în străinătate, a declarat duminică pentru Reuters, în marja Forumului de la Doha, că Siria ar trebui să aibă o perioadă de tranziție de 18 luni pentru a stabili „un mediu sigur, neutru și liniștit” pentru organizarea de alegeri libere.

Al-Bahra, președintele Coaliției Naționale Siriene, își dorește ca Siria să aibă o nouă Constituție în cel mult șase luni. El a spus că opoziția le-a transmis funcționarilor să se prezinte la serviciu și le-a dat asigurări că nu vor avea de suferit.

Dar opoziția politică din străinătate are o influență redusă la Damasc, unde rebelii dețin puterea, și mulți observatori rămân sceptici asupra concretizării inițiativelor sale.

Liderul rebelilor vrea ca Siria să devină un „far pentru lumea musulmană”

Liderul HTS, Abu Mohammed al-Golani, s-a adresat duminică mulțimi adunate în fața moscheei medievale Omayyad din centrul Damascului și a promis un nou capitol pentru regiune, cu Siria transformată într-un „far pentru lumea musulmană”.

Există, totuși, întrebări dacă rigurozitatea islamistă a lui Golani va fi acceptată de toată Siria, o țară în care predomină o formă moderată și liberală a islamului și cu o populație mixtă de creștino, alauiți, druzi și kurzi.

Atât oficialii occidentali, cât și cei din Orientul Mijlociu și-au exprimat îngrijorarea cu privire la unitatea Siriei, cu teritorii-cheie, inclusiv cele de-a lungul granițelor cu Irak și Turcia, aflate sub controlul diferitelor secte și grupuri etnice.

Analiștii și diplomații care au discutat cu Reuters au avertizat asupra riscului unui conflict universal – asemănător cu cel în urma răsturnării lui Gaddafi în Libia sau al lui Saddam în Irak. Un astfel de scenariu ar avea un impact major asupra vecinilor Liban, Turcia, Irak și Iordania, au spus aceștia.

Rivalități între rebeli

Opoziția siriană cuprinde un spectru larg, de la elemente moderate, cum ar fi SNA, până la elemente jihadiste din cadrul HTS, fiecare cu propria viziune asupra viitorului Siriei, variind de la o democrație seculară la o guvernare pe principii islamice.

„Fiecare dintre aceste grupări rebele luptă pentru supremație; fiecare vrea să fie la conducere. Fiecare crede că poate fi Bashar al-Assad și fiecare este loială unei părți străine care o finanțează”, explică al-Sager. „Se vor ciocni dacă nu există un efort de unificare din partea ONU și din partea unor țări regionale cu influență”, avertizează el.

Forțele susținute de Turcia domină în nord, în timp ce grupările kurde sprijinite cu SUA stăpânesc nord-estul Siriei.

Ca o dovadă a acestor tensiuni, SNA susținută de Turcia a atacat în ultimele zile forțele kurde și a ocupat unele teritorii, inclusiv orașul Tel Refaat. Duminică, o sursă turcă din domeniul securității a declarat că rebelii i-au alungat pe kurzi din orașul Manbij.

Incertitudinile persistă în rândurile minorităților religioase și etnice

Cu toate acestea, unii analiști spun că o tranziție ordonată este posibilă, argumentând că instituțiile guvernamentale de la Damasc rămân capabile să își îndeplinească sarcinile.

Ei subliniază, de asemenea, experiența de guvernare căpătată de rebeli în enclavele din Siria pe care le-au gestionat în unele cazuri de mai bine de un deceniu. HTS a promis clemență soldaților lui al-Assad atunci când a intrat Alep, al doilea oraș ca mărime din Siria, și păstrarea modului de viață al minorităților, inclusiv creștine.

HTS și-a respectat până acum promisiunea. Dar Hassan Hassan, un expert în grupările islamiste din Orientul Mijlociu, a spus că îngrijorările persistă, unii temându-se că HTS ar putea alege o altă cale odată cu cucerirea Damascului.

„Există incertitudini cu privire la ce se va întâmpla în continuare, în special cu privire la influența religioasă și la modul în care legile (islamice) pot evolua”, a spus el.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

DEMISIE neașteptată în televiziune! Vedeta pleacă de la celebrul post TV după 10 ani!
Unica.ro
DEMISIE neașteptată în televiziune! Vedeta pleacă de la celebrul post TV după 10 ani!
S-a aflat motivul real pentru care asistenta de la UPU Constanţa și-a luat viața. Ce s-a întâmplat, de fapt, între ea și fostul soț, tatăl fetiței lor de trei ani. Mărturia unei apropiate a tinerei: "Pitica mea...".
Viva.ro
S-a aflat motivul real pentru care asistenta de la UPU Constanţa și-a luat viața. Ce s-a întâmplat, de fapt, între ea și fostul soț, tatăl fetiței lor de trei ani. Mărturia unei apropiate a tinerei: "Pitica mea...".
Cum l-a convins Andreea Esca pe Tudor Chirilă să-și cumpere moșie la Porumbacu și să fie vecini: “I-am spus că nu am niciun chef să vin...". Continuarea e fabuloasă
Libertateapentrufemei.ro
Cum l-a convins Andreea Esca pe Tudor Chirilă să-și cumpere moșie la Porumbacu și să fie vecini: “I-am spus că nu am niciun chef să vin...". Continuarea e fabuloasă
Noul tip de pește din comerț care înlocuiește somonul. E delicios, bogat în vitamine, dar este mai ieftin
FANATIK.RO
Noul tip de pește din comerț care înlocuiește somonul. E delicios, bogat în vitamine, dar este mai ieftin
Cum și-a amenajat Maurice Munteanu apartamentul de 117.000 de euro din București. Imaginile s-au viralizat pe internet! Wow, ce decor!
Unica.ro
Cum și-a amenajat Maurice Munteanu apartamentul de 117.000 de euro din București. Imaginile s-au viralizat pe internet! Wow, ce decor!
Iancu Guda, reacţie despre ce va face România, după ce Trump a cerut 5% pentru Apărare statelor NATO
Observatornews.ro
Iancu Guda, reacţie despre ce va face România, după ce Trump a cerut 5% pentru Apărare statelor NATO
Horoscop 9 ianuarie 2025. Peștii trebuie să evite concluziile radicale, care nu vor face decât să le accentueze starea de anxietate legată de viitor
HOROSCOP
Horoscop 9 ianuarie 2025. Peștii trebuie să evite concluziile radicale, care nu vor face decât să le accentueze starea de anxietate legată de viitor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI