Depozitează-le corect
Dacă nu mai ai cartea frigiderului, îţi amintim care sunt locurile cele mai reci şi cele mai “calde” şi ce să depozitezi pe fiecare raft.
În zona cea mai rece, aflată imediat deasupra raftului de legume (0 şi 4 grade), e indicat să pui alimentele cele mai perisabile: peştele, fructele de mare, carnea, ouăle.
În zona mai caldă (4-8 grade) poţi aşeza produsele lactate, carnea şi peştele afumate, produsele sărate sau conservate în oţet.
Între cele două zone-limită pune alimente semipreparate, ambalate industrial.
În cutia de legume vei pune fructele şi legumele care se ţin la frigider. Temperatura ar trebui să aibă aici în jur de 10 grade.
Pe uşă se depozitează băuturile, untul, laptele şi condimentele. E bine să ai acces rapid la ele, fiind solicitate des.
Grupează-le pe categorii
Pune alimentele mai mari în spate şi pe cele mici în faţă. Astfel nu vei uita de ele. Şi data de garanţie e importantă. Periodic, verific- o şi pune la-ndemână ce expiră mai repede.
Nu împrăştia alimentele. Aşază-le pe categorii: iaurturile, mezelurile, brânzeturile, e bine să le grupezi ca să ai control asupra lor şi să ştii de ce cantităţi dispui.
Alege bine recipientele
Cele mai bune sunt din sticlă sau din plastic transparent. Astfel vei şti exact ce conţine fiecare, fără a mai pierde timp să le deschizi.
În plus
Nu umple peste măsură frigiderul, fiindcă vei împiedica circulaţia aerului rece. Când pleci la cumpărături verifică mai întâi ce îţi lipseşte ca să nu faci achiziţii inutile.
Nu aşeza alimentele nepreparate termic (carne, crudităţi nespălate) lângă cele gătite. Le pot contamina pe acestea din urmă.
Igienizează frigiderul!