Fiul unuia dintre angajații de la Cernobil, Denis Dedyukhin a exlicat că angajații care erau la centrală când aceasta a fost capturată de ruși, nu au mai putut fi înlocuiți de tura de zi și au rămas ostatici la serviciu.
„Muncitorii au ramas blocati de la începutul războiului. Este tura de noapte, ar fi trebuit să se schimbe. Dar a început razboiul și au fost luați prizonieri. Situația la statie în randul muncitorilor este destul de grea. Lucrează sub presiune, dar băieții noștri nu cedează”, a spus bărbatul.
Acesta a spus că angajații refuză categoric ajutorul din partea rușilor.
„Niciunul dintre muncitori nu a primit așa-zisul ajutor umanitar oferit de ocupanți. Comunicarea cu aceștia se stabilește doar din când în când, deoarece telefoanele mobile ale tuturor au fost furate”, a spus Dedyukhin.
El a adăugat că angajații stației au posibilitatea să mănânce o singură dată pe zi.
„Muncitorii sunt foarte obosiți. Lucrează de 24 de zile, sunt conștienți de toată responsabilitatea față de țară. În ceea ce privește mâncarea, mănâncă o dată pe zi, din stocurile care erau în cantina întreprinderii de stat”, a mai explicat acesta.
Astfel, în condiţii sanitare degradate, captivii de la Cernobîl încearcă de trei săptămâni să asigure mentenanţa sitului, acum inactiv.
Într-un comunicat la începutul lunii martie, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, şi-a exprimat îngrijorarea pentru aceşti angajaţi care trăiesc „într-un stres enorm şi fără odihna necesară”, ceea ce „pune în pericol”, potrivit AIEA, unul dintre „pilonii” securităţii nucleare, acela ca personalul „să poată lua decizii fără presiune indusă”.
Centrala de la Cernobîl a fost capturată de către soldații ruși pe 24 februarie. Mai multe lupte au avut loc în apropierea depozitului de deșeuri nucleare de la Cernobîl, după ce forțele ruse au intrat din Belarus.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina