În august 2018, Primăria Capitalei, condusă la acea vreme de Gabriela Firea, intra pe ultima sută de metri cu lucrările de amenajare a circuitului turistic pe lacurile Floreasca – Tei.
Valoarea proiectului, conform documentelor prezentate de PMB, era de 88 milioane de lei, iar suma cuprindea toate lucrările, inclusiv ecluza și decolmatarea lacurilor. Proiectul a demarat cu fonduri europene, 23 milioane de lei valoarea nerambursabilă, contractul de finanțare a fost semnat în 2013, pe vremea lui Sorin Oprescu, însă banii au fost pierduți. Motivul a fost simplu: lucrarea nu a fost gata la timp, adică în 2015, ci abia după patru ani, în 2019.
Circuitul turistic de pe lacurile Floreasca – Tei cuprindea amplasarea de băncuțe și cișmele, dar și un foișor. Pe lângă toate aceste noi investiții, Primăria achiziționează și 17 info-chioșcuri, pe care le montează, dar pe care nu le racordează la rețeaua electrică. Din acel moment și până în prezent nu au funcționat nicio secundă!
Conform datelor furnizate de Direcția Cultură din cadrul PMB pentru Libertatea, „este vorba despre 17 info-chioșcuri, valoarea totală a acestora fiind de 428.471,40 lei (prețul unitar exclusiv TVA fiind de 21.180 de lei)”.
Fără bani în buget pentru mentenanță și operaționalizare
Oficialii PMB au mai precizat că „info-chioşcurile au fost achiziţionate în cadrul proiectului «Amenajare circuit turistic pe lacurile Floreasca și Tei (și zona adiacentă lor)» de către SC Construcții Erbașu SA, cu care Primăria Municipiului București a avut contract. Proiectul a fost derulat de PMB și predat, conform procesului-verbal de recepție la terminarea lucrărilor, în data de 22.03.2019 către ALPAB”.
Întrebați de Libertatea de ce chioșcurile informative au fost montate în 2019, dar până în acest moment nu au fost folosite nici măcar o zi, reprezentanții Direcției Cultură au precizat că „aceste info-chioșcuri nu sunt funcționale pentru că în ultimii 2 ani nu s-au aprobat bani în buget pentru mentenanță și operaționalizare”.
Care era scopul proiectului «Amenajare circuit turistic pe lacurile Floreasca și Tei»?
„Proiectul își propunea valorificarea patrimoniului natural şi antropic reprezentat de lacurile Floreasca şi Tei, cu zonele verzi adiacente acestora, prin activităţi turistice care să contribuie la dezvoltarea municipiului Bucureşti şi implicit a regiunii Bucureşti-Ilfo”, se arată în prezentarea Primăriei București.
„Investiţia din cadrul acestui proiect permite constituirea unui adevărat pol turistic în zonă, creând premise pentru ca regiunea București – Ilfov să-şi îmbunătăţească avantajele competitive, atât pe piețe tradiționale, cât şi pe pieţe noi (prin turism tip city break şi cultural)”, se mai arată în prezentare.
Cum arăta proiectul pus la cale de Primăria București
- piste de biciclete cu o lungime de 4.410 metri liniari;
- un loc de joacă pentru copii cu o suprafață de 832 mp (lacul Floreasca);
- o sală polifuncţională cu o suprafață de 260 mp şi o capacitate de 360 de persoane (lacul Floreasca);
- 5 platforme pentru activități culturale şi de agrement (4 pe lacul Floreasca şi una pe lacul Tei), care oferă posibilități de filmare, fotografiere a peisajului albastru şi verde, relaxare;
- două amfiteatre pentru activități culturale şi de agrement (unul pe lacul Floreasca şi unul pe lacul Tei);
- 3 piscine destinate agrementului (două în Floreasca şi una în Tei)
- 6 porturi turistice (4 în Floreasca şi două în Tei);
- 12 debarcadere (8 pe Floreasca şi 4 pe Tei) pentru ambarcațiuni mici de agrement şi ambarcațiuni turistice (vaporaşe, bărcuţe, echipamente pentru wind surf şi kite surf, canoe şi hidrobiciclete)
La solicitarea Libertatea, Direcția Cultură a PMB a precizat ce informații urmau să prezinte aceste 17 chioșcuri informative pe care primăria le-a montat, dar care nu funcționează.
- informaţii turistice despre zonă;
- informaţii turistice şi conexiuni cu centrele turistice de interes, conectate la zona respectivă;
- informaţii de interes şi utilitate publică;
- informaţii cu privire la spectacolele publice;
- informaţii meteorologice;
- noutăţi cu privire la condiţiile de trafic local, programul mijloacelor de transport în comun;
- praguri de poluare;
- puncte de prim ajutor.
Gabriela Firea: „Întrebați la ALPAB!”
Contactată de Libertatea, fostul primar general Gabriela Firea (foto) arată cu degetul spre ALPAB, dar și spre moștenirea administrației de dinaintea ei, cea a lui Sorin Oprescu.
„În ceea ce privește «Proiectul de amenajare a circuitului turistic pe lacurile Floreasca-Tei», acesta era blocat la momentul la care am preluat mandatul. Cu toate problemele întâmpinate – una dintre cele mai importante era că acestui proiect îi lipseau toate branșamentele electrice, de gaze, apă și canal, nu erau asigurate utilitățile pentru niciuna dintre componentele proiectului – acesta a fost finalizat și dat în folosință în 2019. După finalizare, au intrat în administrarea ALPAB, care vă poate oferi informațiile privind gestionarea ulterioară și exploatarea proiectului”, a declarat Firea.
500.000 de euro, dați pe chioșcuri informative și în mandatul lui Videanu
Nu sunt singurele chioșcuri informative cumpărate de Primăria Capitalei care au fost abandonate. Libertatea a scris în februarie 2021 despre alte 400.000 de euro pe care PMB i-a folosit în achiziția a 100 de terminale de info-chioșc.
În perioada 2006-2012 au fost livrate primele 33, iar în 2012, ultimele 67. Dintre acestea doar primele au fost montate, au funcționat pentru câteva luni, acum fiind abandonate, vandalizate pe străzile din București. Restul au rămas în depozitele Municipalității și nu au mai fost folosite niciodată.
Cum cele 100 de chioșcuri informative au fost cumpărate în mandatul lui Adriean Videanu, apoi montate în perioada lui Sorin Oprescu, și Gabriela Firea a vrut să facă o achiziție de info-chioșcuri. Acestea nu sunt vandalizate, dar nu sunt folosite, chiar dacă sunt montate de doi ani.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro